Масов МОР на преяли говеда край Котел. 10 безстопанствени крави унищожиха царевичен блок и умряха в мъки 12+

Стадо крави измря след лакомо пиршество в блок с фуражна царевица.  Безстопанствените животни, самоотглеждащи се на автопилот, са собственост на известен с „хуманността“ си животновъд от котленско, който когато стане напечено, престава да бъде техен притежател. Дали са станали честа причина за ПТП, или са унищожили нечия реколта, става въпрос за едни и същи говеда и техния „стопанин”. И този път в типично познат ни стил, щом се стигна до проверка и разследване от компетентните органи, идентификационните ушни марки бързо са изчезнали от местата си и клетите животинки отново са без собственик.  Що за собственици са това?  Може ли да бъдат наричани стопани, притежаващите тези безпризорни животни. Спокойно ли заспиват вечер без притеснения и угризения на съвестта, която също е под въпрос на наличие , знаейки, че в следствие на своята безотговорност  застрашават нечий човешки живот, когато стоката им е безпризорно край пътя. Какво би стреснало, притеснило или поне смутило тези хора. Практиката  показа ,че те остават безнаказани и анонимни. Те имат връзка с животните само ако трябва да се усвои тлъста европейска субсидия. Тогава животните са техни, тогава те са грижовни стопани, спазващи всички европейски изисквания, свързани с хуманното им отглеждане. Но пуснати без пастир, какъвто е масовият им тертип, шляещи се денонощно по пътищата и често ставащи на кайма, те са част от дивата фауна-красива родна гледка. Този път ви разказваме за друга драма със същите говеда, които станаха жертва на поредната форма на безотговорност от страна на чорбаджията си. Репортер на KOTELNEWS пристигна на мястото, където смъртта е застигнала кравите по време на огледа от ветеринарните органи и  представителите на котленската полиция, които беше извикал потърпевшият на рогатото нашествие в царевичния му блок – земеделския производител Тома Бянков от с. Градец, който обобщи случая като: “Да виждаш, че кравите ти измират и да не ти пука, трябва просто да си нещо различно от човек. Истината е, че по поречието на река Луда камчия от Котел до с. Градец, никой не е в състояние да опази някаква реколта. Той се води животновъд, но не полага никакви грижи за стоката си.  Уникален случай, в който като в някакво перпетомобиле без нищо да влагаш, нещата се движат от само себе си. Един му подсигурява царевицата, друг люцерната, пътното управление солта. Ходим да му ги гоним от нива на нива, от чаир на баир, а той си стои в Котел като бизнесмен със секретарка и си пие кафето.”

Пред камерата на KOTELNEWS доктор Мария Илиева обясни, че от видяното на място става въпрос за хранително натравяне на животните. „Това са животни отглеждани без пастир, които са влезли в частния имот на Тома Бянков, където има царевични насаждения. Определено говорим за натравяне с прекалено количество приета храна, в случая царевица. Жалкото в случая е ,че тези животни не се придружават от говедар, те често са на пътното платно, създавайки предпоставки за ПТП, както и в нивите на земеделските производители. Няма как да установим кой е собственик на мъртвите животни, защото някой предвидливо е отстранил ушните марки, даже има и срязани уши. Въпреки това имаме предположения и чрез други органи ще опитаме да  докажем кой е той. Труповете на животните ще бъдат закарани на волиерата с лешоядите край Котел, където ще послужат за храна на популацията. „

Тома Бянков- земеделец и животновъд от с. Градец

“Ставаме свидетели на безстопанственото и безотговорно отношение на лицето М. В. и неговата майка Ж. Ч., защото няма сила, която да ги накара да си гледат животните. Стоката на тази фамилия системно ни прави поразии, ако не са из нивите ни, ще ги видите безпризорно натирени по пътя за Котел.”

