БСП и АБВ издигат инж. Георги Дедов за кмет на община Котел. „Изборите започват в обстановка на страх. Ще бъда много по-добър кмет от сегашния”

Пред камерата на KOTELNEWS инж. Георги Дедов отговори на въпроси свързани с предстоящата предизборна кампания. Кандидата на местната коалиция БСП-АБВ по професия е строителен инженер, а през периода 1999 2007 г. е бил кмет на Община Котел.

-Г-н Дедов с какви намерения влизате в тази предизборна кампания?

– В кампанията влизам  първо за да дам на хората възможност да участват в едно състезание, в което на пистата не излиза само един кон. Имаше  такава вероятност и се вижда, че всички усилия бяха насочени в такава посока. Второ, получих покана от ръководството на БСП да вляза в тяхната листа като в последствие след като се оказа, че няма кой да бъде издигнат за кандидат кмет, а аз от тази партия във времето съм видял доста помощ, в един момент се наложи и аз да им помогна до колкото мога. Явяваме се с тази кандидатура, като условието беше, че ще водим една толерантна кампания. Необяснимо за мен е в последните дни се натъкваме и наблюдаваме СТРАХ сред населението.  Доста хора, които изявяваха желание да бъдат включени в листата или за кандидати за кметове на населени места, на сутринта се съгласяват и до края на деня се отказват. Днес тези, които видяхте тук на събранието предупредихме добре да си направят сметката. Истината, е че всички, които работят в някакви държавни или общински организации, те или техни членове на семействата се въздържат. Изключително съм учуден, участвам на такива избори от началото на демократичните процеси, не помня такова нещо да е имало, такъв натиск. Говоря за страх. Няколко човека, на които няма да спомена имената за да не им направя още проблеми бяха се съгласили и малко по късно ми отказват  казвайки, че жена им работила там и ще има проблеми, друг пък работел другаде и може да има проблеми…На всички обяснявам, че няма от какво чак толкова да се страхуват, не е толкова черен дявола както се казва. На тези избори се явяваме с доста скромни ресурси, но въпреки това виждам, че някои хора явно се страхуват от нас.

Явявам се на тези избори за да покажа , че не всички са доволни от това управление. От това, което се прави в града и общината. Да дадем възможност да се чуят и други гласове. Иначе ще излезе, че ще сме като в Симитли. Всички сме доволни подкрепяме само един кандидат и давай….Тодор Живковото време. Виждайки какво става в последните години в общината, не само в мандата на г-н Каранашев, но и в предните два, виждам, че много неща могат да се променят ако аз съм кмет и хората ме подкрепят. Ако хората искат промяната защо не, виждате сега,че на всякъде мотото е да има промяна. Софиянци казват промяната да започне от София, ние казваме да започне от Котел. На хората искам да кажа, че ние участваме в избори а не в някакви търгове или наддавания.

-Да разбираме ли, че на тези избори не се явявате на олимпийския принцип?

-Разбира се, че не. Ще се борим за колкото може повече гласове и за кандидат кмет на община, съветници и кметове по селата. За никой не е тайна, че в страната действа една скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС и как заедно се подкрепят в парламента когато имат нужда. Тук в Котел са на път тази им коалиция да я направят явна.

-Ако е така осветлете ни какво са се „разбрали”?

-Аз не присъствам на техните срещи, и само гадая за нещата, но ще стане явно когато видим дали ДПС ще издигнат кандидат или няма да направят това. Със сигурност знам следното, че при ДПС нищо не се дава даром. Това го знам от опит, защото съм работил в годините със тях. В интерес на истината колкото и да са се мъчили при мен трудно пробиваха. Ето Джумалиев може да потвърди как са поставяли условия, но не съм приемал. Техните договорки не ме интересуват. Накрая народът ще реши.

-Казвате, че ще се явите като алтернатива на това управление. Какво повече може да направите за Котел и общината, защото не може да отречете, че за този мандат се направиха доста неща и се свърши много работа?

-Зависи кой как гледа и какво е видял. Аз лично в Котел освен фестивали и такива зрелищни мероприятия, освен тези ремонтни дейности по европейски проекти друго не виждам. Правят се и то чак сега ремонти на тротоари, бордюри и други. Неща, които ние навремето тихомълком правихме и със свои работници, цялата „Раковска”, „Проф. Павлов” без да правим откривания сменихме всичко от канализацията до асфалта, сега пак се прави същото. Трябва да се прави, не ме разбирайте грешно, подкрепям го, но аз лично очаквам много повече.

