Възрожденска порта ще посреща идващите в Котел за III-то издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. Стартира рекламната кампания с клип

Тежката възрожденска порта изработена от котленския майстор Ангел Таптев, който е дърводелец в БКС, за в бъдеще ще посреща идващите в града на Раковски. Овехтелият градски символ претърпял няколко метаморфози в годините на миналия и настоящ век, по идея на кмета Коста Каранашев вече е под формата на класическа порта каквато е имала всяка котленска къща от времето на възраждането. Символизираща  една епоха, в която зад такива врати се е опазила българщината, традициите и националния дух. Порта, която отворена от гостоприемния  котленец ще посрещне сърдечно всеки гост. Вход, през който времето загадъчно се  втъкава в нишките на неповторимия котленски килим, установи репортер на KOTELNEWS.

Oбщина Котел пусна рекламeн клип, промотиращ тазгодишния фестивал „Етноси, багри и котленски килими“. С него общината информира за старта и подготовката на предстоящото издание, съобщават от общинския пресцентър.

 
Фестивалът в градския парк “Изворите” в края на юни ще  съчетае занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани котленски килими, както и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.
Официалното откриването на Фестивала ще бъде на 28 юни от 19 ч. с концерт на НУФИ “Филип Кутев”, Цветелина Христова и Деси Добрева. Вторият ден ще започне със Занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна. От 11 часа ще отворят врати импровизираните “Села на етносите”, в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи. Свои изпълнения ще представят самодейни състави от гостуващи и местни читалища. През целия ден ще има концерти на рок група “Крос”, ансамбъл “Българе”, рок група “Сигнал” и др.
В рамките на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България “Родолюбие”.
Идеята на фестивала е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло. Близо 15 000 души са посетили празника през 2018 година.

ПРОГРАМА

ФЕСТИВАЛ „ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ“
28-30 юни 2019 г. – КОТЕЛ

28.06.2019 г.
19:00 ч. Откриване на Фестивала – място Голяма сцена „Естрада”
Концерт НУФИ „Филип Кутев“, гр. Котел;
Концерт на Цветелина Христова
Концерт на Деси Добрева

29.06.2019 г.
09:00 ч. Официална програма
Занаятчийски базар;
Изложение на Котленски килими;
Демонстрация тъкачество и естествено багрене на вълна;

11:00 ч. Официално откриване – място Малка сцена /кръг пред хотел „Изворите”/
Представяне на традиционни обичаи, носии и храни на различни етноси
– в българско село
– в каракачанско село
– в ромско село
– в турско село
– в родопско село

12.00 ч. Представяне на самодейни състави от гостуващи читалища и читалища от Община Котел – място Малка сцена /кръг пред хотел „Изворите”/

12.30 ч. Демонстрации на готварски техники със специалното участие на шеф Андре Токев – място Малка сцена /кръг пред хотел „Изворите”/

13.00 ч. Пета национална среща на лютиерите в България „Родолюбие” – Майсторска надпревара за обяване на инструмент на 2019 г.: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан – място Голяма сцена „Естрада”

19:00 ч. Концерт на рок група „Крос” – място Малка сцена /кръг пред хотел „Изворите”/

20:00 ч. Вечерна програма – място Голяма сцена „Естрада”
Концерт ансамбъл „Българе“
Концерт на Милена Ставрева
Концерт на рок група „Сигнал”

30.06.2019 г.
10:00 ч. Образователно познавателни и развлекателни занимания за деца с водещ Славка Докова. Занаятчийски базар;
14:00 ч. Официално закриване на Фестивала

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.