Вход Господен. На Цветница в Българска Божия Църква Котел, младо семейство представи пред Бога рожбата си Виктория

Пастор Тоню Андреев: „Благословен Идещият в име Господне! Осана, слава във висините! – това е привет на благодарността към Бога, задето изпрати Своя Единороден Син да помилва и спаси човешкия род. Това е привет от сърце, приветът на вярата в Бога и на надеждата на Неговите обещания” В деня на големият християнски празник за празнично Богослужение в сградата на ББЦ-Еманул, се бяха събрали десетки вярващи. По традиция службата започна с няколко емоционалниизпълнения на ангелогласното хваление, което приповдигна духа на присъстващите. Преди своята проповед, ръководителя на събранието покани младото семейство Алексина и Благовест Василеви да заповядат на сцената пред всички за да се извърши ритуала по представяне на малкото бебенце пред Господа. Заедно с пастор Тоню, за да се помолят в името на живият Бог, ръце над младенеца положиха и мъжете посветени в свещенство към църквата. Пред камерата на KOTENEWS преди малко повече от година тези вярващи младежи сключиха църковен и граждански брак, репортажи от което ще видите приложени в публикацията.Да постелим пътя му с цветя и вейки. Да облечем най-хубавата си духовна премяна и да я постелим Нему. Нека сберем в пъстра ръкойка най-благоуханните цветя от нашите сърца, светлите мисли, поривите на нашата душа и да ги положим в нозете на Иисуса. Нека сме достойни посрещачи на Оня, Който дойде в име Господе за нас. Да напуснем низините на всекидневния ни живот и да възлезем на високия превал на духа, защото днес е свят ден – ден на необикновено посещение, което трябва да проумеем заради самите нас…


Иисус обича човека – нас обича. Затова сълзите Му от Елеонския превал са и за нас, тъй като Той всякога е вгледан и в нашата съдба. Той вижда нашата участ, нашите трудности, нашата съдба, нашата сирота. Това са сълзи на любовта и тъгата, защото ние, човеците, често пъти не знаем какво служи за наш мир – за мира на нашата съвест, на нашето сърце, на нашите вседневни отношения. Ония в Йерусалим разтрисаха града, но не знаеха какво служи за техен мир и, че тоя мир идва на ослица за тях.


Излезли сме да посрещнем Иисуса. Нека възкликнат ликуващите ни сърца: “Осана! Слава във висините!”. Но преди това, нека първом да приемем Неговите сълзи, за да разберем спасителния ден на великото посещение. Нека приемем тия свещени сълзи като проповед на любовта, на доброто, на мира, на радостта. И така, с бодри сърца да преминем шестте предпасхални дни, дните на Христовите страдания и кръстна смърт, които ще ни въведат в голямата радост на Христовото Възкресние!

Пастор Тоню Андреев: „Благословен Идещият в име Господне! Осана, слава във висините! – това е привет на благодарността към Бога, задето изпрати Своя Единороден Син да помилва и спаси човешкия род. Това е привет от сърце, приветът на вярата в Бога и на надеждата на Неговите обещания” В деня на големият християнски празник за празнично Богослужение в сградата на ББЦ-Еманул, се бяха събрали десетки вярващи. По традиция службата започна с няколко емоционалниизпълнения на ангелогласното хваление, което приповдигна духа на присъстващите. Преди своята проповед, ръководителя на събранието покани младото семейство Алексина и Благовест Василеви да заповядат на сцената пред всички за да се извърши ритуала по представяне на малкото бебенце пред Господа. Заедно с пастор Тоню, за да се помолят в името на живият Бог ръце над младенеца положиха и мъжете посветени в свещенство към църквата. Пред камерата на KOTENEWS преди малко повече от година тези вярващи младежи сключиха църковен и граждански брак , репортажи от което ще видите приложени в публикацията.


Да постелим пътя му с цветя и вейки. Да облечем най-хубавата си духовна премяна и да я постелим Нему. Нека сберем в пъстра ръкойка най-благоуханните цветя от нашите сърца, светлите мисли, поривите на нашата душа и да ги положим в нозете на Иисуса. Нека сме достойни посрещачи на Оня, Който дойде в име Господе за нас. Да напуснем низините на всекидневния ни живот и да възлезем на високия превал на духа, защото днес е свят ден – ден на необикновено посещение, което трябва да проумеем заради самите нас…Иисус обича човека – нас обича. Затова сълзите Му от Елеонския превал са и за нас, тъй като Той всякога е вгледан и в нашата съдба. Той вижда нашата участ, нашите трудности, нашата съдба, нашата сирота. Това са сълзи на любовта и тъгата, защото ние, човеците, често пъти не знаем какво служи за наш мир – за мира на нашата съвест, на нашето сърце, на нашите вседневни отношения. Ония в Йерусалим разтрисаха града, но не знаеха какво служи за техен мир и, че тоя мир идва на ослица за тях.


Излезли сме да посрещнем Иисуса. Нека възкликнат ликуващите ни сърца: “Осана! Слава във висините!”. Но преди това, нека първом да приемем Неговите сълзи, за да разберем спасителния ден на великото посещение. Нека приемем тия свещени сълзи като проповед на любовта, на доброто, на мира, на радостта. И така, с бодри сърца да преминем шестте предпасхални дни, дните на Христовите страдания и кръстна смърт, които ще ни въведат в голямата радост на Христовото Възкресние!

Днес празнична служба в православен Храм в Котел нямаше. Такава е отслужена от архиерейския наместник в Храм „Св. Николай летни” в с. Жеравна. KOTELNEWS няма да коментира случилото се, отдавайки невъзможността за извършването на служба на видимите причини свързани с протичащите ремонти на двете църкви в Котел. За да ви направим свидетели на празничната служба за Цветница ще ползваме публикацията на популярния котленски фотограф Цветелин Кайпаков, под чиито авторски коментар и снимки започна разпалена дискусия, която може да проследите в личната му страница във FACEBOOK.

“Цветница е! Честит празник! Ето, че Котел за пореден път пропусна църковен празник, по една или друга причина.
Днес на Цветница, деня в които се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците, в Котел нямаше кой да раздаде.. понеже това това ставаше в с.Жеравна …
Разбираемо е, че в Котел не е било възможно поради ремонта на църквите… ОК, толкова ли беше трудно, на една масичка, да бъдат изнесени пред двора на едната църква.. клонки които да достигнат до домовете на гражданите, които нямат финансова или било то друга възможност да отидат до с.Жеравна.,,
Това не е първия път, когато се променя традиция, която не е била никога променяна! ( спомен имам и за Йордановден, че и тогава традиционното хвърляне на кръста бе отменено!) “

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.