-Котел от какво се нуждае и какво по-конкретно в повече сте очаквали?

-Казвам го винаги, че се изтърва възможността да се направи както го сториха много общини изпълнението на воден цикъл. Един воден цикъл първо е страшно много пари и ти дава възможност да обновиш цялата си инфраструктура от водопровода до настилките. Знаете, че в Котел загубите в преноса на вода по мрежата са близо 90 %. От времето на кмета Киров до сега нищо не се направи по този въпрос, трябваше да се разработи воден цикъл , постоянно съм го повтарял и съм ги подканял. Къде по-малки общини от нашата успяха да го направят. Питам котленци тук какво правим. Ще правим улица „Раковска”, добре, но водопровода по нея кога е строен мисля ,че преди 1944 г. Нека, се строи аз строителните дейности ги приветствам. Пречиствателната станция, която трябваше да се направи за 6 месеца вече трета година не може да я пуснем и ред други. Имам различен поглед върху нещата и те могат да се случват по друг начин. Лично аз съм доказал, че когато съм работил с правителства  различни от партията, която ме е издигнала . Например по времето на Иван Костов през 2000 г. в цяла южна България само Котел беше включен по проекта „Красива България”, а знаете какви проблеми имах по него време с неговите седесари. Колко неща съм направил в него период , после и по време на НДСВ.

-Позволете едни малко по-личен въпрос. Ще употребя турцизма защо си разваляте рахатлъка, имате си професията, пенсията…?

-За съжаление професията си я имам, но малко ми се пречи да я упражнявам. От няколко години на няколко обекта, в които имам лично участие да дойдат определени фирми им беше подсказано, че аз не трябва да участвам. Оставам с разбирането, че хора като нас тук не трябва да си ползват професията. Относно рахатлъка, аз си го развалих и е истина, че всички близки в семейството ми и около мен бяха против. Правя го с ясното съзнание, че помагам на определени хора и партия, които са помагали и на мен.

-Отивате на състезание, в басните сме виждали ситуации, в които костенурката да изпревари заека. Ако се наложи да станете кмет?

-Ще стана кмет. Нито ще ме изненада нито ще ме уплаши и ще бъда много по-добър кмет от сегашния кмет това трябва да ви е ясно. Преди 20 години спечелих избори когато властта и правителството бяха зад един кандидат, 7-8 министри идваха в Котел за кампанията му. Спечелихме едни избори, които не вярваха,че ще спечелим когато максимално ни неглижираха и подценяваха.

-По отношение на реденето на листите, след елемента на преференциите вече имали значение кой на коя позиция е писан?

-За разлика от други партии в нашата коалиция ние сме твърдо за преференциите и нека всеки кандидат за съветник направи максималното да се придвижи напред без значение първоначално къде е в самата листа. Нашата листа скоро ще я видите. В един от мандатите ми от 21 съветника 19 бяха с висше образование.  Сега какво виждаме, учудвам се на управляващите като са толкова сигурни в победата си защо не си подберат качествени хора за съветници. Толкова ли няма интелигентни хора които да дават своя принос със знания опит и съвети.  Дайте да отворим протоколите на последните общински съвети да видим какви предложения са правени или възражения. Дали има такива въобще. Задавам въпроса има ли смисъл от такъв общински съвет въобще. На много хора казвам, че с приказване и недоволства по кафенетата сме много силни, дайте да излезем да се види, че има и различни хора. Не може да се разчита на един контингент хора, които щели да ти донесат гласове и като влязат там да те е исрам после грубо казано, че са ти общински съветници. Не искам никой да обиждам, но има хора, които ми отказаха да се включат в листа по тази причина казвайки какво ще правя на едно място с хора които са там и не знаят за какво става на въпрос.  40 години работя във и за този град. В течение съм с градоустройствения план и мога да ви кажа, че в последните години всичко е съсипано. Никой не се съобразява с общи градоустройствени планове  с визии. Някой решава тук няма да има паркинг вече ще има еди какво си, тук имало улица вече няма да има. Така не се строят градове, тези хора трябва да разберат, за това излизам за да го кажа и покажа на хората.

