Горското в Котел обяви награда за „главата” на подпалвача. Палежа е умишлен вече има и доказателства

10 кубика дърва награда за „главата” на подпалвача дават от Горското в Котел. Инженер Кемал Вейс–директор на ДГС Котел направи изявление пред KOTELNEWS

Уважаеми граждани на Котел, казвам се Кемал Вейс и от няколко месеца съм директор на ДГС Котел. Използвам възможността която ми дава KOTELNEWS да направя следното обръщение към обществеността по повод обстановката свързана с няколкото пожара. Възникването на тези пожари ни дава основание да мислим, че те са умишлени или най-малкото са станали по небрежност, като изясняването на това оставяме на компетентните органи които вече разследват.  Искам да обърна внимание върху това, че се пилеят огромни средства и ресурси в процеса на самото гасене. Например  при първия пожар в гасенето се включиха над 300 човека в това число военни, пожарникари, служители от системата по горите и доброволци. Гасенето продължи няколко дена като целият ресурс на ДГС Котел беше впрегнат в тази дейност налагайки се да се дават 24 часови дежурства. Всичко това точно в периода за снабдяване на местното население с дърва обърква графиците и възпрепятства работа по обектите. Използвам повода да обявя и награда за този който подаде информация свързана с предполагаемия извършител на палежите. 10 кубика дърва при абсолютна гаранция за анонимност ще получи далият информация или спомогнал за категоричното откриване на извършителят или извършителите.  Искам да изкажа огромна благодарност  към всички включили се в гасенето на пожарите. Специална благодарност към кмета на община Котел г-н Коста Каранашев, който по всякакъв начин ни оказа съдействие, чрез мобилизацията на служители, логистика и осигуряването на хеликоптера, без което ние нямаше да можем толкова ефективно да се справим със ситуацията. Местата където огъня вилня най-безмилостно, са за съжаление със необратими щети за дървесината, там най-вероятно ще се  наложи и пълно изсичане. Това се терени, които трудно ще бъдат залесени поради вида и особеностите на мястото към днешния ден, за това тези щети върху част от белите дробове на Котел ще трябва да тежат на съвестта на тези безотговорни подпалвачи извършили това престъпление. Искам да благодаря и на началника РСПБЗН Котел г-н Кондев и неговите колеги пожарникарите, както и на всички военни служители които проявиха изключителна самоотверженост по време на изпълнението има на служебните си задължения. Няма как да не благодаря и на своите служители от ДГС и на тези от съседните нам стопанства, които дадоха всичко от себе си по време на аварийната ситуация. За огромно съжаление на 17 септември, втори пожар възникна отново в същия район на боровата гора над водоем висока зона. Ситуацията не беше лека и се наложи използването на помощта на военния хеликоптер отново, но вече няколко дена наши служители и наряд с машини от пожарната дават 24 часа дежурства за да не се допусне нов пожар.

Репортер на KOTELNEWS взе интервю на инж. Кемал Вейс по темата свързана с пожарите около Котел.

-Г-н Вейс, какво Ви дава основание да се съмнявате в действия свързани с умишлен палеж. Първият пожар възникна в местност където предимно има само сухи треви и папрат?

-Не е тайна факта, че от много време насам тези, които стопанисват подобни терени, не визирам конкретното място, точно чрез огън намират най-лесният начин за да ги почистят.  Въпреки, че държавен фонд земеделие вече санкционира подобни стопани и ги лишава от субсидии при опожаряване на терените виждаме, че тази практика продължава. Възможно е и това да е форма на отмъщение или криво разбрана конкуренция. Ние постоянно информираме фонда къде и в кои места има запалвания с цел чистене и санкциите са повече от навременни и адекватни. В конкретния случай мои служители при обход са намери изключително важно доказателство свързано с първия пожар. Намерена е факла, която е предадена на полицията като веществено доказателство , което ни дава основание да мислим за умишлен палеж. При втория пожар също има солидни съмнения за човешка дейност, които за сега няма да коментирам за да не саботирам разследването.

