Вино потече от чешма в Сунгурларе. Тодор Недковски е новият ЦАР на лозята. Ученици от НУФИ Котел веселиха празнуващите / репортаж I-ва част /

kotel trifon zarezan sungurlare 13Сунгурларе си има нов цар на лозята – това е Тодор Недковски, майстор на най-доброто домашно бяло вино. Церемонията по неговото коронясване по традиция се проведе в двора на Музея на лозарството и винарството, където започна празнуването на Трифон Зарезан и Деня на лозята и виното. Въпреки лошата реколта 30 винопроизводители се включиха в конкурса за най-добро бяло вино а експерти от „Винекс“ – Славянци определиха сред участниците в надпреварата с най-много точки виното на бащата на коронования цар – Стефан Недковски. С греяно червено вино в изобилие домакините посрещаха гости и жители на общината. Тази година кмета д-р Георги Кенов не беше уважен от народните представители с изключение на Стефан Кенов. Не присъстваха министри и фактори от голямата политика. Официални гости на градоначалника бяха делегация от Турция водена от зам. кмета на община Осман Гази, кмета на община Еникдже и строителния предприемач Али Бостанджъ.

kotel trifon zarezan sungurlare 2За първи път не беше отслужен православния водосвет в лозята, като правеше впечатление отсъствието на духовниците. По волята на царя на лозята „Сухата чешма“ оживя и от нея потече руйно вино. Новия цар триумфално се возеше в каляска, украсена с лозови листа.

kotel trifon zarezan sungurlare 5Той премина тържествено с нея по улиците на града, следван от виночерпци в национални носии и народна музика от гайдарския оркестър на НУФИ Котел. На „Ичмята“ по царски населението си организира пир, с дебели мезета, скара, вино и ракия .

kotel trifon zarezan sungurlare 9За всеобщото настроение на всички домакините бяха подсигурили мега концерт на представителния оркестър и танцов ансамбъл при НУФИ “Филип Кутев “ град Котел. Станалите любимки на всички от Сунгурларе сестри Диневи и тази година със своя оркестър веселиха празнуващите. KOTELNEWS Ви представя репортаж.

kotel trifon zarezan sungurlare 3

kotel trifon zarezan sungurlare 4

kotel trifon zarezan sungurlare 14

kotel trifon zarezan sungurlare 8

kotel trifon zarezan sungurlare 7

kotel trifon zarezan sungurlare 6

kotel trifon zarezan sungurlare 12

kotel trifon zarezan sungurlare 10

kotel trifon zarezan sungurlare 11

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.