Тодор Тодоров е новият треньор на ОФК „Раковски”. Котел може да стане желано място за тренировки на големи отбори от страната

Тодор Тодоров: „Ако тази  спортна база се развие и тук започнат да идват за тренировки отбори от страната, очаквано работа ще има и за хотелите, и за заведенията за хранене. Това са свързани процеси, това е начинът в такива места да се подпомогне малкият бизнес. Това ще мотивира и управниците да подобрят и инфраструктурата, все неща, които разбрах, че са приоритет на амбициозния ви и енергичен кмет. Конкретен пример за това как за няколко дни в града не само ще настъпи оживление, но и реално ще се завъртят средства в икономиката, е предстоящият  голям турнир на 1-ви юни. Всички участници ще трябва да преспят, да се нахранят, ще посетят музеите, ще си купят сувенири, ще седнат в заведение и прочие, цикълът се завърта, от което печели местният бизнес, който създава работни места и храни семейства. KOTELNEWS Ви представя интервю с новия треньор.

-Ще Ви помоля за кратко представяне пред читателите на KOTELNEWS.

-Приятно ми е, казвам се Тодор Тодоров, на 55 г., от гр. Сливен, лицензиран треньор от UEFA с „B” лиценз, с право на работа като треньор по футбол в целия Европейски съюз. Работил съм в ПФК „Черноморец”- Бургас, Академик – Свищов, Доростол -Силистра, Локомотив – Стара Загора, Левски – Карлово, Верея – Стара Загора все с мъжки отбори, а като начало на своята кариера бях младши треньор в детско-юношеската школа на гр. Сливен. Имам доста стаж като треньор във „ВРФГ”.

-Какво ви доведе насам, днес вече сте треньор на ОФК „Г. С. Раковски”- Котел.

-Искам специално да благодаря на кмета на община Котел г-н Коста Каранашев, за поканата и гласуваното доверие, защото ставам част от реализирането на идеята на кмета за поставянето на нови основи и начало на футбола и спорта в тази община. Поставяме си задача да възобновим и придадем нов облик и възможности на детско-юношеската школа, а с времето да доизградим мъжкия отбор и неговото стабилно завръщане в областното първенство. Със своите 25 години, посветени на професията треньор, смятам, че ще допринеса за професионалното развитие на футбола в гр. Котел.

-Присъстваме на тренировка с младите надежди на Котел. Какво възлагате в бъдеще на тези деца?

-Моето желание и идея е първоначално да направим така, че тези деца да заобичат футбола като игра. На този етап ще търсим масовост, без да наблягаме на селекция.За това и групата е обща, с малки и по-големи момчета.

-От страна на Община Котел каква подкрепа получавате?

-Осигурени са ни средства за пълна екипировка, съвсем скоро децата ще бъдат облечени с чисто нови анцузи с логото на футболния клуб, вече имаме чисто нови топки, като на всеки трениращ се полагат по две. Закупени са всички необходими средства и учебни пособия за извършването на учебно–методическия процес, свързан с тренировките.

-С идването ви като треньор заварихте ли база и  основа, върху които да стъпите и започнете да надграждате?

-По принцип решихме да започнем от нулата. В клуба си остава като мой помощник Илийчо Колев, който досега е водил тренировъчен процес с някои от децата. Заедно с него преминахме през училищата и се срещнахме с много желаещи ученици, които се записаха и вече тренират. Реално започваме наново от нулата.

-На тези деца кога се очертава да им е първото истинско състезание?

-Председателят на Областния съвет по футбол Красимир Кръстев има желание да се направят няколко турнира между отбори от Сливен, Котел , Нова Загора, Твърдица, Самуилово, Речица и др. на ротационен принцип като домакинство.

-Планирате ли нещо по-крупно, домакин на което да е традиционно само Котел?

-Да, благодаря ви за въпроса, заедно с г-н Каранашев обмисляме в Котел  в бъдеще за Деня на детето да се провежда голям и силен турнир. Планираме още сега на 1-ви юни на първото издание да гостуват отборите на ФК „Дунав”- Русе, Етър – Велико Търново и Нефтохимик – Бургас. Това ще бъде турнир , в който всички разходи ще се поемат от Община Котел.

-Ако всичко се развива според плановете ви, кога може да говорим и за мъжки отбор с прилично класиране  в областния турнир?

-Моето огромно желание е да има и мъжки отбор. Да може тези деца, когато гонят и подават топката на батковците, да знаят, че един ден ще дойде и техният ред да са на големия терен, в първенството и надпреварата. Това е смисълът да има мотивация и личен пример, който да заразява подрастващите. Да се преживее онзи момент, в който всеки милее за фланелката на ОФК Котел. Смятам още през това лято да започна селекция за мъжки отбор с кадри от цялата община. Категоричен съм и не желая да търсим звезди от други места или отбори. Бях на среща в едно от големите села като Ябланово, където има огромен потенциал за добри играчи, част от които вече и с опит. Обнадежден съм, че изцяло с наши спортисти ще може да създадем един боеспособен мъжки отбор още това лято.

-Ще подпомогнете ли общинското ръководство с инициативи и идеи сегашната база като стадион и комплекс още да се развие, за да стане привлекателен център за тренировки на големи отбори от страната?

