ВЪЗВАНИЕ за събиране на средства за НОВИЯ КРЪСТ на Храм “Св. Троица” в Котел. 4000 лв е стойността на 3- метровия символ. Нека всеки дари според възможностите си!

Инициативен комитет начело с нашият благочестив съгражданин Захари Христов / Зарко / , направиха предложение старият кръст на Храм „Света Троица” да бъде подменен с нов. Нашето ново поколение да сложи печата на християнството върху този прекрасен Храм в Котел. Вярвам, че от доста далече ще се вижда този кръст. Пред камерата на KOTELNEWS архиерейски наместник ставрофорен свещено-иконом Димитър направи възвание към всички жители на котленска духовна енория.

Възлюбени в Бога Котленци, почитащи Христовата вяра. От мястото, на което съм застанал, призван в този град да служа и да бъда връзката между хората и Бога и да отнасям молитвите Ви, прекланям се не само пред този КРЪСТ, но се прикланям и пред всички Вас защото Вие сте ЦЪРКВАТА. Вие християните правите църквата, но символът на Христовата вяра е честният и животворящ  Христов кръст.   Видите ли този кръст, който е бил позорен, на същият е бил разпнат и Иисус Христос като бандит между разбойници. И  впоследствие с тялото си той го е оживотворил. И ако някога рибата като знак е била символ на християните, след като с тялото Господен кръста се е осветил, той става този знак, с който ние всички християни се осеняваме и го почитаме. Ако не беше този кръст и ако Господ не беше слязъл на земята в човешки вид в лицето на своя Син, и ако Отца Му не Го пожертва, та позволи да бъде разпънат на кръста , та с неговата кръв да се измие нашата сквернота. Много народи и днес се мъчат чрез различни форми на вероизповедание да славят Всевишния. Използвам думата Всевишен, защото имаме народи, които се кланят на идоли, небесни тела и божества. Но искам да подчертая- мъртви богове.  Ние Християните сме единствените, които се кланяме на Живия Бог. Този Бог , който ни е обещал царството небесно, но ние трябва да го заслужим. За това братя и сестри ние трябва с особено благоговение да гледаме на този спасителен за нас кръст. Всяка една сграда, където се изповядва Христовата вяра е овенчана с кръст.  По този начин определяме и въпросния молитвен дом на кого принадлежи.

Инициативен комитет начело с нашият благочестив съгражданин Захари Христов / Зарко / , направиха предложение старият кръст на Храм „Света Троица” да бъде подменен с нов. Нашето ново поколение да сложи печата на християнството върху този прекрасен Храм. Вярвам , че от доста далече ще се вижда този кръст. Малко ще се отклоня за да ви разкажа за времето ,в което владиката ме изпрати да служа тук в котленска духовна околия. Повярвайте ми , когато дойдох до храма стоях и просто не го виждах. Беше обрасъл с борове и разстителност толкова избуяла във времето , че трудно успях да си завиша вниманието, за да видя храма ,минавайки покрай улицата. Сега при осъществяващият се колосален ремонт,  вече освободили храма от онези завеси, и с новия кръст, няма да има око, което да не забележи отдалече домът господен на град Котел. Дай Боже на всички любовта към спасителя с времето да се разпали още повече. Да има онази ревност правилно да изповядваме всевишния и всяка една молитва, която е отправена към него да бъде чута и да се върне с благодат.

-Ваше архиерейско наместничество споделете за възникналата ситуация около закупуването на този кръст и неговата стойност.

-Живеем в едно наистина тежко време. Простичко ще го кажа време на безпаричие и немотия. Тези храмове някога са въздигани с средства и големи жертви от Народа. Всеки според каквото е можел Имената на тези ктитори ще се четат горе в небесата. Всяко нещо, което се прави в името Господен винаги се прави с някаква жертва. Макар и бедни, ние приканваме всички котленци и гости на града, да се възстанови една форма за събиране на средства . На този кръст цената му е 4000 лева . В момента той ни е даден така да се каже на консигнация, като във времето след като съберем парите ще платим на изработилите го. Бих употребил много на място думата по Божий промисъл идването на кръста точно вчера, ден преди този голям празник рождеството на Пресвета Дева Мария. Днес на празничната служба и пред вашата медия можем да представим и да призовем всички да се включат в кампанията за набиране на средства. Нека всеки, който има християнско сърце и душа, не като форма за изкупуване на грехове, а от любов да помогне да се съберат парите, за да откупим кръста. Той е ваш, Той е на вашият град,  Той ще ви покровителствува. Всеки според възможностите си, така се прави с малки крачки. Очаквайте в бъдеще според  този жест да ви се върне богато и пребогато.-Какви са размерите на кръста и неговата маса и от какъв материал е изработен

-Кръстът е изработен от месинг и е 3 на 2 метра, ако не се лъжа мисля , че тежи 56 килограма.

-Какво беше състоянието на старият кръст, който даже беше предизвикал сред голяма част от населението и суеверия. Той беше пропаднал в купола и едвам се показваше. Стоеше върху храма, изглеждащ уморен и грохнал.

