Днес се сбогувахме с учителката по английски език Мая Николова

kotel-maya-nikolova-in-memoriam-1На 60 г. възраст след мъчително и продължително боледуване от този свят си отиде Мая Любенова Николова /Мирчева/. Ще остане в спомените на десетките випуски на СОУ „Раковски” и НУФИ „Ф. Кутев” , като учителката която се раздаваше всеотдайно за да може всеки един, който желае да научи английският език не по зле от своя роден. С изключителният си усет към красотата, мнозина научиха непопулярни техники придобивайки  умения за сръчност и креативност във водените от нея кръжоци по приложно изкуство в годините когато нямаше интернет и широк достъп до западна литература. С масовото навлизане  на дигиталните  технологии, Мая Николова смело и уверено заяви присъствие в попрището на любителската фотография. Тя често присъстваше на челните страници на специализираните форуми където с уникалните си снимки от Котел и региона предизвикваше не само коментари около самата технология на заснемането, но и атрактивно популяризираше красотите на родния край.

533020_3023004219568_1652288100_nЩедро раздаваше от натрупаният си опит и днес мнозина могат да се похвалят, че фотографията е и тяхна професия. Мая Николова остави след себе си незабравима следа в средите на едно друго непопулярно изкуство. Пише поезия на български и английски, публикува свободен стих, визуална поезия и хайку в англоезични списания и електронни издания като Frogpond, The World Haiku Review, Shamrock Haiku Journal, Moonset, Haigaonline, Sketchbook- a Journal for Eastern and Western Short Forms, 3Lights Gallery, Gean Tree Press и др. През 2009 г., в априлското издание на Световния хайга конкурс, журито присъжда на Мая Любенова титлата WHA Master Haiga Artist, а през м. май нейно хайку печели първа награда на Втория национален хайку конкурс. Първата българка, включена с портфолио от 15 хайку в Антологията, е Мая Любенова. Подборът е направен измежду нейни хайку, публикувани в англоезични книги и списания по света, както и спечелилите награди във Втория хайку конкурс – България и в 17-ия хайку конкурс Kusamakura – Кумамото, Япония.

За огромно съжаление на всички, Мая не успя да се пребори в дългата и неравностойна борба с коварната болест. Борба, в която Тя се прояви като силен характер достоен пример за човек, който не губи надежда.

KOTELNEWS чрез кратък ВИДЕО АРХИВ, ще Ви припомни за лъчезарната Мая Николова в годините когато тя беше учителка в НУФИ “Ф. Кутев”

Поклон пред светлата и памет!!!

392550_3126053355732_1699902818_n

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.