Традиционен събор “Герлово пее и танцува” в село Ябланово

Организатори на празника са кметството в Ябланово и община Котел. Кметът на селото Велин Георгиев изрази уважение към местните жители за това, че всеки според възможностите си е спомогнал Ябланово да се утвърди като красиво и модерно българско село:

“Уважаеми жители и гости на село Ябланово, Традиция е в началото на месец май да се проведе събора на Ябланово. Това е денят, който носи радост, настроение, надежди и завръща в родното място всички, независимо в кой край на света живеят. Но за да имаме основание да се поздравим в този ден, нашите предшественици са работели така, че Ябланово, който е поверен на нас, като техни наследници, да го има и да расте. Сега е наш ред да съграждаме, да развиваме и да превърнем в едно уютно място, селото, в който сме родени или сме избрали, за да създадем дом и семейство.

Благодаря на всички, които обичат селото ни и с воля, надежда и с труда си допринасят за неговото развитие и просперитет. Убеден съм, че благодарение на съвместните усилия на общината, общинския съвет, институциите, вашата инициативност и воля, ще постигнем по-добро бъдеще и ще продължим да отстояваме авторитета и доброто име на Ябланово. Изразявам признателност и уважение и към всички вас-Яблановци, които по различни начини помагате за утвърждаването на селото, като красив и съвременно българско село. И нека винаги помним, че съдбата на Ябланово, трябва да ни интересува, да е близка до нашите сърца и да е наша отговорност и наша съдба. Нека с достойнство пазим и предаваме на идните поколения традициите на село Ябланово. Заедно да работим за развитието на селото и за превръщането му в желано място за нашите деца, нашите партньори, туристите и гостите на село Ябланово. Пожелавам на всички жители и гости на Ябланово здраве, благополучие и добро настроение. Честит празник! “

Коста Каранашев: „Скъпи яблановци, честит Ви празник. За пореден път сме заедно тук в един такъв красив и топъл пролетен ден за да отдадем своето уважение към всички вас. Винаги съм казвал, че демокрацията в България започна от село Ябланово, от тогава всички управници в държавата и кметове винаги са обръщали особено внимание на вашето село защото тук живеят най-достойните и свободолюбиви хора в цяла България. Вие сте достойни и истински хора. Знаете, че в този мандат ние сме направили и ще правим много неща за селото. Предстои ни да изградим закрития пазар и спортната площадка в началото на селото. Искам да знаете, че за мен Ябланово винаги е било кауза. Помагал съм на всеки един индивидуално и съм създал концепция за развитие на селото. Ябланово е показало във времето, че тук хората мислят различно. За мен винаги важни са били хората и като представител на политическа партия  ГЕРБ искам да ви заявя, че ние винаги ще бъдем до вас, зад всеки един поотделно  за селото като цяло. Искам да бъдете добри хора един към друг защото доброто е най-важното в живота. То е най-важното и основополагащото в човешките взаимоотношения затова в една държава , в едно село и в едно семейство нещата да вървят добре. Живеем в сложни времена и ако не спазваме основните нравствени категории и ако не бъдем добри едни към други ще похабим всичко това което сме създали с много труд и усилия. Искам да бъдете усмихнати, здрави и щастливи , че имаме възможността днес в този прекрасен ден да се насладим на богатата програма подготвена от кмета и общината ни. Весел празник!”

Лиляна Павлова: „Песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях днес в село Ябланово, общнина Котел. Длъжни сме да познаваме и да пазим традициите и обичаите си, като ги покажем по един достоен начин на света. Да живеем в мир, разбирателство и етническа толерантност. Ще продължим да подкрепяме селото, което е с най-много млади хора в общината, за да е все така живо и да има все повече млади хора и деца.

Познавам проблемите на селото, в което живеят токова много млади хора. Знам колко важно беше за тях докато бях министър на регионалното развитие да направим пътя Тича- Ябланово на стойност 5 милиона лева. Целта е да се пътува безопасно, защото човешкият живот е най-ценен. Правителството на Бойко Борисов също така осигури и половин милион лева за ремонт на улица „Г.С. Раковски” в Ябланово. Благодаря за поканата да бъда част от празника “Герлово пее и танцува”, заедно с колегата народен представител Десислава Танева и кмета на община Котел Коста Каранашев, кмета на с. Ябланово Велин Георгиев, Камен Костов – също кандидат за евродепутат, депутати и представители на местната власт.”

Чавдар Божурски: „Преди години учителка от основното училище в Ябланово развълнува с признанието си, че има дипломи за висше образование, за две магистратури, но няма да напусне училището и селото в търсене на нови хоризонти. Тя заяви, че е гостувала на близките си в Европа. Но не могла да остане да живее там, защото в големия град нощем не може да види звезди. Тази емоционална изповед е важна, защото същата учителка каза още, че не само нейните близки, но и други жители на селото работят в чужбина. Но винаги се завръщат тук, в най-голямото и най-младото село на Герлово. Заради връзката със земята, природата. Децата. И родината“, с тези думи областният управител на област Сливен Чавдар Божурски се обърна към жителите на котленското село, които за пореден път бяха домакини на събора „Герлово пее и танцува“. „Като представител на държавата искам да ви кажа, че приех поканата да присъствам на събора и съм тук, за да споделим заедно най-хубавите неща от човешкото общуване – песните, танците, традициите и чудесното усещане за общност“, каза още Божурски и пожела на всички здраве, успехи и още много издания на събора.

Съборът в Ябланово по традиция се провежда в навечерието на 6 май и е свързан с обичая „хъдърлез“. Тази година селото отново посрещна стотици приятели от герловските населени места в Търговищка и Шуменска област, родственици и гости от страната и чужбина. Събитието стана възможно с помощта на местни спонсори. Бяха осигурени множество развлечения за посетителите, търговия на сувенири, топла храна и напитки. Първи на откритата сцена се изявиха младите танцьорки от самодейния състав към читалище „Възраждане – 1954“ в Ябланово с ръководител Фатме Чобан.

Гости на празника бяха народните представители Десислава Танева /ГЕРБ/ и Кольо Милев /БСП/, Деница Златева -зам.-председател на НС на БСП , областният управител на област Търговище Митко Стайков, председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова, ръководният екип на общината, кметове и общински съветници от областта, кандидати за евродепутати от двете политически партии.

KOTELNEWS Ви представя разширен ВИДЕО-РЕПОРТАЖ

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.