Емблематични паметни плочи бяха спасени от рушаща се сграда в Котел

Във връзка с обществения интерес, проявен от местната общност за опазване и съхраняване на плочите, монтирани на сградата, собственост на Сдружение “Български червен кръст”, находяща се в гр.Котел, ул.”Георги Сава Раковски”, № 39, а именно: мемориална плоча от черен гранит, върху която е изписано името на Иванчо Сивов, участник в четата на Хаджи Димитър, плоча, върху която е отразена надморската височина на гр. Котел и плоча с името на Янаки Докотров и строителен надпис от къщата, от ръководството на Община Котел и Общински съвет-Котел бяха предприети своевременни действия, съгласувани с БЧК. В резултат на това към настоящия момент плочите са демонтирани, съхраняват се в Община Котел и предстои да бъде уточнено къде ще бъдат поставени.

Пред камерата на KOTELNEWS председателката на Общински съвет Котел Христина Чолакова разказа интересни факти свързани с мемориалните плочи и даде обясни какво е направено за бъдат спасени във времето ценните реликви.

“По информация, предоставена ми от Пламен Мерджанов – директор на Исторически музей-Котел, на място където се намира сградата, собственост на Сдружение „БЧК” е била издигната бесилка, на която на 21 юли 1868 година бива обесен двадесет и седем годишния котленец Иванчо Сивов.

В монографията „Котел“ авторът Ю.Несторов пише: „Плененият Иванчо Сивов бива откаран в Русе на съд и осъден там ведно с други четници на обесване в родните им места. Двадесет и седем годишен, той бива покачен на 21 юли, на бесилката в Котел и обесен. Три дни е висял трупът му, без неговите родители и съграждани да посмеят да го погребат. Тъжна народна песен увековечила геройската, но мъченическа смърт на тоя млад борец за българската свобода“. По-късно, през 1914 г., на същото това място е построена къщата на Янаки Докторов, която след това бива завещана на  Български червен кръст.

През 1933 г., в гр. Котел, Инициативен комитет начело с тогавашния кмет на гр.Котел – Христо Арнаудов подемат инициативата в резултат на което се откриват  два паметника – на Георги Раковски и Св. Софроний-епископ Врачански и паметни плочи,  за да се увековечи паметта на  19 национални герои-котленци.  В резултат на това,  на къщата на Янаки Докторов, намираща се на ул. „Георги Раковски“ (понастоящем Ваша собственост) е поставена мемориална плоча от черен гранит, върху която е изписано името на Иванчо Сивов, участник в четата на Хаджи Димитър.

На същата къща са поставени плоча, върху която е отразена надморската височина на гр. Котел и плоча с името на Янаки Докотров и строителен надпис от къщата.

 Днес къщата се намира в изключително компрометирано състояние. Това породи опасенията на котленската общественост, че плочите могат бъдат унищожени и настояха пред представителите на местната власт за съхраняването им. Предприетите действия бяха насочени към съхраняване на историческата ни памет.”

Репортера на KOTELNEWS, попита какво ще се прави с този „цирей” визирайки саморазрушаващата се сграда намираща се на възлово крастовище в Котел, която от няколко години е оградена с метална ограда, но нищо не се предприема за нейното събаряне, при все ,че има експертно становище, което я е определило и като вече опасна? Г-жа Чолакова увери, че се е запознала подробно със случая на сградата и е провела няколко разговора със собствениците, като е получила уверение, че към действия свързани със събаряне ще се мине съвсем скоро. В момента се мисли къде в непосредствена близост ще е най подходящо да бъдат повторно монтирани свалените плочи, които отново да разказват на поколенията своите истории. Емблематичния репер от миналия век върху, който е отбeлязана  текущата надморска височина, е твърде възможно да бъде монтиран на отсрещната сграда където беше старата аптека.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.