За празника на Котел първи предпремиерно гледаме филма „Възвишение” по романа на Милен Русков / тържествена програма за 1-ви ноември

kotel praznik narodni buditeli 12Котел ще бъде домакин на първата премиера на дългоочкваната екранизация на емблематичното произведение на Милен Русков. Кметът на община Котел Коста Каранашев, благодарение на личните си познанства и контакти с автора на романа, продуцентите и режисьора на филма, успя да издейства първата публична прожекция да бъде в нашият град. За деня на народните будители и празник на Котел, общинското ръководство е приготвило богата програма за гражданите и гостите на града, славещ се като столица на българското възраждане. На 31.10.2017 г. от 13:15ч. в читалище „Съгласие – Напредък 1870“ в гр. Котел ще се открие Национална ученическа конференция, посветена на 150 години от смъртта на Георги Стойков Раковски – Патриарх на българското революционно движение.Тя ще се проведе с любезното съдействие на: МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА РЕГИОНАЛЕН ИНСПЕКТОРАТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – ГРАД СЛИВЕН ОБЩИНА КОТЕЛ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ КОТЕЛ. На конференцията ще участват ученици от IX-XII клас. Форматът на разработките им ще бъде доклад, историческо есе, компютърна презентация, филм. Целта е да се провокира творческото мислене, да се възпитава в патриотизъм, уважение и любов към един от най-великите революционери в българската история – Патриархът на българското революционно движение и учител на последващите велики български революционери. От 15:00 Мултимедийна презентация „10 години България и община Котел в Европейския съюз и Българското председателство на ЕК” /зала на Общински съвет – Котел. От 17:00 Концерт на естрадна група „Ямбол“ – гр. Ямбол / пл. Възраждане.

01.11.2017 год. /сряда/

09:00 Празнична света Литургия  храм „Св. Троица”

10:00 Тържествено заседание на Общински съвет гр. Котел във връзка с 1-ви ноември – Ден на народните будители и празник на гр. Котел

11:00 Тържествена церемония по случай 1-ви ноември – Ден на народните      будители и празник на гр. Котел / пл. Възраждане

11:30 Литературно – музикална програма с участието на:

– Читалище „Съгласие – Напредък 1870” – Котел

– Ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“ – Котел

– Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) – Котел / пл. Възраждане

12:15 Среща – разговор: „Приноса на котленци в процесите на българското възраждане” с участието на проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Андрей Андреев и проф. д-р Пламен Митев / Читалище „Съгласие-Напредък 1870”

13:30 Концерт на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” / Читалище „Съгласие-Напредък 1870”

18:00 Предпремиера на българския игрален филм „Възвишение” по романа на Милен Русков, режисьор Виктор Божинов / Читалище „Съгласие-Напредък 1870”

19:30 Празнични илюминации / пл. Възраждане

kotel programa 1 noemvri 2017

vazvishenie kotelОфициалният трейлър на „Възвишение“ е вече готов и ще се завърти в кината от 8 септември. Два месеца преди премиерата на филма (10 ноември) зрителите ще се потопят в атмосферата, трагизма и хумора на историята, режисирана от Виктор Божинов („Под прикритие“). Дългоочакваната продукция е заснета по едноименния роман на Милен Русков. Макар и само в няколко минути, смешно-тъжните ситуации и автентичният и забавен език, станали емблематични за книгата, издават настроението и мащаба на цялата лента. Допълнително, очи в очи, в трейлъра публиката ще се срещне с гост-звездите Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев. Епизодични роли имат също Димитър Рачков, Стефан Денолюбов и Параскева Джукелова.

„Възвишение“ е история, която дава различен поглед върху формирането на националното самосъзнание, разбива някои митове около героичните личности и интерпретира исторически факти по начин, необичаен за българското кино. Снимачният процес на продукцията продължава 55 дни и се осъществява хронологично на четири етапа – през зимата, пролетта, лятото и есента на 2016 година. Резултатът е въздействащ филм, чийто качества могат да бъдат оценени най-вече на голям екран. Оператор е Антон Бакарски („Под прикритие“, „The Expendables 2“, „300: Rise of the Empire“ и др.).

„Възвишение“ разказва за обира на Арабаконак през 1872 година през погледа на двама полуреволюционери, полуразбойници – Гичо (в ролята Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев). Двамата са натоварени с важна мисия от Димитър Общи (Филип Аврамов) – лично да предадат писмо на Васил Левски. Тяхното издирване на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от разочарование и огорчение. В актьорския състав влизат също Христо Петков (като Тодор Шумненеца); Кирил Ефремов (като Петко Страшника); Благовест Благоев (Наш Тотко); Станислав Ганчев (като Пейо Бръмбара); Румен Гавазанов (като Георги Чумата); Антонио Димитриевски (като Григор Стойневски Македонеца); Ивайло Димитров (като Стефан Жълъда); Владимир Михайлов (Симо Влаха), Веселин Анчев (като Велчо Шунтов).

Автори на сценария са Виктор Божинов и Нели Димитрова („Love.net”). Диалозите са дело на Милен Русков. Продуцент е Иван Дойков (СЪРПЕНТАЙН), в чието портфолио също влиза сериалът “Под прикритие”, както и най–гледаният български игрален филм “Мисия Лондон”. Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН”), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, Нина Алтъпармакова (“БУЛФИЛМ”), филмово студио “Ню Бояна”/”Nu Boyana”, Николай Ишков (“АВАНСЦЕНА”) и Дрийм Фактори (Македония). Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“, програма Евроимаж и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

източник: /www.novini.bg/

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.