Пречиствателна станция за 1 800 000 лв. ще прави по-добра водата за пиене в Котел

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 1В двора на помпена станция на „ВиК” Котел вече е факт първата копка на пречиствателна станция за питейни води. Стойността на проекта е 1 400 000 лева без ДДС, като парите са от държавния бюджет. Пречиствателната станция е крайно необходима за града, защото през последните години се наблюдава замътеност на водата и наличие на варовик. Срокът за изпълнение на проекта е 330 дни, като според кмета ще бъде готов до есента, но е необходимо време за проби, приемане на обекта и въвеждане в експлоатация. Надявам се в рамките на предвидения срок съоръжението да бъде готово, каза в словото си заместник-министър Валентин Йовев. Местната управа има огромна заслуга за изготвяне и защитаване на проекта, затова поздравявам кмета за неговата настоятелност да го реализира, подчерта още заместник-министър Йовев.Водата ще бъде пречиствана в определени периоди на дъждове и снеготопене при евентуално замътване, обясни технологията на пречистване инж. Петко Петков от “Водоканалпроект” – Стара Загора, фирмата-проектант. На въпрос от репортер на KOTELNEWS може ли да се очаква след пускането в експлоатация на пречиствателната станция и увеличваване цената на крайната услуга, кметът на Котел заяви категорично, че цената на водата няма да се повишава.

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 3Станцията ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество. Със строителството на пречиствателната станция ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи.

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 5„Положихме много усилия, за да реализираме пречиствателната станция. Основната заслуга, да имаме това съоръжение, е на министър Николай Нанков, на който поднасяме своите благодарности. Решаваме един от сериозните ни проблеми с качеството на водата”, посочи кметът Коста Каранашев. Той допълни, че със средства на ВиК ще се подмени и водопровода по улиците „Проф. Павлов” и „Луда Камчия” в Котел, които предстои да се асфалтират.

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 9Зам.-министърът на регионалното развитие инж. Валентин Йовев и кметът на община Котел Коста Каранашев направиха първа копка за строежа на нова пречиствателна станция за питейни води в града. Проектът е на стойност 1,8 млн. лв., от които 350 000 лв. се осигуряват от Министерството на регионалното развитие.

KOTELNEWS Ви представя интересен ВИДЕО АРХИВ от 2014 г. когато инициативен комитет начело с Бай Генчо ПОПИТО беше организирал подписка-протест срещу МЪТНАТА ВОДА в Котел

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 7

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 4

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 15

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 6

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 8

Kotel prechistavetlna stancia za VODA parva kopka 2

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.