Пожар гори край Котел. Подпалена папрат и сухи треви изпепелиха възвишенията над града

KOTELNEWS припомня, че почти всяка година тези терени в емблематичните местности НЯКОЙ подпалва, но този път се е ОЛЯЛ. До кога ще е така??? Кой е той или Те??? В името на какво го правят и ще бъдат ли спрени преди някой ден огънят да слезе през боровата гора безвъзвратно в града на Раковски, който за последно изпепеляващо е горял преди 125 години. През далечната 1894 г., Котел преживява най-опустошителния в своята история пожар, когато по-голямата част от града остава под пепелищата. Оцелява само днешната махала Галата, даваща приблизителна представа за стария град. Признаци за възникналият пожар днес се забелязваха малко след 10.30 ч. Гъст дим идваше от подножието на “Йовин трап” буквално зад водоема на високата зона. Само за около час огънят пое стремглаво по северния скат на баира и по обяд вилнееше на самият връх около телевизионния ретранслатор, поемайки към “Терзиеви порти”, обхващайки цялата равна част на билото свързващо го с “Тиханка” Стадо овце с техния пастир се надпреварваха с времето, в което огненият килим взимаше преднина, оставяйки след себе си черната пепел на опостушението. Стари руски пожарни – “ЗИЛ-Джоган” от миналият век припомниха за себе си с рев на съветска машина, която нищо не може да спре. Във време на идиотското отричане на всичко руско, детските играчки – “пожарни-камиончета” като от детско списание по европейските му там оперативни програми, стояха в града и никой не смееше и да подкара по стръмната урва. Служители на РСПБЗН заедно с лесничеи и горски работници самоотвержено влизаха в бой с огъня с тупалки, пръскачки и други подръчни средства. Включиха се и доброволци. Лютият дим и задушливата пелена, в която някой кашляше се разстилаха над жалките писъци на умиращите животинки, за които нямаше шанс за спасение. Над огненият ад, величествено кръжаха лешоядите от “Трите вятъра”, подсказвайки на къде сме тръгнали в безумното си и самоубийствено поведение спрямо майката ПРИРОДА.

Близо 2000 декара сухи треви и папрати горят в района над Котел. Огънят е обхванал частично и боровата гора, каза за БНР комисар Владимир Демирев, директор на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Сливен. Той обяви, че в момента в  гасенето са включени всички сили и техника на противопожарната служба в Котел, подкрепени от екипи от Сливен.

Огънят се разраства заради силния вятър в района, а в Котел има опасност от задимяване, каза комисар Демирев

„Дори и в момента има задимяване на града, защото вятъра духа към града. Целта ни е да не допуснем да стане върхово горенето в боровата гора и да се усложни още повече ситуацията“.

Запитан дали ще бъдат повикани подкрепления, Комисар Демирав отговори:

„Повикали сме. Имаме два екипа от Котел, два от Сливен изпратени. От Омуртаг  в момента пътува, сме поискали помощ. Сили на горското стопанство в Котел, всички са мобилизирани, доброволното формирование на общината и допълнително от горските стопанства“.

По информация на жителите на Котел огънят е тръгнал в обедните часове. Все още не е ясна причината за неговото възникване.

Към момента ситуацията е под контрол, съобщи кметът на Котел Коста Каранашев, който подчерта, че няма опасност за града. Горели са сухи треви на близо две хиляди декара открита площ, които се намират на около километър от Котел.Каранашев също изрази опасения, че огънят може да се разгори, ако излезе вятър.

По думите на кмета на терен са 150 доброволци и горски служители. 

Все още огънят е далеч от населеното място, започна да вали дъжд, каза още кметът пред bTV.

Според него причината за пожара е голямата суша и предполага, че той може да е бил предизвикан по невнимание.

KOTELNEWS припомня, че почти всяка година тези терени в емблематичните местности НЯКОЙ подпалва, но този път се ОЛЯ. До кога ще е така??? Кой е той или Те??? В името на какво го правят и ще бъдат ли спрени преди някой ден огънят да слезе през боровата гора безвъзвратно в града на Раковски, който за последно е горял преди 120 години. През далечната 1894 г., Котел преживява най-опустошителния в своята история пожар, когато по-голямата част от града остава под пепелищата. Оцелява само днешната махала Галата, даваща приблизителна представа за стария град.

Ето какво сподели във FACEBOOK известния диригент на операта в Стара Загора- котленецът Младен Станев: ” Вярваме ли, че е случайно? Че всяка година папратите се самозапалват, без човешка намеса?
Аз не вярвам в анонимността на извършителя. Със сигурност не е сам, и със сигурност е споделил с някого, а той – с някой друг. И има начин да се разбере кой е, и да бъде спрян.
Няма как да си плати. Не можеш да платиш хилядите погубени растинелни и животински животи. Изгорения кислород. Ерозията, която предизвиква. Усилията и средствата, положени от пожарната и доброволците. Здравето на дишащите.
Но – трябва да бъде спрян. И трябва да се прояви повече от обикновено гражданска съвест у всички, за да се знае кой е.”

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.