Котел чества 198 г. от рождението на Г. С. Раковски. К. Каранашев: ”Личности като Раковски днес са най-необходими на България”

Рождението на великия син на Котел и България  беше достойно чествано на площад „Възраждане“ в Котел. С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника и саркофага с тленните му останки започна денят на Раковски. След издигането на знамената на България и Котел, слова към съгражданите си произнесоха кметът на общината Коста Каранашев и директорът на общинската гимназия Стефан Дондев.  Областният управител Чавдар Божурски също приветства котленци, изнасяйки интересни факти от живота на Раковски. В Пантеона на Раковски бе направена мултимедийна презентация „Аз като българин си изпълних народная длъжност“. В залата на Общински съвет Котел, ученици от котленската гимназия представиха художествено-музикална програма. Въпреки дъждовното време събитието събра родолюбиви граждани, просветни деятели, историци и ученици. Присъстваха още председателят на общинския съвет Христина Чолакова, зам. кметът Шериф Куванджъ, секретарят на Община Котел Христо Карабекиров, общински съветници и др. Сред официалните гости беше областният председател на НФСБ Доброслав Иванов.

Кметът на община Котел Коста Каранашев : ”Добре дошли в този дъждовен ден, за да отдадем  почит на патрона на града и нашата гимназия Георги Стойков Раковски. Личността, която вдъхновява поколения наред котленци и ръководители на града. Раковски е най-светлата личност в българската история. Човекът, който в най-тежките времена за България пръв е осъзнал и освен това е очертал начина, по който трябва да бъде освободена нашата държава. Човекът , който първи е показал на свободна Европа, че тук, на нашата територия, живее народ със собствено самосъзнание, искащ да се бори и извоюва своята свобода. Наскоро четох за една среща на Раковски с един австрийски министър. Срещата се е състояла в Сърбия и на нея Раковски отишъл с карета, с подобаваща охрана и облечен в одежди на български княз. Отишъл на срещата с една – единствена цел. Да покаже и внуши респект на европейските сановници , да им покаже какво представляват хората, живеещи в България, и  че те заслужават да бъдат свободни. Раковски е човекът, който се среща със всички идеолози на национално освободителните движения на Гърция и  Италия, говоря за срещата му с Гарибалди. Каква сила и воля е имал този котленец да направи всичко това в едни условия на мракобесно робство. Сега ние живеем в демокрация, в Европейския съюз, но за жалост такива достойни личности днес няма, а повярвайте ми, такива личности днес са най-нужни на България. Това са водачите на отечеството. Такава е личността на Раковски,тя винаги ще бъде пример за подражание на всички граждани и ръководители на котленска община, а трябва да бъде и пример за всички българи по целия земен шир. Въпреки дъждовното време радвам се, че все пак дойдоха не- малко хора на именития площад, за да почетем паметта на великия син на Котел и България . Честит празник, да живее България.”

Чавдар Божурски – Областен управител: „Георги Раковски се е родил в будния и духовен Котел преди близо два века. Подчертавам този факт, за да си направим равносметка колко много неща е успял да постигне, при това във времена, много различни от днешните. Знаел е няколко чужди езика, извършил е първите етнографски и фолклорни изследвания и е поставил началото на българската етнографска наука. Бил е европейски модерен дори в облеклото си, но е осмивал сляпото подражание на нетипичната за българските традиции мода, за да не застрашава поминъка на местните абаджии и овчари. Властта го е хвърлила в затвора съвсем млад, но не го е прекършила. Пребивавал е в няколко държави, но все в името на църковната и народната кауза. Бил е бунтар, революционер, издател, публицист, изследовател, философ. Романтик в идеалите си за българския народ“- това заяви областният управител Чавдар Божурски на тържествената церемония в Котел по случай 198-годишнината от рождението на Георги Раковски. Областният управител припомни, че историците наричат създателя на Първата българска легия Учител. Под негово влияние настъпва промяна във възгледите на Априлов – бащата на първото класно училище в Габрово. Опитът на Раковски събужда у Васил Левски това, което по-късно ще го превърне в Апостола на свободата. „Днес ние честваме не само рождението на националния герой. Днес честваме силата на човешкия дух и достойнството. И аз благодаря на вас, жителите на Котел, и на общината, че пазите паметта за Раковски и за големите уроци, които ни е завещал с краткия си живот той, Учителят на народа“- заяви Божурски.

Сава Раковски, който сам се нарича Георги…

   Има ли българско и котленско сърце, което да не трепва, когато чуе това име?

   Колкото повече време минава, толкова повече съзнаваме колко ни е нужен.

   Животът му съперничи на най-интригуващите романи на романтичния  деветнадесети век.

Той е изпълнен с блясък, всяка една от стъпките му е пример за добродетелност и нравственост. Той е толкова разностранен и многолик, че в живота си, по-кратък от половин век, стори толкова, колкото не бе сторено за четири века преди него. Като пръв идеолог на политическата ни борба, той развя в Балкана зеления пряпорец със заветните думи: „Свобода – сияйна е зорница.“ За него „народната работа“ не тайна вечеря, а отдаденост за щастието на другите.

   Разгърнал творчески сили и развил многостранна народна дейност, изцяло пропита от неговия пламенен патриотизъм и от революционните му идеи, Раковски тласка силно напред освободителната борба в страната ни и на целия Балкански полуостров. Народът ни отправя поглед към вдъхновителя, организатора и ръководителя на тая борба. В негово лице потиснатите маси виждат желания и очакван свой „апостол и войн“, който да ги изведе от бездната на многовековното робство. Раковски начертава пътищата, посочва средствата за освобождението на родината ни и се утвърждава като пръв български революционен демократ.

   Безпределно обичащ своя народ, Раковски е готов да понесе най-тежки изпитания за неговото добро. „Нито гоненията, нито затварянето, нито самата смърт – отбелязва Добри Войников – можеха да възпрат или да заплашат необоримия патриотизъм на Георги Раковски“. Неизменно свързан с народа, той вярвя в неговите творчески сили и в честитото му бъдеще. Раковски пръв възвестява идеята за обединението на балканските народи за задружна борба срещу враговете, за създаване на Балканска федерация. Той е убеден, че само с дружни усилия, без какъвто и да е стремеж да разширят владенията си в земите на своите съседи и без да предявяват претенции върху „историческото право“ могат да се спасят тия народи от чуждо господство и от братска вражда.

   Великият родолюбец изяснява идеята за създаване на народно демократично управление в България. Според него народът трябва да бъде призован да участва в управлението. Само така може да се обезпечи честито и сигурно развитие на страната ни.

   Раковски винаги ще ни вълнува не просто като красив и далечен спомен, а като вътрешна сила, като гордост, като жажда за свобода. Ето защо ние непрестанно ще се връщаме и ще го търсим във вечността, защото там са истинските корени на всеки гражданин на Котел и на България. Той, безсмъртните му слова за свобода, любовта му към отечеството са ни нужни и днес.

   Със своите идеи, с голямото си дело и с героичния си живот, Раковски е светъл пример как трябва да обичаме, предано да работим и самоотвержено да браним родината си.

      Раковски – поклон пред човека и възрожденеца от неговите потомци и последователи.

Стефан Дондев – дуректор на СУ “Г. Ст. Раковски”

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.