В село Тича честваха 250 годишен юбилей на най-старата църква в община Котел “Св.Пророк Илия“

Църквата в с. Тича, посветена на Свети Пророк Илия е напълно обновена и реставрирана, с помощта на мюсюлманина Турхут Исмаил от с. Искра.

Църквата е възстановена с европейско финансиране по програмата за развитие на селските райони 2014-2020 „Европа инвестира в селските райони“ на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Изпълнител на проекта „Основен ремонт, реставрация и вертикална планировка на православен храм „Св. Пророк Илия”  е ЕТ „ТУРХИ-Турхут Исмаил“.
По стари данни Храмът е изграден  в далечната 1769 година През 1884 с дарени средства от местния заможен за онова време родолюбив хаджия – Рашо Рашев, в Ярославск – Русия в завода за леене на камбани специално за църквата на родното му село Тича е изработена камбана, която до пристигането и в България хаджи Рашо не доживял. За интересната история на тази камбана пред камерата на KOTELNEWS  с умиление разказа негова пра-пра внучка, от която научихме, че родственичка на тази забележителна фамилия от с. Тича е и незабравимата учителка по български език и литература от Котел, вече покойната Анка Върбанова.
След настъпилите няколко десетилетия на духовна разруха и запустение, няколкото набези на безмилостни крадци отнели икони и утвар,   по милост Божия, храмът бе реставриран изцяло и обновен за юбилейния ден, в който на празника на патрона на храма се отпразнуваха достойните 250 лета на тази Господна обител. Това, което за другите е необичайно, дори граничещо със сензация, че един мюсюлманин възстановява християнски храм, за местните хора е нещо хубаво, но не и необичайно. В красивото котленско село Тича от стотици години заедно живеят в любов и разбирателство мюсюлмани и християни, които взаимно си помагат и подкрепят. Празнична служба за обновление на храма след основния ремонт беше отслужена от сливенския митрополит Иоаникий. За здравето на всички в двора на храма беше приготвен и раздаден курбан.

Председателката на селското читалище Йовка Маджарова поднесе празнично приветствие: “Уважаеми жители и гости на с.Тича.  Днес, 20.07.2019 г. честваме 250 годишен юбилей на най-старата църква в общината “Св.Пророк Илия“. Построена през 1769 год. И днес храма има своето достойно място в историята, настоящето и бъдещето на с.Тича като обект с културно-историческо значение.

Гости на нашия празник са Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий в съслужение Епископ и свещеници от сливенската митрополия, Г-н Коста Каранашев-кмет на Община Котел, г-н Шериф Куванджъ –зам.кмет на Община Котел, г-н Янко Янков.

Какво е един народ без история?

Какво е един народ без слово?

Какво е един народ без вяра?

Какво е един народ без църква?

Църквата, която е съхранила българщината през вековете.

Да сториш нещо по християнски, от чисто човешка гледна точка е най-малкото, което всеки от нас би могъл да направи за духовното си спасение, за здравето и благоденствието си. Нужна ни е силата на вярата и окрилението на надеждата. Нека повече хора да позволят в сърцата им да покълнат семената на вярата, надеждата и любовта към ближния, за да преодолеем трудностите и да възвисим духовното. Празник като днешния обединява и сплотява всички нас, които варваме, че хората могат да живеят по-добре и да се обичат както повелява църквата. Вярата на човека е смисълът на неговия живот. Всеки трябва да върви по пътя начертан от историята ни, в името на здравето, успеха, благополучието и благоденствието. Приемете най-искрените благопожелания за крепко здраве и много сили по пътя на вярата и любовта в името на добруването и съхраняване на православното единство. Този празник ни насърчава към труд, постоянство и любов помежду ни! Нека камбанният зван пробужда светли мисли и не залъгва никога.

Благодарности отправяме към Турхут Исмаил, кмета на с.Тича Якуб Шабанов, Илия Гатев, д-р Роси Даракчиева, д-р Веска Дичева, Димитрина Иванова, Райна Сивкова, Дончо Даракчиев, Валентин Иванов, Йордан Дюлгеров и Иванка Тинева, които оказаха финансова подкрепа за провеждането на днешното събитие. Честит празник! На многая и благая лета! “

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.