-За годините в които сте в системата на горите известно ли Ви е да е заловен извършител на подобни палежи и той символично ли е наказван. Каква е практиката в действителност след като никой не се респектира от последствията на закона?

-Наистина начина на установяване и доказване е труден. Случайност е да се види такъв извършител, подобно действия се правят обмислено, с координация и взети мерки това да остане незабелязано.  Такова деяние закона е криминализирал и в моята практика знам за няколко случая, в които има заловени и осъдени извършители спрямо, които са били прилагани солидни санкции, които не бих определил като символични.

-В града се коментира, че зад тези палежи стои лице с душевни проблеми в стадий на пиромания?

-Допускаме и тази хипотеза, но нека над това да работят разследващите органи. Разпоредил съм на своите служители всеки според възможностите си в ежедневната си работа когато се срещат в околностите на града с гъбари, пастири или туристи да разговарят със всеки заостряйки им вниманието около основни правила за поведение  в гората по смисъла на пожарната безопасност.

-По повод на обявената от вас награда, не считате ли, че тя някак е доста малка. За 10 кубика дърва, кой би си създал проблеми с лице, което е готово да опожарява. В обществото от много време доверието към институциите точно по смисъла на запазването на анонимността е трайно загубено. Масов проблем е съдействието на полицията от страна на граждани точно заради страх от последващи проблеми при разкриване на анонимността им. На днешно време никой не иска да става и поемно лице?

-Може да се каже, че е символична тази награда, но в случая такива са възможностите ни.  Лично аз гарантирам за анонимността на този отговорен гражданин, който подаде тази информация. Друг е въпроса, че според моите разбирания в подобен случай не би трябвало една такава награда да е водещия мотив за това гражданин да изпълни обществения си дълг и да не укрие информация за подобен извършител , който утре отново може да пакости.

-Съгласете се, че е нормално в днешно време човек да се страхува от последващи възмездия и форми на отмъщения ако това наистина стане публично. Кой и как може да гарантира ,че разкрит и осъден извършител, чрез съдействието на такъв свидетел или информатор в последствие няма да стане обект на жестока саморазправа от страна на криминалния субект.

-Може и да е така, но аз споделям моите възгледи за това как трябва да се държи всеки един гражданин на нашата република. Ако някой  знае и се престраши нека намери начин за дискретна среща с мен, ще измислим начин това да остане наистина на четири очи да се срещнем и да ми каже.

-Направена ли е вече количествено стойностна сметка на какво възлизат щетите от тези два пожара карай Котел?

-При първия пожар изгоряха около 2500 декара  сухи треви от които 300 декара държавна горска територия като за щастие пожара беше низов т.е. това е постилката под самите дървета. Говорим за изгоряла иглолистна гора около 5 декара. За вторият пожар след няколко дни ще имаме точна оценка на понесените щети като при него дървесината ще е определено повече.

-В засегнатите места предстои ли санитарна сеч?

-Да най -вероятно ще се стигне до такава, но по правилник ще се изчакат две години за да се види дали няма да започнат естествени процеси на самовъзстановяване. Ако такива не настъпят в очакваните количества, този красив боров масив намиращ се непосредствено над самия град ще се наложи да се изсече.

-Съвсем на скоро при пътен инцидент със председателя на народното събрание за евакуацията на пострадалата беше използван хеликоптер. В интернет в доста издания се появиха публикации акцентиращи върху това колко е струвала подобна акция. Известно ли ви е за гасенето на два пъти в Котел колко са стрували на данъкоплатеца мисиите на хеликоптера МИ-17. Говори се за колосални суми ?

– Не мога да ви отговоря, лично не съм запознат със икономическото изражение на тази дейност. За нас като служители на гората е важен крайния резултат, а той беше категоричен след намесата на авиацията. Няма как да не е скъпа такава дейност, това трябва още повече да ни замисля колко отговорни трябва да сме когато се намираме в гората или около нея. Това природно богатство нека не забравяме, че са нашите бели дробове. Гората и хората са трайно свързани, гора ще има и без хората, но човечеството бързо ще се затрие остане ли без горите.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.