Вечеря-ИФТАР събра мюсюлмани и християни на една трапеза в Котел

На 11.05.2019 година, месец Рамазан, Котел  стана домакин на ифтар, който събра хора от различни религии и стана причина да се сподели благодатта на Аллах с всички независимо от религиозните и етнически различия. На ифтара присъстваха председателят  на ВМС Ведат С. Ахмед, мюфтията на гр. Одрин Емруллах Узум и други гости от Република Турция, представители на алианската общност от района. Домакинът  на вечерята ифтар районният мюфтия на Сливен Акиф Акифов приветсва всички гости, изказвайки своята благодарност и задоволство, затова че има възможност да събере толкова различни хора на едно място, което дава една допълнителна украса на този благодатен  месец Рамазан.

Председателят на ВМС Ведат С. Ахмед  каза: „Оручут е един ибадет, който сближава, прави мюсюлманите по-отговорни и съпричастни, без да се прави разлика между мюсюлмани и немюсюлмани.“ Мюфтията на Одрин Емруллах Узум изрази своята радост затова, че има възможността още веднъж да се срещне с представители на НСРОБ след срещата в Одрин. „Радвам се на тази  традиция хора от различни  изповедания да бъдат в диалог и да се опитват да преодолеят предизвикателствата пред тях.“ каза одринският мюфтия Емруллах Узум и  изрази своята готовност да се присъедини към тази добра практика – религиите да бъдат заедно и  да помагат за преодоляването  на социалните кризи.

„В този месец на личностното израстване протягането на  ръка към хора в нужда  е най-важното, което може да прави един мюсюлманин.“ каза още Емруллах Узум и  напомни думите на  Султан Мехмед Втори: „Не питайте хората от коя религия или общност са, а питайте какви нужди имат и помагайте.“ Вечерята приключи с молитва за едно сплотено и мирно общество и желание тези човешки срещи да  бъдат от делата от които Аллах е доволен.”

Пред камерата на KOTELNEWS Ведат Ахмед председател на висшия мюсюлмански съвет още каза: „Идвам от главно мюфтийство на мюсюлманите  в Република България и ви нося сърдечните поздрави на целият екип начело с  главния мюфтия. Това е прекрасна възможност да се срещнем с нашите братя в Община Котел. За втора година смет тук в Котел и правим тази вечеря вече като традиционна благодарение на благочестиви хора, които са споделили с нас своите блага дарявайки средства за тази тържествена трапеза. Целта не е само софрата и храната за ядене на нея. Целта е да се почувства топлината на свещения Рамазан , да се изградят по-здрави връзки между нас мюсюлманите . Днес по време на свещения Рамазан ние се молим на Аллах не само за нас и семействата си, молим се за всички приятели без значение на тяхното вероизповедание, молим се за нашата мила Родина България. Нека Аллах да отреди берекет за всички ни. Берекета в този свещен месец го има в изобилие, въпросът е ние да си отворим ръцете и с шепи да вземем от този берекет, който много често ни липсва. В този месец Аллах приема всички молитви. За това в този месец говеейки и спазвайки изискванията на исляма да отворим ръце към Аллах и да се молим  и да искаме от него здраве, щастие , вяра, надежда и само хубави неща. Ако сме искрени , несъмнено Аллах ще ни даде. Днес имаме възможността да бъдем съпричастни когато празнуваме своите религиозни празници и да показваме братска любов и уважение без значение дали сме християни или мюсюлмани. Като единен народ сме показали, че можем да бъдем заедно, да се обединяваме в името на добруването на нацията ни.”

Емруллах Узум – Областен мюфтия на Едирне: “Когато и да дойдете в Едирне, вратите на нашата джамия са отворени за вас. Ще ми бъде драго да ви посрещна и нагостя в знак на гостоприемност. Всеки дошъл от България за мен е ценен гост. Предавам ви и най искрените поздрави на областния мюфтия на Коня, който е и основния организатор на този ифтар. Искам да насоча вниманието ви и към смисъл на самото говеене или постене. На скоро този въпрос коментирах задълбочено със мои приятели християнски свещеници. Постенето като действие от страна на вярващия е силно разпространено във много религии. Исляма като последна религия е съхранила постенето като заповед чрез което полза има духа и тялото. В името на този дух, което укрепва братството на рамазана и оруча е организиран този ифтар. Нека Аллах да приеме молитвите които направихме.”

За KOTELNEWS интервю даде Акиф Акифов районен мюфтия Сливен.

-Какво религиозно мероприятие се провежда днес в Котел?

-Днес в Котел за втора поредна година организираме тържествена вечеря ифтар по време на свещения месец Рамазан. Тази вечер разговяваме след проведения пост.

