Котел отбеляза своя празник в Деня на народните будители / репортаж

В деня когато „Разбойна”, „Тиханка” и „Коминчето” осъмнаха побелели от първия сняг, верни на практиката всеки да си остане на топло в дома си, хората излезли на площада на Раковски за да уважат празника, буквално се брояха на пръсти. Къде сме? И в деня на будителите ли сме заспали, унесени в дрямка облъчени от безконечните псевдо сериали, чиято развръзка ще имат възможността да видят едва пра внуците ни. Един площад, на който в ден като този не трябва да има присъстващи по задължение, нервно броящи минутите кога ще свърши “досадната” програма…

От трибуната на площад “Възраждане” кметът на Община Котел Коста Каранашев каза: „Котел е градът на българските будители. В днешният празничен ден искам да благодаря на всички учители, бивши и настоящи. Те са хората, които се грижат за най-големият капитал на нашия град и родина–това са нашите деца. Котел е пример в българското възраждане как в едно малко населено място могат да се родят толкова много светли и будни умове. Съвремието в което живеем е огромно предизвикателство. Искам да ви уверя, че аз и екипът ми ще положим всичките си усилия, контакти и възможности за да направим Котел по-добро място за живеене на вас и вашите деца и градът ни да възвърне старата си слава на люлка на светли и будни умове , които чертаят бъдещето на цялата ни родина.”

Чест прави присъствието на единствения официален гост в лицето на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков. “Уважаеми жители на град Котел, За мен е удоволствие да поднеса моите поздравления по случай празника на града 1 ноември –  Деня на народните будители. Няма друг град в България, който гордо да пази миналото си, смело да изгражда настоящето и бодро да гледа в бъдещето, какъвто е Котел. Бъдете последователни и упорити в добрите си дела. Осъществявайте идеите си. Бъдете все така предприемчиви и упорити. Честит празник!”

Дума не се обели в нито един сутрешен блок на големите телевизии, та да се спомене, дори и в едно телеграфно изречение, че там някъде в дълбоката забравена провинция на тази България едно малко градче с огромен принос за НЕЯ и то има празник. Речено е:  Не се гаси туй що не гасне. А буди ли се туй що е заспало…?

Във Facebook градоначалника също поднесе поздравление: “Уважаеми граждани на Котел,
За мен е огромна чест и удоволствие да ви честитя Деня на народните будители и Празника на град Котел .
1-ви ноември е дата , заела достойно място в българския национален календар.
Празник , избран да покажем нашето преклонение пред големите българи , запазили през столетията национална гордост и памет , чувство за историзъм и вяра за съхранение .
Празник , роден спонтанно и въодушевено , с който отдаваме светла почит пред радетелите на духовното ни пробуждане .
Наричат българските будители – живите въглени на народностната ни свяст . Самата дума „ будител“ носи голяма национална сила . Тя събира в себе си социална действеност , самочувствие и духовна извисеност. Щастливи са дните ни , в които българският народ , неговите просветители , учени и творци , възраждат в душите си мощния зов на будителите за достойно съществуване и бъднина на България . Вероятно най- истинските ни празници са тези , в които се обръщаме към своята духовност . А духовността е тази , която прави един народ честит!
Котел с пълно право може да бъде наречен град на народните будители . Не единици , десетки са тия именни и безименни будители , родени в героичния Котленски край , начело със Свети Софроний – епископ Врачански , д-р Петър Берон , архимандрит Неофит Бозвели и Георги Раковски . И затова в Деня на народните будители, Котел е изконна духовна столица, която привлича погледите на всяко родолюбиво българско сърце.
В ден като днешния изразяваме своята почит и отдаваме дължимото към онези съвременни заслужили котленци , които са ни дали и дават принос за запазване и издигане на родната духовност , а с това – и на българската идентичност . Затова Първи ноември е едно истинско тържество на духа , на просвещението , на културата , на родолюбието .
Първи ноември е денят , в който България се покланя пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни нейни синове , които изковаха от словото най – мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечеството в национален идеал и съдба на цял един народ . Днешна България е тържество на този идеал , а народът ни е издигнал в култ тяхната жертвеност пред олтара на родината. И е създал един прекрасен празник – 1 ноември – Ден на народните будители , за да светлее в националната памет жаравата от образи на творци и крепители на българската Вселена.
Аз и моят екип ще бъдем винаги до вас за да възвърнем словата на града ни ! Нека Котел пребъде !”

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.