Възпоменателен митинг „Готови сме да простим, но не и да забравим” с. Филаретово 2019

С възпоменателен митинг жителите на котленското село Филаретово отбелязаха 34 години от мирните протести срещу насилствената смяна на имената и почетоха пострадалите от т.нар. възродителен процес. Пред събралите се и камерата на KOTELNEWS кметът на Община Котел Коста Каранашев каза:” Днес сме тук да отдадем почит на г-н Четин и всички пострадали във възродтелния процес. Това време вече отмина, България вече е една съвременна европейска демократична държава, в която всички етноси и религии имат своето място.

Съвсем скоро България председателства европейския съюз и можа да прокара своята визия за управление на Балканите и цяла Европа. Това отминало време за жалост ни остави горчиви привкус. Аз много пъти съм казвал, че Община Котел е един достоен етнически модел за цяла България. Тук е място където етносите живеят заедно и за хубаво и за лошо. Трудят се, правят сватби, погребват и изпращат близките си, всички ЗАЕДНО. Тук никога не е имало напрежение. Всички тук се грижим един за друг за да можем да живеем по-добре. Тези събития от близкото минало ни накараха да разберем, че две думички са основни за човешките взаимоотношения. Това са думите ЛЮБОВ и ДОБРО. Искам да Ви уверя като кмет на Община Котел, че моят екип АЗ и политическа партия ГЕРБ, която представлявам ще се грижат за вас, винаги ще бъдат зад вас и ще защитават вашите интереси. Видно и от последните няколко години, виждате, че ние полагаме неимоверно големи усилия за да решаваме ваши лични и общи проблеми. Моето желание е всички заедно подкрепяйки се едни друг да вървим към едно по-добро бъдеще и да направим нашата община още по-добро място за живеене и пример на цяла Европа как тук хората се обичат, помагат си  и живеят щастливо заедно.”

Във възпоменанието участва и областният управител на Сливен Чавдар Божурски. „Тук ни събраха събития, които не трябва да бъдат забравени, за да не се повторят никога. Вероятно всеки от присъстващите си прави равносметка. Каква цена беше платена? Как се промениха хората? Моята равносметка е, че животът в този красив, но беден край, не е станал по-лек. Но Вие, неговите жители, запазихте моралните си ценности, пословичното си трудолюбие и продължихте да живеете като достойни български граждани“, каза в словото си областният управител и изрази признателност към местното население за опазената етническа толерантност в региона. Той посочи, че усилията на кмета на общината и екипа му да подобрят условията за живот са видими. „Въпреки това, ние сме наясно, че все още сме в дълг към Вас“, заяви областният управител. „Нека не забравяме урока, който Вие ни давате след преживяното: че напред, в една посока, може да се върви не с омраза, а с разбирателство и уважение! Благодаря Ви за това!“, подчерта Божурски.

Кметът на село Филаретово Нурие Бекирова :”Скъпи гости, уважаеми съселяни, приятели, днес се навършват 34 години от възродителния процес в с. Филаретово, едно ужасно престъпление на комунистическия политически режим. Почитайки жертвите на този режим, ние днес не търсим виновни, не искаме наказания и санкции, а искаме просто да изразим радостта от свободата да си носиш името. Издигаме своя глас в знак на несъгласие и протест срещу всяко беззаконие и потъпкване на човешките права, защото името е знак за идентичност, принадлежност, гордост. Днес всъщност не е ден за траур. Отдавна изтече времето на сълзите, оплакванията, търсенето на виновни-днес е време за единение в името на идентичността. Да се обединим под девиза „Съединението прави силата” помнейки, че различията ни правят силни, ценни, неповторими. В нашата родина България ние сме силни, защото под едно небе, тя събира хора с различни имена и религии и това е вид наша визитна картичка. Почитайки паметта и на Ибрахим Четин, продължаваме със същата сила да изпитваме трепет от стенанията на стотиците жертви на тоталитарния режим и възродителния процес в концентрационните лагери. Това ни държи будни, готови и обединени да се изправим срещу всеки опит за ограничаване на свободата на личността с оглед на име и религия. Днес е време за диалог и дебат, за разрешаване на наболели делнични проблеми, но също е време за мобилизация в името на опазване на етническата и религиозната ни идентичнист. Под знамето на България , различните етноси, обединени, можем да се изправим гордо и с достойнство да защитим правата си на български граждани в Европейския съюз. Свободата, която имаме днес, заплатихме с кръвта и със сълзите си, с малките радости и големите болки. Нашето минало ни направи силни. Нашето минало ни научи да бъдем единни. Нашето минало ни научи да не се делим. Нашето минало начерта настоящето и бъдещето ни и ни посочи пътя, по който трябва да вървим. Това е пътят на мирното и спокойно общо ежедневие, което е безценно. Пътят на българското етническо многообразие, като неделима част от общото европейско семейство. Скъпи гости, уважаеми съселяни, приятели, нека на днешния ден да не тъгуваме, да не събуждаме незатихналата си болка, а да се радваме на свободата си да живеем всички заедно в името на нашата родина Република България.”

Фатме Индже от с. Филаретово: „Добре дошли на станалия вече традиционен митинг на селото ни свързан с „Възродителния процес” от времето на тоталитарния комунистически режим. В живота има неща , които се прощават , но не се забравят. Ние обикновените хора ,независимо от нашата етническа и религиозна принадлежност сме граждани на Република България и винаги сме живели в сътрудничество и разбирателство помежду си.

В изграждането на нашата Родина , по предприятия и строежи рамо до рамо работят българи, турци, роми, евреи и арменци. В полицията жандармерията работят и бдят за нашата сигурност и спокойствие, борят се срещу престъпността хиляди наши братя и сестри от турски етнически произход. Поуките от така наречения „ Възродителен процес” са извлечени.Без изключения,оценката на всички е ,че това беше ужасен антихуманен акт. Комунистическият режим посегнa на човешките и личнoстни права, като правото на самоопределяне по отношение на име, религия бит и традиции. А това са неща ,които по принцип са гарантирани от националното и европейското законодателство и най-вече от Конституцията на Република България.

И ако все още има политици ,които защитавайки лични интереси,чрез  създаване условия за противопоставяне на етносите, ще напомня,че тоя вид политика ще им изиграе лоша шега и те ще бъдат изхвърлени от историята. И накрая искам да повторя мотото на нашия митинг „ГОТОВИ СМЕ ДА ПРОСТИМ, НО НЕ И ДА ЗАБРАВИМ”

Гости на възпоменателните митинги бяха още областните управители на областите Търговище и Разград Митко Стайков и Гюнай Хюсмен, кметът на община Котел Коста Каранашев, вицеконсулът на Генералното консулство на Република Турция в Бургас Керим Аксен, зам.председателят на ДПС Янко Янков, народни представители. Бяха поднесени цветя пред паметната плоча на чешмата във Филаретово .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.