Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи! НА ВЕЛИКДЕН В ЖЕРАВНА 2019

„Днес е ден на Възкресението! Нека всички се просветят от тържеството и да се прегърнат един други; и на онези, които ги ненавиждат, да кажат: братя! Да простят всичко заради Възкресението и тъй да извикат: „Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт потъпка смъртта и на онези, които са в гробовете подари живот.”

Късно вечерта на връх Великден в с. Жеравна  бе донесена частица от Благодатния огън, който същия ден след обяд по чуден начин се запали в параклиса на Гроба Господен в Иерусалим. Поради невъзможност свързана с ремонта на двата Храма в Котел, за първи път в града на Свети Софроний Врачански великденска служба не беше проведена. Пасхалното Богослужение беше отслужено в Храм „Свети Николай Летни”. Традиционно в църквата на Жеравна бяха дошли десетки жители от селото и гости на емблематичния архитектурен резерват. С настъпването на дванадесетия час, камбанен звън огласи Възкръсването на СПАСИТЕЛЯ. Пред Храмовите двери, Ставрофорен-иконом Димитър поздрави миряните с “Христос Воскресе“ , а множеството в едно отговаряше „ Во Истина Воскресе“, след което всички обиколиха 3 пъти от изток на запад Храма Господен.Търпеливо всеки взе от благодатния Йерусалимски огън, който занесе с ВЯРА в домът си.

Имаме честта да Ви предадем от Негово Високо Преосвещенство Сливенски Митрополит ИОАНИКИЙ  Великденско послание до боголюбивите пастири, до всечестните монаси, монахини и до всички православни християни от Сливенска епархия.

Да очистим чувствата си и ще видим недостъпната светлина на Христовото Възкресение!”

/Канон, 1 песен, първи стих/

И тази година тържествен камбанен звън възвести празника на преславното Христово Възкресение. И тази година се поздравихме със Спасителния поздрав: Христос Воскресе! – Воистину Воскресе! И тази година в храмовете е светло от благодатния огън, който слезе върху гроба Господен в светия град Йерусалим. Ето, “сега всичко се изпълни със светлина: небето и земята, и адът; цялото творение да празнува Христовото Възкресение, чрез което се утвърждава.” /Канон на Пасха, 3 песен, първи стих/

Този празник превъзхожда всички празници, затова е наречен празник на празниците и тържество на тържествата. Този празник е най-свещеният, най-великият, най-победоносният и най-любвеобилният. Този празник дарява на истински повярвалите голяма радост, чисти чувства, силно упование и непоклатима надежда.

„Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него.” /Псл.117:24/. Въпреки че всеки ден е Господен, всеки ден прославяме Бога. Всеки ден възпяваме Неговата слава. Всеки ден се покланяме на Неговото величие. Но този ден е необикновен. И тълкуванието е величествено и поучително. „Понеже в този ден Христос примирил Бога и човеците, прекратил свирепството на дявола, отхвърлил силата на смъртта, недостойните и за земята удостоил с небе, разпръснал тъмнината на заблуждението, прогонил греха, насадил добродетелта и изпъл¬нил с други безчислени блага вселената. И Давид призовава всички вярващи в Христа към радост и веселие в този ден на Възкресението, защото в тоя ден са се удостоили с такива духовни блага.” /Монах Евтимий Зигабен. Тълкувание 2 част стр.488/

Всеки, който празнува достойно, той обича Възкръсналия Господ Иисус Христос. Не е възможно да празнува искрено този, чиято съвест е неспокойна и чиято душа е неочистена. Не е възможно да прославя Единия безгрешен Спасител този, който е обременен от неправди, лъжи, отмъщения, омраза, злопаметство и зложелателство. Затова светата Църква ни призовава: „Ден на Възкресението е – да се просветим от тържеството и един другиго да прегърнем! Да кажем: братя на ненавиждащите ни и всичко да простим заради Възкресението.” /Слава, и нине на всякое дихание/

Непобедима е вечната истина. Неизменна е Божията любов. Негаснеща е вечната светлина. Всичко Божествено е неизчерпаемо. Всичко Божествено е промислително. Всичко Божествено е неизследимо. Всичко Божествено е преславно. Затова смъртта не можеше да властвува над живота. Затова омразата не можеше да надделее над любовта, тъмнината не можеше да погълне светлината.

Не е достатъчно само да прославим Възкръсналия Господ Иисус Христос, трябва да оставим и добро наследство, а за да оставим добро наследство, трябва да насаждаме християнския морал в семейството, училището и в обществото. Ако желаем добрият да стане по-добър, по-добрият – най-добър, а най-добрият – съвършен, трябва да приемем Христовата истина, да вървим по Христовия път. Трябва да положим здравия фундамент на истинското възпитание, без което е невъзможно да има добри нрави в отношенията и блага воля между човеците. Ако искаме да съхраним националните си ценности и опазим българския дух от посегателствата на опасни и гибелни нововъведения, които петнят душата, оскверняват тялото, смущават съвестта, трябва да насочим погледа си към Божествения свят закон. Да възпеем Възкръсналия Господ Иисус Христос, Който е Всесилен и може да ни избави от всичко противно на вярата и морали ни.

„Спасителю, Ангелите и човеците възпяват Твоето тридневно Възкресение, с което се озариха краищата на вселената и се избавихме от робството на врага, зовейки: Животворецо, Всесилни Спасителю, спаси ни с Твоето Възкресение, единствен Човеколюбецо!” /Пета възкресна стихира на Господи воззвах 4 глас/.

Всесърдечно поздравявам всички свещенослужители, служители при Сливенската Света Митрополия, монаси и монахини, църковнослужители и всички православни християни от Сливенската епархия и им пожелавам радостно да посрещнат и празнуват Светото Христово Възкресение в спокойна и сърдечна семейна обстановка и от цялата си душа да възхваляват този най-велик Божествен празник. Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

ПАСХА ХРИСТОВА, 2019 г.

† Сливенски Митрополит Йоаникий

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.