Благотворителен концерт в Сливен на НУФИ Котел и Широка лъка

 

5 040 лева от продажбата на билети бяха събрани и дарени на Националните училища по фолклорни изкуства в Котел и Широка лъка за закупуване на музикални инструменти и сценични костюми. В препълнената зала на сливенската опера възпитаниците на единствените по рода си училища в страната изпълниха танци и песни от различните фолклорни области на родината. Публиката възторжено посрещна пъстрата програма на младите таланти. Инициатор и организатор на събитието е фондация „Пазители на българщината“.

koncert nufi kiutev kotel QKOTELNEWS Ви представя долкументален запис от концерта на НУФИ “ФилиП Кутев ” Котел.

koncert nufi kiutev kotel 4Талантите от националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Котел започнаха своето представяне с възстановка на отбраната на Котел от кърджалийските набези. Публиката видя и чу уникални изпълнения на традиционни фолклорни инструменти – гъдулка, гайда, тамбура, кавал, акордеон, тъпан и се наслади на невероятните гласове на момичетата и момчетата от двете училища. В края на концерта публиката отново бе изправена на крака с общо изпълнение на двете училища на песента „Боят настана“, където типично по хайдушки се развя байряк и екнаха пушки.

koncert nufi kiutev kotel yyОсъществяването на този концерт е част от обещанието, което са поели представителите на фондация „Пазители на българщината“. Миналата година, на традиционната „Войводска среща“ в град Жеравна те са заявили желанието си да подарят един истински празник на публиката и талантливите възпитаници от двете  училища. Концертът беше финансиран изцяло от фондацията, избрала за своя мисия да съхранява и разпространява българската народна традиция и култура. Програмата, която бяхме подготвили, обхваща музиката от всички фолклорни области, както и характерни за Котел и Широка лъка инструменти и танци.Организаторите благодариха сърдечно на всички участници и казаха, че ще превърнат тези концерти в традиция.

koncert nufi kiutev kotel EВойводата на четата организатор „Хаджи Димитър“ Калоян Ганев се обърна към участниците и публиката в залата: “Това, което видяхме тук на сцената в Сливен ме кара да си мисля, че българската кауза не е загубена, че нашият род и родина имат бъдеще. Благодарение на такива талантливи деца, българския дух и традиция ще бъде съхранена във времето. Ето защо се прекланям пред таланта и борбеността на учениците и учителите от тези две училища и обещавам, че с каквото мога аз и моята чета „Хаджи Димитър“ ще им помагаме и за напред. Благодаря и на вас, моите съграждани, че отворихте сърцата си за тези деца и дарихте частица от вашия български дух, за да може те да продължат да изучават, разпространяват и подържат жив нашия фолклор!“

koncert nufi kiutev kotel s„От години двете училища искахме да се съберем заедно на една сцена. Днес това се получи в Сливен благодарение на желанието на един родолюбив българин – войводата Калоян Ганев, неговата чета „Хаджи Димитър“ и на вас сливенските граждани,“ заяви директорът на НУФИ „Филип Кутев“ Мария Градешлиева.

koncert nufi kiutev kotel D„Няма по-хубаво от това човек да познава своя традиция и култура. С този жест към двете национални фолклорни училища сливналии отново доказахте, че не случайно от тук са тръгнали много родолюбиви българи, имало ги е, има ги сега и вярвам, че продължава да ги има и за вбъдеще,“ каза от своя страна директорът на Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка Стоянка Тенова.

koncert nufi kiutev kotel QВ знак на благодарност децата от двете училища подариха на войводата Калоян Ганев ръчно изработено текстилно пано от ученик от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ Сливен.

koncert nufi shiroka laka kotel 2

koncert nufi shiroka laka kotel 1

koncert nufi kiutev kotel H

koncert nufi kiutev kotel J

koncert nufi kiutev kotel F

koncert nufi kiutev kotel P

koncert nufi kiutev kotel Z

koncert nufi kiutev kotel B

koncert nufi kiutev kotel C

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.