НЕДОПУСТИМО!!! Хванаха с 0,59 промила алкохол водач на ученически автобус в Котел

Заловиха с 0,59 промила алкохол водача на училищния автобус, возещ учениците от с. Ябланово до гимназията в Котел. На паркинга пред училището местен полицейски патрул изчаква учениците да слязат и подлага на проверка водачите на пристигналите автобуси. Лицето Мехмед К. – служител на СУ „Г.С.Раковски”- Котел, водач на автобуса по линията Ябланово-Котел дава положителна проба при тестване с техническо средство, след което е заведен за взимане на кръв за проба. Съставен му е акт, отнето му е свидетелството за правоуправление и талона на автобуса. Образуване е досъдебно производство по ЗП. Малко след случая, на който са станали свидетели и доста ученици, за станалото мълвата в малкото балканско градче бързо се разнесе. Пред сградата на средищното училище пристигна и репортер на KOTELNEWS

На въпросите на репортера  употребявал ли е алкохол преди да се качи на автобуса, вярно ли е, че е дал положителна проба, осъзнава ли какво е направил и дали съжалява, шофьорът Мехмед К., на когото му остава година и половина до пенсия, троснато измърмори „Я се разкарай от тук” и се скри в сградата на училището. Запитан, неговият колега, каращ втория автобус  какво се е случило,  потвърди , че е имало проверка от КАТ непосредствено след пристигане на автобусите и че неговата проба е  0,00. Намира за недопустимо случилото се, ако кръвната проба потвърди резултата.

Пред камерата на KOTELNEWS застана и директора на котленската гимназия Стефан Дондев, който с нескрито възмущение сподели своето притеснение и разочарование от неприятния за училището инцидент.

„Наистина днес, след пристигането на училищните автобуси, които извозват децата от съседните села, тук, пред училищната сграда, е чакал патрул на КАТ. Изчакани са учениците да слязат от автобусите и веднага на място с дрегер са били изпробвани и двамата ни водачи. Аз в момента съм в отпуск, но го прекратявам, за да мога да реагирам на случващото се в качеството си на директор. Станалото, ако се докаже и след кръвната проба, е не само недопустимо , но и престъпно.”Запитан какво му е отговорил шофьорът, след като са разговаряли след проверката, директорът обясни: „Той ми каза, че снощи е употребил алкохол, че е пил 200 грама ракия, но от тогава е минало много време и няма обяснение за резултата от дрегера. Каза, че са му написали акт, взели са книжката и талона на автобуса , след което са го завели да даде кръвна проба в спешното” Според директора на СУ „Раковски” шофьорът от днес ще бъде пуснат в неплатен отпуск до приключване на случая, като е категоричен ,че при доказване на виновност лицето ще бъде санкционирано с максимално възможните административни и дисциплинарни мерки, които позволява законът. В разговора с директора  коментирахме и хипотетичната ситуация, в която тази проверка се беше случила на тръгване от с. Ябланово в посока Котел. Какво ли би показал тогава дрегера???. Може ли за в бъдеще само и единствено да се разчита на отговорността, морала и самосъзнанието на водачите. Пред KOTELNEWS Стефан Дондев сподели , че дори другата проба да покаже по-нисък резултат с показател малко под границата, определена от закона, такива водачи, когато и да бъдат изпробвани по време на работа, резултатът от пробите им трябва винаги да е нула и нищо друго.  Мехмед К. е дългогодишен служител на училището , ползва се с авторитет и досега никога не е правил нарушения, свързани с работата му.  След възникналата ситуация   с отнетия талон на автобуса възниква и неминуемо затруднение,  в което се усложнява транспортната схема за извозваните над 200 деца всеки ден от населеното им място до общинския център. Директорът гарантира ,че ще бъде направено необходимото, за да не се получи забавяне. Запитан трябва ли родителите на пътуващите ученици да се притесняват и да си мислят какво ли се  случвало до сега, Дондев неколкократно повтори, че за в бъдеще това няма да се повтори и ще се вземат драконовски превантивни мерки.    

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.