Кметът Коста Каранашев: „Гордейте се котленци, че сме дали толкова много на България и света” / репортаж 1-ви ноември

kotel 1 noemvri 2017 A„Първи ноември е не само национален празник, но и празник на град Котел. Това е денят, в който ние всички трябва да си припомним за многото, което сме дали на България и света с нашите герои на възраждането, които са родени в Котел. Личността на Георги Стойков Раковски е най-светлата в българското възраждане. Това е човекът , който първи е прозрял необходимостта от свобода за България и човекът, който е създал стратегия това как да се случи.  Мечтата на нашите възрожденци е била свободна България, равноправна сред всички други европейски страни. Казах го на откриването на ученическата конференция, на тържествената сесия, казвам го и сега. Само за 100-150 години, България не само стана европейска държава, но след няколко месеца ще бъде и председател на европейския съюз. Това говори за нашето израстване като нация, а това израстване е немислимо без тези синове на Котел, които той е дал на нашата родина България. Гордейте се котленци ,че сме дали толкова много на България и света. Да благодарим и на нашите съвременни будители, на нашите преподаватели, бивши и настоящи. Да пожелаем на нашите ученици и деца от града и общината да наблягат на учебния процес, а нашите учители и преподаватели да ги учат на родолюбие.” С тези думи кметът на Община Котел приветства от трибуната пред кметството събралото се множество за празника на града.

kotel 1 noemvri 2017 FС отслужването на молебен за здраве и спасение от ставрофорен свещено-иконом Димитър започна и празничната програма на площад „Възраждане”. Кметът К. Каранашев, председателката на общинския съвет Христина Чолакова и зам. кмета Р. Стоилов издигнаха знамената на Република България, Община Котел и Европейския съюз. Венци и цветя официалните гости поднесоха на паметника на Г. С. Раковски.

kotel 1 noemvri 2017 TПроф. д-р Пламен Павлов от Великотърновския университет и популярен водещ на историческото предаване по ТВ СКАТ „Час по България” каза: „Много е дал Котел на България и аз съм убеден, че дава и ще дава и за в бъдеще. Смятам, че трябва да припомним първия наш духовен водач-архиереят на българите както го наричат Софроний Врачански, ваш съгражданин. Първият наш просветител от европейски мащаб–доктор Петър Берон. Не можем да забравим и първите водачи на собствени български въоръжени сили капитан Георги Мамарчев и капитан Васил Хадживълков, също синове на Котел. Незабравимия и недостижим Георги Ст. Раковски, всъщност първия наш държавен глава в изгнание. Още по време на турското робство, Котел даде на България Раковски, който е една европейска и световна личност. Не бива днес да забравяме и Неофит Бозвели хилендарец, който беше и първият духовен водач и лидер на гражданско общество, без когото свободната българска църква и независимата екзархия никога да не се състои, също е син на Котел. Без Котел е невъзможно българското възраждане, убеден съм, че Котел дава и ще дава занапред много на България.

kotel 1 noemvri 2017 UПроф.д-р Андрей Андреев- с родствени връзки с Котел също беше сред официалните гости и заяви: „Деня на народните будители най-приляга да бъде празник на град Котел. В цялата си история самият град е един голям будител на българщината на българското и на България. Когато се наложи с меч , когато се наложи с църква или с меч. Цялата плеяда котленци които пробуждат България никога не трябва да се забравят”

kotel 1 noemvri 2017 MНародната представителка от ПП ГЕРБ Галя Захариева се обърна към присъстващите с думите: „Днес цяла България празнува, но този празник уважаеми граждани на Котел, Ви задължава изключително много. Той Ви задължава не само да носите паметта на героите. Не само да славите тяхното дело, но ви задължава да пазите този буден възрожденски дух за цяла България”.

kotel 1 noemvri 2017 As3Областният управител Чавдар Божурски също бе гост на тържествата в Котел послучай Деня на народните будители, празник на Котел. „Няма учебник по история, общество и литература, в който децата ни да не прочитат името на вашия град, на Софроний Врачански, Георги Мамарчев, Георги Раковски, Петър Берон и много други просветители, деятели на културата и революционери. Пожелавам ви да запазите техния будителски дух. Това е наложително, особено в контекста на актуалните приоритети на страната ни. Един от тях е задържането на децата в училище. Без образование пазарът на труда ще остане затворен, независимо колко са кандидатите” – каза Божурски. Той пожела на котленци да поощряват инициативите на ръководството на общината, на всеки обикновен гражданин, които създават по-добри условия за живот в Котел. „Оказа се, че не е невъзможно да бъдат привлечени инвеститори и да се отворят нови работни места, това е вече факт. Бъдете активни във вашето гостоприемство. Възползвайте се от богатството на миналото, от щедростта на природата и човешкия потенциал. Останете пример за толерантност, обединени около обща кауза – бъдещето на Котел, защото, както е казал Петър Берон в своите „Добри съвети” в Рибния буквар, „Днес да мислиш, утре що ще правиш ” – заяви още областният управител.

KOTELNEWS Ви представя разширен репортаж.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.