-Знаете ли, че на футболен жаргон според учебниците тук, в Котел, съвкупността от дадености  като надморска височина, климат и уникално чист въздух определят мястото и града като идеални за провеждане на предсъстезателна подготовка лятото. Този факт трябва непременно да се използва и вече сме коментирали с г-н Каранашев, че ще започнат и ремонти за подобряване на базата като цяло. Като треньор със солидни контакти във времето, вече колеги от страната започнаха да ме питат какви са условията на базата в Котел.

-Ако зависи от вас какво бихте заложили като средства в следващия бюджет за конкретни дейности на стадиона?

-Определено има нужда от нови и съвременни косачки, валяк, съоръжения за поливане и създаване на по-добри битови условия в съблекалните. Трябва да се отдели внимание и на съществуващата спортна зала, която за съжаление се нуждае от немалък ремонт. Когато базата придобие един приемлив облик, когато са създадени удобства, съгласно съвременните стандарти, мястото ще стане за кратко време притегателен център за тренировки на отбори от цялата страна.

– Да разбираме, че в бъдеще покрай футбола и възможностите на градския стадион може да очакваме просперитет и в сектора на малката икономика, свързана с хотели, къщи за гости и ресторантьорския бранш?

-Няма място за съмнение, ако тази база се развие и тук започнат да идват за тренировки отбори от страната, очаквано работа ще има и за хотелите, и за заведенията за хранене. Това са свързани процеси, това е начинът в такива места да се подпомогне малкият бизнес. Това ще мотивира и управниците да подобрят и инфраструктурата, все неща, които разбрах, че са приоритет на амбициозния ви и енергичен кмет. Конкретен пример за това как за няколко дни в града не само ще настъпи оживление, но и реално ще се завъртят средства в икономиката, е предстоящият турнир на 1-ви юни. Всички участници ще трябва да преспят, да се нахранят, ще посетят музеите, ще си купят сувенири, ще седнат на заведение и прочие, цикълът се завърта, от което пчели местният бизнес, който създава работни места и храни семейства.

Тук е мястото и да се обърна към всички котленци максимално да помогнат всеки с каквото може този турнир да се случи на най-високо ниво, защото като първи такъв е важно той да направи така, че догодина да има още повече заявки за участие и да се разчуе в България какво хубаво нещо става на 1-ви юни в Котел.

-Към момента активно колко деца тренират според графика?

-Записани са 25 , но системно тренировки посещават около 20 деца. Работим с деца от 4., 5. и 6. клас, като тренировките ни са всеки вторник, четвъртък и петък. Средната продължителност на едно занятие е около час и петнадесет минути , все пак това са малки деца. Във времето всичко ще си дойде на място. Когато всяко дете си има екип, топка, място в отбора, то придобива самочувствие, самото то започва да е обект на внимание от други деца, които в един момент искат същото. Това е верижен процес и ако се овладее, непременно след вложени усилия, труд и работа носи успехи и резултати.

-Разбрах, че с кмета Каранашев сте обсъждали и възможностите за възобновяването на националния лекоатлетически крос на името на Раковски?

-Да, изненадан съм колко добре сте осведомен, поставили сме си за цел да възродим тази отколешна традиция за вашия град и не се съмнявам, че догодина това може да е факт. Ще бъдат проведени необходимите разговори с националната федерация, г-н Каранашев ще намери нужната подкрепа в лицето на министър Кралев. Трябва да направим така, че в нашия град /казвам така, защото работейки тук, го чувствам и като мой/ след края на тежката работна седмица колкото може повече хора да търсят потребност и да намират условия за спорт в това място. Стадионът да стане средище за масов спорт, където човек да укрепва своето здраве и развива своето тяло. Да има периодично състезания, футболни срещи, на които публиката да се забавлява от трибуните.

 

-Има ли нужда и евентуално какво трябва да се направи за опазването на материалната база? За съжаление много често на терена може да се видят безстопанствени животни, които пасат.

-Наистина, проблемът с животните, които пашуват по терените, е често явление по стадионите на малките населени места. Трябва да се направи така, че тези животни да не достигат до пистата и терена.

-Някои ще кажат, че с валяк обработват игрището, какво толкова, че кон или крава слезли да попасат на терена.

-Недопустимо е от много гледни точки. Животните са преносители на множество паразити, които остават по тревата, кърлежи, бълхи и др. Техните екскременти увреждат чимовете и изгарят тревата. Няма какво да се коментира, никакъв добитък , дори и домашни любимци не е редно да се разхождат по тревата.

-За краткото време, в което работите с тези деца, е видимо, че вече сте изградили солиден авторитет. Прави впечатление с какъв респект се обръщат към вас. За всички онези, които предпочитат да са пред компютъра или са потънали в социалните мрежи, за тези, които вече са в плен на съвременните бичове под формата на зависимости от наркотици, алкохол и цигари – с какво ще се обърнете към всички тях?

-Имам следния апел към обществеността на Котел и най-вече към родителите на децата. В работата си с вашите синове и дъщери ще се нуждая и от вашата помощ. Спортът е тежко нещо, той лишава от много неща, от сладкарницата, компютъра, наркотиците и ред други пагубни за децата и младежта пороци. Тук няма да търсим високото спортно майсторство при всички. Ще има форма за изява дори и на тези с по- наднормено тегло. Но да направим така, че да доведем детето си на стадиона, да го мотивираме за един по-здравословен начин на живот, а чрез спорта то да се изгради като личност, която да може да се бори и устоява пред трудностите и да изгради качества за работа в екип и отбор. Какво по-хубаво и добро от здрави и силни деца, възпитани в спортен дух!

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.