ДОКОГА? Безстопанствени коне на кайма след челен удар в кола. Вече не е за пътуване нощем край Котел / ТЕЖКИ СЦЕНИ!

kotel katastrofa s kone 1Наистина стана вече повече от опасно да се пътува в тъмната част на денонощието през котленския проход. Ужасът-внезапно пред автомобилът ти изневиделица да се появи едър добитък, спохожда почти всички водачи на МПС имащи нещастието да пътуват край Котел на фарове. Поредния тежък инцидент с безстопанствени животни на пътното платно ни кара да се замислим колко струва човешкият живот и съпоставим ли е с алчността, наглостта и безхаберието на безотговорните собственици на говеда, коне и свини оставили на автопилот своите четирикраки подопечни. Без надзор, пастир и грижи, тези иначе невинни камикадзета ежедневно си играят на руска рулетка с живота и здравето на всички участници в движението по пътя. Повтарящо се ПТП в основата на което са те-безстопанствените животни и техните „стопани”. Наближавайки Котел само на 8 км. от града прибиращи се от София, двама братя пътуват в своя ФОЛКСВАГЕН когато в зона на десен завой попадат на стадо коне на пътя. След незибежен челент удар с превозното средство на място в брутално меле загива  едър кон, а останалите се разбягват. Автомобилът е сериозно смачкан в лявата предна част, с огънат капак  и счупено предно стъкло, през което за малко да влезе в купето коня. За щастие сред пасажерите няма пострадали отървавайки се само с уплах. Пред репортер на KOTELNEWS  пристигнал на мястото на поредния инцидент, водача  И. В. сподели: „ Бяха стадо коне насред  пътя в началото на завоя. Най-малко шест коня и всичките черни или тъмно кафяви. Оставаш без шанс ако караш с по-голяма скорост. Спаси ни факта,че сме местни и познаваме пътя. Винаги шофирам с предпазен колан, повишено внимание и в очакване от някъде да излязат животни. Няма ли вече този кошмар да спре. Има ли водач, който да не е попадал в такава ситуация. В тъмната част на денонощието са по пътя, през деня са по пътя, какво чакаме. Периодично чета във вашата медия за инциденти, сега и ние влязохме в списъка на потърпевшите, които освен да са благодарни ,че са оцелели и им се е разминало с малко, нищо друго не ни остава. Запитан били прибрал трупа на коня за да го изконсумира примерно под формата на суджуци или конски деликатеси, потърпевшият бе категоричен, че това е абсурдно и ако желае подобни колбаси би си ги закупил от магазин.

kotel katastrofa s kone 6Нормално е да се запитаме как се процедира в подобни инциденти, защото за втори път KOTELNEWS документира как набързо животните се извлачват от платното и се зарязват до самият път. Разбираемо ,че докато има органи , служители и хора на мястото на инцидента никой от страна на собственика на добитъка не би се появил за де не се самоидентифицира та вземат ,че му потърсят отговорност. Но да се изостави  труп или трупове на едри животни край самият път, после край тях да се съберат и други животни, създавайки се поредна предпоставка за следващо ПТП, има нещо сбъркано. Въобще не коментираме какво е предприето по линия на установяване собствеността на животното чрез законоустановените средства и методи за маркиране, чипиране и т.н. след като е ясно че до сутринта от трупа няма да има и спомен.

kotel katastrofa s kone 2Що за собственици са това, не може да бъдат наричани стопани притежаващите тези безпризорни животни. Спокойно ли заспиват вечер без притеснения и угризения на съвестта, която също е под въпрос на наличие и останало количество, знаейки че в следствие на своята безотговорност  застрашават нечий човешки живот. Какво би стреснало, притеснило или поне смутило тези хора. Практиката им показа ,че те остават безнаказани и анонимни. Те имат връзка с животните само ако трябва да се усвои тлъста европейска субсидия. Тогава животните са техни, тогава те са грижовни стопани спазващи всички европейски изисквания свързани с хуманното им отглеждане. Но пуснати без пастир какъвто е масовият им тертип, шляещи се денонощно по пътищата и често ставащи на кайма те са част от дивата фауна-красива родна гледка.

kotel katastrofa s kone 8До напускането на мястото на инцидента  от всички, въпреки, че вестта за катастрофата с конете беше обиколила града и близкото село Градец, собственика на „безсобствения” кон не се появи. В града се разнесоха коментари, че живеещото в близост семейство лешояди, до изгрев слънце са изплюскали всичко. Темата е не само тревожна , но и показателна доколко са в състояние всички отговорни институции да се справят с подобен проблем. Ще има ли смисъл както често става, едва когато стане непоправимото да се търсят решения , да се дискутира на експертно ниво и обещават решения. Има нужда както беше казал  Бай Тома от Градец по повод катастрофата с биволите – от здрава ръка. Адекватни решения, които немедлено и веднъж завинаги направят така, че тези четириноги убийци да не припарят повече до асфалта. KOTELNEWS Ви предупреждава, че в приложения ВИДЕО репортаж има брутално тежки сцени. Не се препоръчва гледането от деца и лица с лабилна нервна система. Препоръчителен родителски контрол!

 

 

 

 

 

 

 

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.