Котленецът Димитър Димитров отличен на церемонията „Пожарникар на годината”

Храбрият огнеборец беше отличен за проявени професионализъм, инициативност, съобразителност и мъжество при извършване спасителната дейност на 08.09.2018 г. когато  e получен сигнал за пропаднал и пострадал в пещера „Субатта”, местност „Злостен”, община Котел. За KOTELNEWS началника на РСПБЗН Константин Кондев разказа подробности около спасителната акция:

На 08.09.2018 г., около 11,03 ч., в РСПБЗН-Котел e получен сигнал за пропаднал в пещера и пострадал човек. За мястото – пещера „Субатта”, местност „Злостен”, община Котел, заминава дежурен екип на РСПБЗН-Котел в състав от трима служители с пожарен автомобил.. По време на придвижването е направена координация за съвместни действия с екип на Филиал Спешна медицинска дейност гр. Котел. Екипът пътува 9 км от гр. Котел по път, позволяващ придвижване на пожарна техника, след което продължава пеша около 1,5 км до мястото на инцидента. При пристигането е установено, че пострадалият е Даниел Илиев Ненков, на 51 г. от гр. Варна. Същият, при правене снимки на природни забележителности, по невнимание пропада през възглавница от горска шума на около 12 м от повърхността, по извънредно стръмен скален терен, при което се закача на храсти и камъни на около 2 м от вертикалния вход на пещера „Субатта”, която е с дълбочина 58 м. При намирането му, пострадалият е бил в безпомощно състояние. Около мястото на инцидента няма радиовръзка и покритие на мобилните телефонни оператори. От екипа на РСПБЗН-Котел в състав: Димитър Тодоров Димитров ,  Димитър Йорданов Железчев и Мехмед Кемалов Мехмедов  е оценена обстановката и са предприети неотложни мерки. При пострадалия, с помощта на спасително въже, се спуска Димитър Димитров, който го осигурява с пожарникарски колан и спасително въже за да не пропадне в пещерата и го успокоява, че се полагат необходимите усилия за спасяването му. Преценено е, че силите и средствата на екипа не са недостатъчни за изваждането на пострадалия. Поради това е уведомен отряда за планинско спасяване гр.Сливен. В следващия половин час на мястото пристига медицинският екип на ФСМП-Котел и гражданинът-доброволец Ивайло Цонков. От медицинския екип е препоръчано, за да се стабилизира състоянието на пострадалия, той да бъде своевременно изведен от опасната зона. При последваща оценка на обстановката и липса на информация кога се очаква пристигане екипа от Планинска спасителна служба е преценено, че с допълнително пристигналите силите са достатъчни, за да се извади пострадалия. Служителите Димитър Димитров и Мехмед Мехмедов се спускат при него. С помощта на колани и въже укрепват върху носилка пострадалия. Чрез второ спасително въже и с помощта на медицинския екип и доброволеца постепенно изтеглят на безопасен терен пострадалия. След това той е превозен с автомобил с висока проходимост до линейката. Екипът от Планинска спасителна служба е пристигнал на място по време на транспортирането на пострадалия. За проявени професионализъм, инициативност, съобразителност и мъжество при извършване спасителната дейност са отличени тримата служители от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението – Котел.

Добрата координация на екипите на РСПБЗН и ФСМП – гр Котел e дала възможност за бързото овладяване на ситуацията. За това и още интересни подробности KOTELNEWS научи от дежурният служител в онзи ден Стефан Петров, който разказа: “На 08.09.2018 г . по сигнал от тел. 112 са зададени GPS координати от централата, които са локализирани от ръководителя на екипа Стефан Петров през Google Earth. Екипа състоящ се от Стефан Петров и Станислав Бранков се насочва към место произшествието и пострадалия. На 2 км от пещерата се оказа, че не може да се продължи със санитарния автомобил поради сложния планински терен. Обадихме се на нашия приятел Ивайло Цонков /доброволеца/, който се върна от с.Нейково и дойде при нас. Прехвърлихме носилката и инструментариума на неговия джип и отидохме при пострадалия. Операцията по ваденето е описана от г-н Кондев с тази разлика, че на горния край на въжето бяхме само двамата: – Станислав Бранков и Стефан Петров.”

За 24-и пореден път се проведе церемонията за награждаване на отличените в конкурса „Пожарникар на годината”. Най-добрите огнеборци и спасители за 2018 година получиха своите награди в Централния военен клуб в София. Още единайсет достойни служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получиха своите призове на церемонията. Те бяха отличени в трите направления на дейност – държавен контрол, превенция и пожарогасителна и спасителна дейност. Традиционно в рамките на церемонията награди бяха връчени на партньори на пожарните служби, както и на отличените за изминалата година доброволци.
Благодарим ви, колеги, всички вие заслужавате отличието. За вашата самоотверженост в ежедневната работа да спасявате човешки живот ръководството на вътрешното министерство ви дължи огромно уважение, заяви зам.-министър Красимир Ципов в поздравителното си слово към пожарникарите. За миналата година служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са се отзовали на над 45 000 произшествия и са реагирали на над 30 000 инцидента. Той увери пожарникарите и спасителите, че политическото и професионалното ръководство на МВР ще продължи да им оказва подкрепа и да работи за подобряването на условията им на труд, защото тяхната работа е в полза на обществото и гражданите. Избраният за комплексен победител комисар Иван Панайотов, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“- Пазарджик, благодари за отличието и сподели, че го приема като приз за всички колеги от регионалната дирекция. По думите му това е признание на всеотдайната работа на всеки един от целия личен състав, който всеки ден се сблъсква с границата между живота и смъртта, докато спасява здравето и имуществото на хората. Комисар Иван Панайотов е ръководил през изминалата година погасяването на няколко сложни пожара в обществени сгради и в горския фонд на страната. Службите на територията на областта са се отзовали на повече от 2000 сигнала за произшествия и инцидента. Комисар Панайотов лично ръководи екипите и при преодоляване на последствията от наводненията в тази част на страната. За изминалата година екипите на пожарната от област Пазарджик са спасили 16 човека при различни инциденти. Комисар Иван Панайотов активно подпомага възраждането на доброволчеството – създадени са повече от 10 нови доброволни формирования.
На тържеството присъстваха заместник-министър Стефан Балабанов, главният секретар гл.комисар Ивайло Иванов и заместникът му гл.комисар Георги Арабаджиев, директорите на Главни дирекции „Национална полиция“, „Борба с организираната престъпност“ и „Гранична полиция“, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Фондация “Доверие и закрила” Христо Друмев, представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, бивши директори и служители на главната дирекция, много гости.
 
Зам.-министър Красимир Ципов: Дължим уважение за самоотвержеността в ежедневната работа на служителите на ГДПБЗН, които с риск за себе си спасяват човешки животи
От името на министъра на вътрешните работи той увери, че ръководството на МВР ще продължи да подкрепя своите пожарникари и спасители
Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.