Бялата вода отново потече. Който я види в Котел остава!

Природният феномен “бялата вода” край Котел отново бликна, след като изобилният снеговалеж от последната седмица скоротечно беше стопен от рязкото затопляне на времето. Водите препълниха подземния казан на карстовото образование, даващо начало на буен и пенлив извор в средата на стръмен планински скат. Явлението е повече от интересно,  за тези, които никога не са виждали как вода се стича от средата на скалист сипей с наклон около 50 градуса придружен със силен грохот.

Десетки са легендите и поверията, които са свързани с това място, където според летописите на 17 юли 1279г. (според надписа на паметната плоча пред паметника до монумента – 1280г.) в старопланинския Котленски проход българският цар Ивайло разбива 10 хилядна византийска армия на император Михаил VIII Палеолог при крепостта Диавена. Но най-загадъчна и харизматична си остава историята, свързана с омагьосващата сила на бялата вода,  според която всеки който веднъж я зърне остава завинаги в Котел.

Дали е така? И ако магичната сила с която като „черна дупка” бялата вода привлича и оставя при себе си всеки имал възможността да я съзре, то обсебените от параархеология, граничеща с болестно състояние на маниакално иманярство, вярват в небивали теории и филми за несметно богатство, скрито в недрата на този извор. Разказва се, че мнозина любители на благородния метал с пореден номер  79 в периодичната система на Менделеев са правили какви ли не опити да проникнат в тесния сифон, от който бликва водата, водени от налудничави записки и фантастични легенди, разказващи как наред с пенещата се вода от време на време налягането изхвърля жълтици и други скъпоценности, скрити в далечните векове от някой, който е смятал мястото за универсален сейф.

KOTELNEWS Ви представя репортаж и интересни кадри от друго емблематично място на Котел – „Изворите“, където ще видите извора по време на суша и пълноводие.

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.