 • Спрягате конкретни имена, стана ясно ,че ушните марки на животните липсват, как може да сме сигурни чии са тези говеда?
 • Само преди половин час въпросният господин го видях да върви насам, след което е свалил марките, знаейки, че ако ги остави, ще го съдя за нанесените щети в царевицата ми. Отделно, когото и да извикам да ги погледне, всеки ще ги разпознае и ще каже, че са на М.В. Те са толкова популярни медийни звезди, всекидневно всеки ги вижда по шосето, на стотици са излизали изневиделица пред колите. Седмици наред се боря с опазването на реколтата си, буквално постоянно трябва да съм до люцерната или царевицата, да ги натирвам, но те пак се връщат и след тях всичко е погром. Снощи успя да натовари 4 трупа и да ги продаде. Смятайте, че те вече ще са в търговската мрежа като колбаси и кайма.
 • Опитвали ли сте да се свържете с въпросното лице и да го помолите да си прибере животните.
 • Колкото пъти му се обадя по телефона , той ми заявява, че няма да си мръдне пръста, защото властта била в неговите ръце и щял да си ги пасе, където иска. Всички са вдигнали ръце от него дори и полицаите, хвали се навсякъде ,че сега съдел полицията, дето го били неправомерно задържали лятото пак във връзка с кравите му по пътя. Факт е ,че никой не е в състояние да му въздейства, което си го обяснявам с някакъв много голям чадър над главата му.
 • Наистина ли става въпрос за хранително натравяне, както твърдят ветеринарните органи?
 • Точно това е причината за масовия мор. Това са животни, които в нещастния си живот никога не са виждали какво е обор над главата си, не са вкусвали концентриран фураж или царевица. Добитъкът влиза в една нива, вижда тези лакомства и нали е животно, яде докато умре. Ето някои от тях са още в адска агония, но като го няма собственика, няма кой да ги избави от мъките.
 •  
 • Взима ли този животновъд субсидии?
 • Няма как да знам със сигурност. Истината е, че тези животни зимата мрат от глад, а лятото от преяждане. Защото има будали като мене и още няколко , които отглеждаме фуражи, за да си гледаме собствените животни, но не дочакваме времето за прибиране на реколтата. За него не е понятно какво е да си стопанин, производител и да отгледаш нещо.
 • Защо твърдите, че нищо и никой не е в състояние да вкара в пътя този човек?
 • За мен той е непоправим. Имам чувството, че е с някакви психични изменения. Прибираха го в полицията, актове му писаха, събрания се правиха в общината в нашия сектор заради него. Обещава ,че няма повече да прави така и буквално на следващия ден всичко започва постарому.
 • От колко време стадото вилнее из вашия царевичак и се самоподлага на това убийствено пиршество?
 • Става вече десети ден, докато ги натиря и си ида до село, те пак са се върнали. Да виждаш, че кравите ти измират и да не ти пука, трябва просто да си нещо различно от човек. Истината е ,че по поречието на река Луда камчия от Котел до с. Градец, никой не е в състояние да опази някаква реколта. Той се води животновъд, но не полага никакви грижи за стоката си. Уникален случай, в който като в някакво перпетомобиле без нищо да влагаш, нещата се движат от само себе си. Един му подсигурява царевицата, друг люцерната, пътното управление солта. Ходим да му ги гоним от нива на нива, от чаир на баир, а той си стои в Котел като бизнесмен със секретарка и си пие кафето. Не става нито с добро, нито с лошо. За мен той е невменяем. В момента, ако ви кача на колата и тръгнем в посока Котел, на всеки километър по пътя и край него има негови животни. Колко предавания, репортажи досега сте правили за катастрофи с блъснати животни, всички са негови, но за лицето М.В. това не е от значение.
 • Не се притеснявате ,че този гражданин може да ви съди, след като публично го обвинявате, а поне засега няма как да се докаже, че добитъкът е негов?
 • Абсолютно не се притеснявам. Мога да призова за свидетели половината община и всички пострадали от своеволията му и ще докажа и без марките, че това са неговите животни. Ако пък успее да ме осъди, щото видите ли, сега съдел полицията, нека Господ да го съди него.
 • По ваша преценка от видимото тук на тази поляна какви са материалните загуби на този недобросъвестен стопанин, оставящ животните си на сигурна гибел?
 • Това са едри и възрастни екземпляри, някои са на по 700-800 килограма. Аз поне дотук видях 10 трупа, Загубил е минимум 8000 лева. Но той е патрон, това бълха го е ухапала.
 • Намираме се в блока, където сте посели царевицата, това, което виждам, ме навежда на мисълта, че не си заслужава да го жънете?
 • Не, виждате ,че повечето е стъпкано , поломено и голяма част изядено. С няколко приятели ще се съберем на бригада и на ръка каквото успеем да приберем, това ще е. Трябваше с тази реколта да подсигуря фуража на моите си животни, а сега ще трябва да купувам.
 • На колко възлизат загубите ви от унищожения блок с царевицата?
 • По груби сметки между около 15 тона реколта, отделно разходите за засяване на нивата, торене и пестициди. Ако взема да смятам и загубеното време, докато гоня хайваните…
 • Виждаме пресни следи от поредно угощение в царевичния блок. Означава ли това, че се очаква още животни да последват съдбата на тези?
 • Определено ще паднат още жертви, на господина не му дреме, успях да опазя реколтата си от човешко и диво посегателство, но от тази негова порода, която ми наподобява на бизони, не успях. Само да ги наближиш и бягат като елени. Майка му казва, че не са нейни, а на сина й, той казва ,че са на майка му…дива работа.

Препоръчителен родителски контрол, да не се гледа от деца и хора с лабилна нервна система!

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.