– Възръстта на старият кръст е равна на тази на храма, век и кусур както се казва. Наистина състоянието му беше доста окаяно. Изработен някога от цинк, въпреки че майсторите са възлагали дълъг живот на творението си, времето и атмосферните влияния са си оказали пагубно влиянието. Кръста беше започнал да се руши, някаква корозия на метала беше заличила доста от детайлите. Беше изтънял и много потъмнял. Сега при ремонта на сградата, го свалихме и доста реставрирахме, той в момента е монтиран и изглежда доста добре, но не може да се сравни с новия , който скоро ще се монтира на негово място. Да забелязвах и чувах все повече хорски фолклор граничещ с нездраво суеверие, как заради състоянието на този кръст във всички беди и несгоди, но хората се дължат на него и това тегне над града като една тегоба. По скоро бих споделил израза , че кръстът изглеждаше така и беше заел формата на „уморен” от самото неверие на котленци. Но благодарение на този наш инициативен комитет от будни граждани това вече няма да е така.

-Каква ще съдбата на този стар и „уморен” кръст

-Старият кръст ще намери подобаващо място на в рамките на храма, като ще бъде изложен като важна реликва свързана с църквата. Неговата сила и стойност остава същата за всички нас, които знаем какво символизира и Кой е бил разпнат на него. Той ще разказва за историята на християнския живот на този възрожденски град. По исторически данни се знае, че там където в момента е Храм „Св. Св. Петър и Павел” е имало малък манастир с малка църквичка, която във времето е станала твърде тясна за да поеме множеството вярващи. Тогава се е наложило да бъде построен и този величествен храм, носещ имената на големите христови колоси.  Това е трипрестолен храм, който с нарастването на населението на  развиващият се град също започнал да не може да поема нуждите на народа. Именно тогава се наложило да се построи още един храм . Времената били тежки, чума върлувала тогава, събраните средства са били малко, но въпреки това са успели да го въздигнат. И днес той стои величествено преминал през бурите на времената.-На този християнски символ какво възлагаме

-В този свят свят всичко  е предначертано от вседържителя. Ние само трябва да се научим да чуваме гласа Му. Да се научим да Му служим правилно. Да се научим тази духовна благодат да можем да я привлечем върху нас си, а не да чакаме материални потребности. Защото тялото винаги може да се сгрее с дреха, може да бъде нахранено, но тяло без душа е мъртво тяло. Душите ни трябва да бъдат живи. За това мислете. Господ за това е дошъл при нас. Да ни подскаже , че сме вечно живи и той ни е подарил живот вечен чрез този КРЪСТ.

– Позволете един малко по технически въпрос. С поставянето на покрива на това никак не малко метално съоръжение под формата кръст, ще се наложили и взимането на предпазни мерки като гръмозащита. Може би точно сега скептиците ще кажат, нужна ли е тя, нали има кой да пази от гръм този храм.-Хм, сега съвременните изисквания са такива, че система за гръмозащите е задължителна за всички публични сгради и институции. Убеден съм , че досега нито един храм не е имал гръмоотвод и съм убеден , че точно по други причини такъв никога не би му бил нужен. Виждал съм ситуация, в която скоро е изграден малък храм примерно в голям град между високите блокове, на който заради тези изисквания му забили един голям прът за гръмоотвод. Малко е обидно знаейки, че Господ ще опази до съвършенство молитвения дом съграден от истински вярващи. Но сам Господ е казал да се покоряваме на земните закони и управници така, че ще изпълним и в нашият случай тези разпореждания и изисквания. Сещам се за инцидент в храм, който е пълна форма на терористичен акт. Говоря за атентата на комунистите срещу царя в църквата „Света неделя”, но да не навлизам в тази болезнена за мен тема, защото същите тези комунисти в последствие затриха и православието по най-грозния начин. Сега започваме плахо, плахо да се възвръщаме, защото само Бог е този, който никога няма да ни изостави .Всеки един друг ще ни излъжи или измами, моля ви нека сменим темата.

-По повод на самото възвание, каква форма сте подготвили за събирането на средства. Ще има ли дарителска сметка.

– До мен е и църковния настоятел Койна Богданова, тя уверява, че много скоро ще има набирателна сметка, по която всеки желаещ да може по банков път да преведе пари за новия кръст. Отделно в обособените места в храма, които за волни пожертвувания всеки може да даде своята лепта, като за целта на всеки ще се дава квитанция, която да удостоверява неговата конкретна воля.

-Издаване на квитанция, нужно ли е, звучи някак обидно, дотолкова ли сме загубили доверие по между си

-Ще бъдат издавани такива, който иска нека си я вземе, разбирам въпросът ви , но нека гледаме на това като на форма на едно душевно спокойствие, че наистина парите ще отидат по предназначение. Виждате какво е днес, отвсякъде се говори и тръби за корупция, злоупотреби, кражби дори и в парламента. А и има едно съсловие, което гледа с ненавист към православието, нека вземем мерки да не се позволи хула и да се оскверни започнатото добро дело. Нека всеки даде своята лепта , а ако иска квитанция да я вземе, ако не, да не я взима. Искам този народ да разбере, че на църква се дава, не се краде от църква.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.