Хеликоптер МИ-17 на ВВС ликвидира пожара над Котел.

На градския стадион “Раковски”в около 10.30 часа кацна хеликоптер на ВВС от базата в Крумово, осигурен от МО. Екипажа на машината разгърна специалното оборудване под форма на огромен кош, с който ще бъде пренасяна водата до мястото на огъня. По информация на KOTELNEWS загребването на вода е ставало от езерото на входа на съседното село Жеравна.

Повече от 15-на полета, в които тонове вода бяха изляти върху димящия боров масив в подножието на “Сухия дял” даде категоричен резултат и вече огъня там е ликвидиран. Акцията продължава за погасяне на другото огнище в посока Кипилово зад баирите на Сухи дял и Тиханка. В момента на място се намират 9 екипа на регионалните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен и Котел, екипи на РСПБЗН в Омуртаг, Шумен, Горна Оряховица и Елена. Помощ при гасенето оказват два военни модула на военните формирования в Сливен и Ямбол, служители и техника на Държавно горско стопанство, доброволци, сили и средства, осигурени от ръководството на община Котел.

Към момента са засегнати около 3500 декара ливади, поляни,сухи треви, папрат и 100 декара горска площ.

Предприети са всички необходими действия по недопускане на разпространение на пожара и неговото овладяване. През вчерашния ден работата на екипи е била затруднена от силния вятър в района на пожара.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.