Художникът Руси Куртлаков с поредна изложба-живопис в Котел

KOTEL RUSI KURTLAKOV IZLOVBA 1EХудожникът-меценат и бизнесмен Руси Куртлаков подреди изложба във фоайето на експозиция „Котленски възрожденци”. Пред събралите се ценители на изобразителното изкуство, като критик със солиден опит и познания, кметът на село Жеравна Галя Недева блестящо представи  твореца от Бургас: „Щастлива съм , че мога да Ви представя художника Руси Куртлкаов, чиито творби са живописен превод на вълнуващата и откровена среща на любовта му към морето и планината. В своята умна преданост към изкуството, той не е истеричен професионал, защото няма професия художник. Творбите на Руси Куртлаков обслужват нашите души. Далеч са от битовото обслужване на живота и на класата на ежедневието. В духовния ден на твореца, който търси да намери друг като него със същите мисли и усет към красотата, го правят преводач на природата. Водят го по цивилизационната пътека на отрицанието на сложността. Правят го съучастник в битките ни с елитарността. Г-н Куртлаков живее в Бургас, един от центровете на масовата култура, чиито измерения символизират урбанизираните градски строителни вакханалии, автомобилните кавалкади туристо-потоците и хорската суета. Но той рисува тишината, рисува есенния бряг, каменното море и тихият прибой. Прекрасните му морски пейзажи не се нуждаят от конкретна идентичност на личността, която е кратковременна и няма нищо общо с всепоглъщата огромна вселенска интелигентност на природата.

KOTEL RUSI KURTLAKOV IZLOVBA 6Инстинктивният и търсен  осмислен пейзажен антракт с акцентиране на студената нощ на синя и кафява остатъчност от дневните ни скучни и безсмислени човекодни, контрастират с опияняващата вакханалия на прекрасни цветя водопади,  слънца и плодове на младежката лекомисленост, че красотата може да спаси света. В пейзажите на г-н Куртлаков няма да намерите фотографираната природа на Шишкин, той по скоро се родее в  прекрасните есени на Исак Левитан. С невероятните залези на езерата и мълчаливите лодки на плажа под платната на Густав Курбе. Морето и планината Ин и Ян на съвършената природа. Това са вълненията на твореца. В платната му не се срещат фанатизма на чистото изкуство, на класическото и над човешко съвършенство, но срещаме култово отношение към природата без да се опростява, следвайки естествените пропорции на формата, която художника владее защото  я познава и умее. Като комплимент към реализма, от който много творци бягат, просто защото не го могат. Предимно в спокойните селски пейзажи и теми е заровен ония духовен Помпей на носталгичните спомени, от които художника черпи сили и ни прави съучастници и гладиатори на бойното поле на духа. Петлите, тези несъкрушими войни на българското село, красиви, мъжествени и одухотворени те съпровождат царствени и вечни целият творчески път на г-н Куртлаков. Всеки от нас има зад паравана на душата си стара плевня, детски поляни дивни приказки, но твореца не се страхува от снобския ужас някой да го свърже със селянията и примитивизма. Неговите теми и герои не се нуждаят от ничие  одобрение, те са такива какъвто е и той. Мълчаливи, носещи стабилност и вечност. В  картините на Куртлаков няма да намерите настръхналият колорит на художниците, които се боят от бялото платно и панически наслояват пластове боя, правейки това с безпомощната четка. Не ще намерите и художника монах, фанатично обслужващ възприятието, че и стативът и кръста са от дърво. Но ще намерите в неговите платна, човека, твореца а и приятелят, който пожелавам на всеки от вас. Нека му благодарим, че го има.”

KOTEL RUSI KURTLAKOV IZLOVBA 1GПред KOTELNEWS Руси Куртлаков сподели свои мисли за изкуството и днешното съвремие. „Изключително се радвам, че имам честа да направя тази изложба в най-възрожденския град на България, какъвто е  Котел. Благодаря за топлите думи на директора на ИМ-Котел г-н-Мерджанов и кметът на село Жеравна г-жа Недева. Аз никога не съм се считал, за някакъв творец от световна величина. Никога не се опитвам да надскоча себе си и в сюжета, който рисувам и в композицията, която правя и в цветовото изграждане на самата картина. Когато седна да работя преди всичко тези неща, които правя ги адресирам към хората. Към тези, които ще ги гледат и ще открият колко е красива нашата природа и държава. Колко е хубаво днес човек да го има и да се наслаждава на това, което ни заобикаля. За съжаление ние виждаме, че в живота не всичко е така. Настъпиха промени, които много от нас не могат да ги възприемат. Както било в политическия така и в отношението на човека към самата природа. И за съжаление вместо да изграждаме нещата в много случаи започваме да нанасяме  щети , които стават и непоправими. Това се отнася не само в рамките на нашата страна, но и в целия свят. Аз винаги съм мечтаел и винаги съм искал живота да става все по-красив. Ние всички да живеем много по-близки и много по-щастливи всички да имаме достатъчно за да бъдем щастливи. За съжаление днес това не се получава. Но имайки такива хора, които в тези трудни времена намират сили да организират такива културни мероприятия, да възродят изкуството да възродят красотата, аз вярвам ,че светът ще просперира, че животът ще става все по-добър. Този малък град е дал толкова много на нашата държава, такива велики личности са се раждали и изграждали тук, той заслужава своето достойно място в историята и настоящето на България. На всички, които сте тук искам да ви пожелая да сте живи и здрави и знайте, че винаги съм готов отново да бъда тук за да представя своето творчество.”