-Г-н Дедов веднага може да кажем, че и Вас сме ви видели и то два мандата

-Да, видели сте ме, но такива неща правили ли сме. Тогава бяхте общински съветник и много ме критикувахте, че постоянно и много разпродавам общината. Хайде да сравним сегашната разпродажба със сегашната. Дали съм продал нещо в чертите на града, да го преотреждам и нагласявам за да го вземе определен човек. Как ще се сравнява времето и възможностите на моето време с това сега. Комфорта който имаха кметовете след мен с пълни мнозинства в общинския съвет. Времена, в които мои съветници бяха критично настроени към моята работа. Аз не съм си позволявал да отсъствам от сесия, а сега кметовете не стъпват на сесии. Какво значи това? Дано на г-н Каранашев му светне една лампичка и разбере, че в този град има и по-различни хора, че не всички са като неговите там.

-Имали сте достатъчно време да направите равносметка за времето, в което сте бил кмет 2 мандата какво не сте успял да направите. Ако сега успеете да станете отново кмет това ли ще е първото с което ще се захванете?

-Първо искам да припомня на хората, че мандатите в които аз бях кмет 1999-2003 и 2003 -2007 България беше извън Европейския съюз. Средствата, с които се разполагаше бяха значително в пъти и пъти по-малко. Имахме периоди,  в които сме се чудили как да платим заплати, спирали си ни дори телефоните на общината. Не може да се сравнява времето и възможностите сега спрямо тогава. Завърших вторият си мандат с бюджет в размер на 7 милиона сега знаете, че е 18 милиона. Бяха времена, в които имаше много по-голяма прозрачност и всичко беше по предвидимо.

-Г-жо Радославова какъв е резултата от днешното събрание в клуба на БСП в Котел?

-Вече имаме сключено предизборно споразумение между БСП и АБВ за общо участие в изборите. Заедно заставаме зад общ  кандидат за кмет на община Котел в лицето на инженер Георги Дедов.

-Г-жо Радославова имаше ли вариант при който БСП да не издигне кандидат за кмет на община, през август месец в партията ви на местно ниво се случиха едни сътресения?

-Напускането на г-н Владимир Мартинов на нашите среди и оглавяването му на ДПС не е водещо събитие и не бих казал, че е предизвикало трус в нашата партия. Да не издигнем кандидат за кмет на община нямаше такъв вариант, още повече аз и г-н Дедов бяхме номинирани за това, но аз се отказах от всякакви листи поради лични причини, водя своя лична битка, която е много по-отговорна и трудна, но ще помагам за кампанията със всички средства и мои възможности.

-От една друга голяма политическа сила предизвестиха и някак подготвиха публиката, че фокусът им ще бъде съсредоточен към избора на общински съвет и е възможно да не издигат кандидат за общински кмет?

-Общинският съвет е много важна единица в местното самоуправление. Ние ще се борим за промяна на статуквото в общинския съвет. Знаете, че през този мандат ГЕРБ имаха пълно мнозинство и всички решения си взимаха на първо гласуване без никакво съществено противопоставяне. Време е общинския съвет да има по различен състав и в него да има различни мнения. Преди години когато кмет беше г-н Дедов нивото на общинския съвет беше в пъти над този сега. В състава му имаше много по-образовани съветници, които бяха и много по-дейни и активни. Не искам да обиждам никой, но сега нивото е силно занижено.

-Ще се прекъсне ли тази зловредна тенденция на всеки следващи избори БСП да е със все по-малко съветници в общинския парламент. Да не се окаже ,че след тези ибори ще сте само с един съветник?

-Не вярвам, аз съм оптимист и борбен човек и считам че разумът на жителите на община Котел ще надделее и те ще изберат по-стойностните и качествени съветници. Уверена съм, че резултатът и  присъствието ни в ОС ще бъде много по-добър от предходния.

-Г-н Джумалиев, АБВ отново се появява на политическата сцена в нашата община. Сега сте заедно с БСП въпреки, че на централно ниво не виждаме подобни обединения.

-Заедно сме защото съединението прави силата. Хората трябва да получат възможност за алтернатива и избор. Ние сме партии от левия спектър и това е съвсем резонно и обяснимо защо сме заедно.

-В конкретния случай основната причина не ели кандидатурата на г-н Дедов?

-Да една от причините е точно тази защото приятел в нужда се познава.

-Говорите и вие за нужда от алтернатива, нима сме били на крачка от липсата на такава?

-Не знам да ли сме били на крачка, но изборите трябва да са състезание, но не и с един кон. При нас няма уговорени мачове.

-Притесняващо, е че още в началото на кампанията вече се говори за страх, как смятате,че ще протече тази кампания?

– Да така е искрено се надявам тези избори да са прозрачни, без натиск и страх, без удари под пояса.  Мирно и кротко според както закона го изисква.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.