Време е Петровден да бъде празника на Котел, не денят на Будителите, призова архиерейския наместник Димитър

kotel petrov den 2017 A“Котленци не случайно са издигнали такъв внушителен храм на името на тези християнски колоси, които днес са забравили. Разбираемо е защо сега денят на народните будители е празник на Котел. Само ще припомня, че в годините на турско робство град Котел е бил свободен. Както се казва турчин не е смеел да замръкне. И защото са били освободени от доста данъци през турско време, котленци са имали възможност да издържат децата си и да ги изпращат навън да учат. Ето затова Котел се слави с будителите, защото учени хора са излязли от този град. Учени хора са прославили Котел и са били в основата за освобождението  от турско робство и да се проповядва Божието слово на български език. Денят на „Св. Св. Петър и Павел” е датата за празник на града и дано някога в Котел се възприеме това.” Пред репортера на KOTELNEWS ставрофорен свещено-иконом Димитър уточни: „В годините назад с предния кмет Христо Киров съм разговарял по този въпрос, но той се въздържаше да постави за разглеждане такова предложение, за да не се изтълкува погрешно и възникнат брожения по смисъла на това, че изповядва всевишния по начина, който представлява етносът му. На настоящият кмет многоуважавания Коста Каранашев сериозно не съм поставял въпроса, само сме разговаряли, да не забравяме, че и той е теолог.”

KOTEL PETROVDEN 2017 FВъпроса е от местно значение и самият град трябва да си го извоюва. Надявам се, че общинския съвет ще се събере и обмисли едно такова предложение. Твърдо съм решил и паметника на Свети Софроний Врачански да бъде преместен на подобаващо място. Сега той е поставен доста в страни от красивият ни център и се е превърнал в място за сбирки на младежи от махалата, а пространството зад самият паметник се е заформило в място за облекчение на различни физиологични нужди. Този монумент трябва да се постави в рамките на църковни двор на Храм „Света Троица”, точно на позицията на паметника на Гаджал войвода, за който твърдя, че мястото му абсолютно не е там. С този необичаен възглас свещеника на Котел привлече вниманието на събралите се за празничното богослужение.

KOTEL PETROVDEN 2017 LБлагочестиви съграждани в двора на църквата дадоха курбан за здраве и спасение.

KOTEL PETROVDEN 2017 IАрхиерейския наместник по повод празника, дари на служителите на общинската библиотека Петър Матеев книги с духовна насоченост, библии за деца и помагало за детско вероучение.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.