KOTEL RUSI KURTLAKOV IZLOVBA 1DСпоред арткритиците, картините на автора са едно откровение и един своеобразен, вълнуващ диалог със зрителя. В повечето от тях се чувства драматично отношение, топло и задълбочено, но преобладаващо човечно. Чрез платната на художника, любителят на изобразителното изкуство неизбежно се докосва до неговия свят, до неговата душевност на творец, на човек, който е влюбен в природата, в ценностите, в добродетелта. Картините му са лишени от излишна ефектност. Неговата живопис е направена по законите на красотата и хармонията. Всяко платно има своя тоналност, свое звучене, свое послание, свой език. Едно е сигурно, че докосвайки се до тях, зрителят няма да бъде излъган в авторовото послание и откровение за света. За него големият бургаски акварелист Ненко Токмакчиев бе казал: “Руси винаги изненадва. Той е много добър график, но има и чудесни живописни платна. Живописта му е израз на неговото вътрешно усещане за интерпретация с определена настъпателна позиция и активност. Руси е художник, който търси, открива и следва зова на вътрешното си аз по един великолепен начин”.

KOTEL RUSI KURTLAKOV IZLOVBA 1FРуси Куртлаков е един от най-големите дарители в новата история на Бургас. Той дари средства за възстановяването на Войнишкия паметник пред ДНА, спонсорира изграждането на паметника на Апостол Карамитев, както и на храма „Свети Георги“ в Морската градина.  Руси Куртлаков  подпомога художника Руси Стоянов за създаване на Кръста в местността Шилото – един от символите на Бургас. Това са само част от благотворителните му инициативи, които Куртлаков прави за Бургас.

Почетен гражданин на БУРГАС.

KOTEL RUSI KURTLAKOV IZLOVBA 1RБИОГРАФИЯ НА РУСИ КУРТЛАКОВ

Руси Куртлаков е роден на 18.06.1946 г. в с. Межда, Ямболско. Завършва МЕИ – Варна. Създава  и ръководи фирма „Ремонтстрой“, когато целия му съзнателен живот протича в град Бургас.
Неговата голяма любов е изобразителното изкуство. Галерия „Бургас“, със собственик Руси Куртлаков, e открита на 04.04.1998 г.  и там се представят Георги Баев, Светлин Русев, Георги Божилов, Димитър Киров, Стоимен Стоилов, Милко Божков, Виолета Масларова, Стоян Цанев, Лиляна Русева и др.
Руси Куртлаков е член на Съюза на българските художници и е сред най-изтъкнатите членове на „Дружество на художниците – Бургас“, което е една от най-големите извън столични арт – организации в България. От 1978 г. участва във всички изложби на Дружеството, а като автор има 10 самостоятелни изложби. Участва също така в десетки национални експозиции и на СБХ и в множество престижни международни прояви.

Самостоятелни изложби: Бургас – 1989, 1996, 2001, 2004; Бургаска ГХГ “Петко Задгорски” – юбилейна изложба. Несебър – 1993; Ямбол – 1996; София, галерия “Арт-36” – 1997 г.; Жеравна – 2005.
Участия в общи изложби на СБХ: Бургас – 1984; 2004; София – 1981, 1984, 1987, 1988, 1991, 1993; Кюстендил -1992г.; Толбухин – 1982,  1986; Пловдив – 1983, 1989, 1992; Шумен – 1984; Разград – 1988; Стара Загора – 1986, 1999г.; Ямбол – 1989.

Участия в международни прояви: Международното биенале на графиката във Варна – 1983, 1987, 1991 г. Участва в представителни изложби на графиката в Русия, Испания, Италия.

Негови творби са притежание на: Бургаска ХГ „Петко Задгорски“, галерията в гр. Добрич, СГХГ-София, галерии и колекции в Русия, Канада, САЩ, Куба, Англия, Швеция, Португалия, Финландия, Италия, Франция, Испания, Полша, Белгия, Дания и др.

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.