Котел празнува 140 г. от освобождението на България от турско робство. Коста Каранашев: „Ние трябва да помним историческите дати и да възпитаваме себе си и децата си в ценностите, които те ни носят“

 

С празничен молебен в църквата „Св. Троица“ и издигане на националното знаме на България в Котел започна честването на Националния празник на страната ни – 3-ти март. В своето тържествено слово градоначалникът на Котел, Коста Каранашев изтъкна, че 3 март е най-истинският български празник и въпреки различните интерпретации за целите на Освобождението на България от руската армия, въпреки различните дебати, за нас – българите, тази дата, остава датата, която след петвековно турско робство, българската държава, отново се появява на европейската карта. „Ние трябва да помним историческите дати и да възпитаваме себе си и децата си в ценностите, които те ни носят“, посочи кметът. „Трябва да се гордеем, за това, което сме дали на цялото българско възраждане, защото Котел е дал много на българското възраждане като бунтовници, като будители, като опълченци и изобщо като възрожденци“, каза още той.

Венци и цветя пред паметника на Раковски поднесоха кметът на община Котел Коста Каранашев, заместник-кметът Шериф Куванджъ, секретарят на община Котел Христо Карабекиров, представители на Исторически музей – Котел, ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“ и клуб „Млад възрожденец“ , представители на ПП ГЕРБ, граждани и гости на Котел.

Празничната програма продължи с рецитал на ученици от СУ ” Г. Ст. Раковски” и музикални изпълнения на деца от Детска група за автентичен фолклор към ЦПЛР – Котел.

/РЕДАКЦИОННО/ От разширения ВИДЕО репортаж и богат снимков материал, сигурно ще забележите, че за пореден път площада е почти пуст. Отново голяма част от гражданството и учениците от града прецениха, че не е нужно да отделят от ценното си време в този почивен ден за да станат част от празника. Чували сме немалко поводи заради които котленци от години демонстративно не излизат на празници. Част от тях вече са в историята, партии които ги дразнеха не са на местната политическа сцена, времето днес беше разкошно, няма влияние на ретрограден Меркурий… На крива ракета знаете какво и било пречило…

Трети март бе отбелязан по-късно с мултимедийна презентация в музейна експозиция „Котленски възрожденци“, където се откри и изложба, посветена на 140-годишнината от Освобождението. След събитието, екипът на музея в Котел поднесе цветя на паметната плоча на котленските опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) и на саркофага на Георги Ст. Раковски, патриарх на Българската-освободителна революция.

Тържествената програма на община Котел по случай Националният празник на България – 3-ти март  завърши с постановката „Епопея на забравените“ на театър „Иван Димов“ – Хасково, която се състоя от 18:00 часа в залата на ЦПЛР – Котел /Младежки дом/ – вход свободен.

Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме най-светлия празник в нашата страна – 3 март и 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор и Освобождението на България.

Денят на Освобождението е повод да отдадем дълбоко уважение и почит към героите, отдали живота си за България.  Да се преклоним пред светлата памет на всички онези, посветили себе си в името на нашата страна и помогнали, за да можем днес да се наричаме свободни българи и граждани на Европа.

Благодарение на българските опълченци, както и на героизма на руските, румънските и финските воини, днес ние сме със самочувствие, защото свободата ни не е дар. Тяхната героична саможертва е вградена в нашето изстрадало минало, довело до бленуваната Свобода.

Днес страната ни живее в мир, свобода и просперитет. Българите нямат врагове и се борят за достоен и щастлив живот в една свободна и  демократична  Европа.

Всеки народ има своята  история като познаването и съхраняването  й е възможност да се учи от нея, за да  просперира и да има по-добро бъдеще. В историята на България има много трагични, на и много светли дати. Има една от тях  обаче, която е със съдбоносно  значение да ни има такива, каквито сме днес. Това е датата  3-ти март 1878 година и тя съвсем заслужено е нашият национален  празник.

Като кмет на Община Котел, аз и моят екип сме поели отговорността да работим за развитието на нашата община и за съхраняването на нейните ценности, за да може нейните жители да останат тук и да се гордеят, че живеят в Община Котел.

Нека героичното ни минало ни вдъхновява за родолюбиви дела и ни дава сили да се справяме с предизвикателствата на времето!

Честит Национален празник!

 

Коста Каранашев,

Кмет на Община Котел

ПРЕС-ЦЕНТЪР Община Котел / Божана Попова

Котел празнува 140 г. от освобождението на България от турско робство. Коста Каранашев: „Ние трябва да помним историческите дати и да възпитаваме себе си и децата си в ценностите, които те ни носят“

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.