-Към кого е насочена тази благотворителна вечеря?

-Вечерята е  насочена предимно към говеещият мюсюлманин.

-Много хора ще запитат с учудване, защо това се прави и в Котел, никога не се е правило. Тук почти няма мюсюлмани. Тук няма джамия, кому е нужно?

-До някъде това е вярно и подобни въпроси са уместни. Но не е вярно, че в Котел няма мюсюлмани. По моя информация тук трайно отседнали има около 50-60 семейства. Някои от тях са в града само през седмицата, но може да се каже , че са от града. Тук все още нямаме молитвен дом-Джамия, може би все още не е дошъл момента това да го има. Тази вечеря както каза и председателя на ВМС е насочена предимно към, говеещия мюсюлманин, но тази софра има за цел и да сближава хората независимо тяхната религия.

-Правили Ви впечатление, че въпреки широката разгласа интереса към тази вечеря е определено малък. На какво отдавате това?

– Отдавам това на нашата организация. Не успяваме да достигнем до нашите говеещи мюсюлмани.  Миналата година бяхме по-малко от сега, но и сега определено хората са малко въпреки, че след обява в града всички са разбрали за тази вечеря. Вижте, целта не е бройката на присъстващите да се увеличава. Целта е да се намери и покани говеещия човек. Тук в Котел ни липсва наличието на наша структура.

-Необходимо ли е точно и в Котел да имате такава структура. Преди малко споменахте, че още не дошло времето тук да има и джамия?

-Вижте, не съм го казал с такава цел. При нас , там където има мюсюлмани , ние сме длъжни да идем при тях. Да им осигурим всякакви възможности да изповядват религията си. На мен като районен мюфтия това ми е в задълженията.  Това, че тук нямаме структура води и до слаба организация. За напред мислим да направим някакво наше поделение тук.

-Поделение звучи много армейски някак?

-Не, разбирайте наша структура, настоятелство.

-В действителност целта на тази вечеря е не само да се нахрани един беден или говеещ вярващ. Колегата ви спомена за изобилстващият берекет в месеца от който трябва да вземем. Взимаме ли и ако не успяваме защо?

-Ифтара идва като дарение от един господин. Правейки това той става угоден на Аллах, а ние като участници във вечерята показваме готовност да приемаме смирено от берекета на Всевишния. Миналата година когато за първи път направихме ифтар в Котел имаше сред нас и представители на католическата църква.  Не е важно кой какъв е , целта е да се сближим. В този месец на личностното израстване протягането на  ръка към хора в нужда  е най-важното, което може да прави един мюсюлманин.

-Ако не сме достатъчно сближени като народ, какво ни разединява, оставяйки на страна етническите и религиозни различия които възприемаме като даденост?

-Това е въпрос, чиито отговор няма как де бъде събран в няколко изречения. В основата на всичко стои непознанството на човека срещу теб. Това, че малко знаеш за този до теб и имаш малки познания за собствената си религия. В днешно време всичко се е свръх материализирало. Сещаме се за Гопсода и Аллаха само в неделя или когато изпаднем в крайна нужда. Религията не е това да се сещаш за нея само в неделя  или когато имаш погребение. Религията е самият живот на човека. Настроени сме в живота си предимно към материалното и светското. Не мислим за отвъдния живот и за безсмъртието на човешката душа.

-Според Библията живеем в последно време в което очакваме второто пришествие на Христос и края на този свят. В мюсюлманските среди наблюдава ли се духовно отстъпление. Каква е тенденцията повече или по-малко стават вярващите?

-Вижте, мисля, че не е важно кога ще свърши света, а никой не знае за този момент точно. По-важно е дали сме готови за този ден.  Правим ли необходимото да бъдем подготвени за идването на този съден ден , ние децата ни и хората край нас. За съжаление и в нашите среди се забелязва духовно отстъпление особено сред младите, но е и обнадеждаващо, че на места именно млади хора все повече се обръщат към вярата и може да бъдат все по-често видяни в джамиите. Човека от край време  е съблазняван и мамен от дявола, който със своите материални и плътски изкушения кара създадения от Всевишния човек да пропилее живота си в грехопадения.

Позволете ми чрез вашата медия да се обърна с поздрав към всички мюсюлмани от котленска община. Нека през този свещен месец  да се върнем в джамиите . Да направим равносметка в какво състояние сме и на къде сме тръгнали. Дали не сме се отклонили от правият път даден на правоверният мюсюлманин. Нека във всеки един от нас настъпи духовен обрат. Да станем по-добри в сърцата си,  да бъдем смирени и отворим място за ближният в живота си.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.