Откриване на фестивала “Живият огън на традициите” Котел ‘2017 /репортаж/

kotel festival na kilima 2017 otkrivane 1Валери Симеонов вицепремиер на Република България: „Сигурен съм, че фестивала се превръща в традиционен за град Котел. Фестивал, в който всички ние демонстрираме обединението на етносите в България, толерантността, взаимното уважение и преклонението пред традициите, които създават това невероятно многообразие на българския фолклор и на българската етнография. Всеки от вас дава своя принос и всеки един от вас живот и здраве, ще се опитваме да претворяваме  докато сме живи, заветите на великия българин Васил Левски, че в България ще живеят равноправно всички етноси подчинявайки се на единний български закон.” Пред камерата на KOTELNEWS  вицепремиерът за демографска и икономическа политика в третия кабинет на Бойко Борисов – Валери Симеонов обобщи: „Бъдещето е в миналото”

KOTEL FESTIVAL NA KILIMA 2017 OTKRIVANE 4“Едно от най-хубавите явления в последно време е връщането към  корените, защото бяхме тръгнали както казваше  Хайтов към посока на обезродяването. Благодарение на близо 20 годишна активна дейност и сериозни усилия на телевизия СКАТ, успяхме да фокусираме вниманието на българина върху патриотичното, фолклора и всичко онова което все още ни прави българи”

KOTEL FESTIVAL NA KILIMA 2017 OTKRIVANE 13Коста Каранашев-кмет на Община Котел: “Идеята тази година е да обединим четирите етноса  създавайки четири импровизирани села. Представяме тези етноси, защото винаги съм казвал ,че община Котел е добър етнически модел за България. Ние за добро, за лошо за сватби, за погребения, за работа, винаги сме заедно. Живеем абсолютно безконфликтно и това беше идеята която искахме да дадем като философия на второто издание на котленския фестивал.”

KOTEL FESTIVAL NA KILIMA 2017 OTKRIVANE 18Цвета Караянчева зам. председател на Народно събрание: “Години наред този фестивал трябва да бъде обединяваща сила и да показва единството в многообразието. Защото всички ние, които живеем на тази свещена българска земя сме заедно, защото сме такива каквито сме, защото сме съседи комшии, защото се уважаваме. Няма нищо по-добро от това да мислим и гледаме в една посока. Днес на еньовден искам да поздравя всички именници и да им пожелая здраве. Днес искам да поздравя и мюсюлманите с Рамазан Байрама. Нека да бъдем мъдри и  силни. Този фестивал е мост между поколенията и обичаите, мост между етносите, които показват заедно какво могат да правят, какви традиции имат и какви традиции ще оставят на поколенията. Това е мост между миналото и бъдещето. И както България е позната  в света и Европа с азбуката, традициите и фолклора, днес ще се насладим на всичко това, от което черпим богатство и сили и нека от тук на нататък това бъде традиционен фестивал за община Котел

KOTEL FESTIVAL NA KILIMA 2017 OTKRIVANE 20Чавдар Божурски -областен управител: “Няма по подходящо място от град Котел за провеждането на такъв фестивал. Котел е един малкото градове в държавата , където традициите не само са се зараждали, но и са преживели през вековете.”

KOTEL FESTIVAL NA KILIMA 2017 OTKRIVANE 2Ергин Емин председател на АБГР: “Асоциацията на българските градове и региони удостои с отличие кмета на град Котел Коста Каранашев в категория развитие на междуетническите отношения.”

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.