Ивана Иванова извади от купела Kръста на Богоявление в Котел

Животворящият Кръст на Богоявление в Котел извади от църковния купел Ивана Иванова. Котленчето, което е ученичка в VII клас на СУ „ Г. С. Раковски” по стечение на обстоятелствата се оказа второто момиче извадило кръста в историята на тази отколешна традиция в Котел.

За всеобщо съжаление на голямата част на гражданството и тази година не се извърши хвърлянето на кръста в езерото пред механата за Богоявление в Котел.

Пред камерата на KOTELNEWС и присъстващите миряни в Храма, Архиерейски наместник ставрофорен свещено-иконом Димитър каза: „ Не е необходимо да казвам колко са ми годините, защото на моiте години има много здрави хора. Искам да ви кажа, че от 4-5 години имам сериозни здравословни проблеми с белите ми дробове и с дишането. Поради това нямам физическата възможност да изпълнявам този така въведен ритуал „хвърляне на кръста в езерото”. Моля гражданите на Котел да ме извинят, че по здравословни причини не мога да изпълня това. Но трябва да ви кажа, че това не е вярата, която Господ иска от нас. Не е вярата да се съберем на даден гьол и да чакаме попа да отиде при тях и да хвърли кръста, а после да започваме да се питаме кой го извади. Вярата е преди всичко във всеки един, в неговото сърце и душа и в изпълнението на Божиите повели. Вярата е да дойдем тук в Храма, да изпълним този Свят Богоявленски водосвет. Да се почерпим от тези води, от които да отнесем в жилищата си и да поръсим за здраве и спасение. Бъдете истински вярващи, а не да шетаме на зрелищни форми. Свидетели сме и на така нареченото Калоферско Богоявленско хоро. Не виждам нищо съществено в цялата тази зрелищност, виждам вече и подражание в детски градини и малки басейни. Избягвайте от ЕЗИЧЕСТВОТО. Придържайте се към спасителната вяра. Кръвта на Исус Христос се проля за нашето спасение.”

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.