Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи! НА ВЕЛИКДЕН В КОТЕЛ

kotel vellikden 2015 A

В малкото оставащи минути до пасхалния възглас храм „Света Троица” и църковната градинка се изпълниха с хора. Традиционно в Котел бяха дошли десетки жители от селата на общината и гости на възрожденският ни град. С настъпването на дванадесетия час, камбанен звън огласи Възкръсването на СПАСИТЕЛЯ. Пред храмовите двери ставрофорен свещеноикономиконом Димитър поздрави стотиците миряни с „Христос Воскресе“, а множеството отговори „Воистина Воскресе“, след което всички обиколиха от изток на запад храма Господен. Търпеливо всеки си взе от благодатния Йерусалимски огън, който занесе с ВЯРА в дома си.

kotel velikden 2015 E„Днес е ден на Възкресението! Нека всички се просветят от тържеството и да се прегърнат един други и на онези, които ги ненавиждат, да кажат: Братя! Да простят всичко заради Възкресението и тъй да извикат: „Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт потъпка смъртта и на онези, които са в гробовете подари живот.”

kotel velikden 2015 CKOTELNEWS Ви представя разширен репортаж от посрещането на ВЕЛИКДЕН в Котел 11/12.04.2015 г.

kotel velikden 2015 JKOTELNES има честта да Ви предаде Великденското послание до боголюбивите пастири, до всечестните монаси, монахини и до всички православни християни от Сливенска епархия на Негово Високо Преосвещенство Сливенски Митрополит ИОАНИКИЙ.

kotel velikden 2015 W

ДО БЛАГОГОВЕЙНИТЕ ОТЦИ, ВСЕЧЕСТНИТЕ МОНАСИ И МОНАХИНИ И ДО БОГОЛЮБИВИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

 

„ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА ОТ МЪРТВИТЕ, СЪС СМЪРТ

СМЪРТТА ПОБЕДИ И НА ТИЯ, КОИТО БЯХА В ГРОБОВЕТЕ,

ЖИВОТ ДАРИ” /ТРОПАР НА ПАСХА/

vladikaSL

Възкресение Христово! Празник величествен и славен! Тържествен и победоносен! Празник, който ангелите възпяват на небесата и човеците прославят на земята! Светата Църква възпява този пресветъл ден като празник на празниците, тържество на тържествата и победа на победите, защото е победа над дявола, ада и смъртта.

„Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта победи и на тия, които бяха в гробовете, живот дари.”

 

Колко е голяма разликата между живота и смъртта, между небесното и земното, между вечното и временното, между тлението и нетлението. “Ако настоящият живот е толкова желан, – казва свети Йоан Златоуст, – то какво да кажем за онзи /вечния живот/, където няма ни болест, ни печал, ни въздишка? Там вече не е нужно да се боим от смъртта, нито да се страхуваме да не загубим тамошните /небесните/ блага.”

Този празник поражда много духовни изживявания, възвишени чувства, истинска радост и задълбочени размисли.

kotel velikden 2015 J“Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето веч¬но битие; ала по завист от дявола, влезе в тоя свят смъртта.” /Прем. Соломонова 2:23-24/ А причината за смъртта е грехът. Грехът е, който поразява. Грехът е, който осквернява. Грехът е, който поробва. Грехът е, който заразява. “Защото платката, що дава грехът, е смърт, а дарът Божий е живот вечен в Христа Иисуса, нашия Господ.” /Римл. 6:23/

Господ Иисус Христос чрез Възкресението Си не само победи смъртта, ада и дявола, но Той ни отвори и Царството Божие, Царството на правдата и на любовта. Царството на вечната радост и блаженство.

kotel velikden 2015 CЗащо в света има много зло? В живота – много изкушения? В хората – много болести? В отношенията – много неразбирателства? В обществото – много лицемерие? В разговорите – много лъжа? В желанията – много алчност? В душите – много грехове? В сърцата – много смущения и тревоги? Защото мнозина са далеч от Възкръсналия Господ Иисус Христос, не познават Неговото спасително учение, не изпълняват Неговите божествени заповеди, не пазят православната вяра. Мнозина забравят, че “Иисус Христос бил разпнат на кръст, бил оплюван, подиграван, претърпял удари… и всичко това Той изстрадал заради теб, за да унищожи тиранията на греха, да разруши твърдината на дявола, да разкъса веригите на смъртта, да отвори вратата към небето, да те освободи от тежестта на проклятието, да отмени първото осъждане, да те научи на търпение и да те възпита в него, та нищо да не те огорчи в настоящия живот – нито скърби, нито обиди, ни позор, ни укорите на враговете, ни несполуките, ни нападките, ни клеветите, ни зли съмнения и нищо друго.” /Св.Йоан Златоуст/

kotel velikden 2015 D„Сега всичко се изпълни със светлина: небето и земята” /3 песен от Пасхалния канон/, защото само Христовата светлина е незалязваща. Христовата любов е необятна. Христовата сила е неизтощима. Христовата милост е неизмерима. Христовата щедрост е неизразима. Христовата благост- неизказана.

kotel velikden 2015 BКогато тази светлина ни огрее, тогава се просвещаваме. Когато тази любов пламне, тогава обичаме ближния си като себе си. /Мт. 22:39/ Когато тази сила е в нас, тогава вършим богоугодното. Когато тази милост почувстваме, тогава ставаме снизходителни. Когато тази щедрост усетим, тогава ставаме богопредани.

kotel velikden 2015 Q

Ще празнува достойно този, който е постил, покаял, изповядал и причастил. Ще прославя честно този, който отличава свещено от несвещено и нечисто от чисто. /Левит 10:10/ Ще се весели искрено този, който прославя Победителя над смъртта. Ще се радва сърдечно онзи, който се бори против страстите си. Ще тържествува този, който се смилява. Ще благоговее този, който е обикнал обиталището на Божия дом. /Псл.25:8/

Сърдечно поздравявам боголюбивите и богопредани пастири, които чувстват своята отговорност и ревностно изпълняват своите задължения, които се молят за паството си и възлагат на Бога надеждите си.

Призовавам свещениците от Сливенската епархия да не нарушават обетите, дадени при ръкоположението си.

Поздравявам всечестните монаси и монахини, които изпълняват монашеските си обети, молят се за поклонниците в светите обители и утешават скърбящите и боледуващите.

Поздравявам и всички служители при светата Сливенска Митрополия, които усърдно подпомагат Епархийския си Архиерей и всячески се стараят да бъдат на висота и праведно изпълняват служебните си задължения.

Поздравявам всички православни християни, които пазят православната си вяра и не се отклоняват ни надясно ни на ляво.

Възкръсналият Господ Иисус Христос невидимо да ни благослови, духовно да ни укрепи и благодатно да ни осени, за да бъдем синове и дъщери на светлината и на деня. /I Солун.5:5/

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

 

12 април 2015 г.

гр. Сливен

 

+ Сливенски Митрополит

Йоаникий

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.