Частичното лунно затъмнение беше наблюдавано и от Котел

kotel lunno zatamnenie 2017 AНа 9° 23′ над югоизточния хоризонт на планинския масив „Коминчето” котленци имаха възможност да проследят визуално астрономическия феномен-частично лунно затъмнение. Безоблачното нощно небе над Котел осигури прелестни условия за наблюдение на луната, върху чиято повърхност земята за кратко се изобрази под формата на сянка. В утихналия град от различни посоки отекваше лай на неспокойни кучета, а кукуригане на подранили петли внасяше допълнителен смут към необичайната небесна обстановка подсказваща, че нещо странно се случва. Животните усетили особеното природно явление, дълго и след неговото приключване останаха будни и превъзбудени. Репортер на KOTELNEWS документира явлението, като Ви предлагаме репортаж. На 7 август Луната се намираше в съзвездие Козирог. Тя започна да навлиза в полусянката на Земята в 18 ч. 50 мин. Първият контакт със сянката  настъпи в 20 ч. 23 мин., когато започна частичното затъмнение. Моментът на най-голямата фаза на затъмнението беше в 21 ч. 20 мин., когато Луната бе на височина 9º над хоризонта. Тя беше затъмнена 24.6% (близо 1/4) от южната част (видимо долната) на лунния диск. Последният контакт със сянката настъпи в 22 ч. 18 мин., а от полусянката – в 23 ч. 51 мин., когато ще приключи явлението.

kotel lunno zatamnenie 2017 C

Частичното лунно затъмнение се наблюдаваше с невъоръжено око от цялото тъмно полушарие на Земята. Поради ниската височина на Луната се препоръчваше желаещите да наблюдават явлението да изберат място с нисък хоризонт в посока югоизток. Продължителността на затъмнението от полусянката траеше 5 ч. 01 мин., а от сянката – 1 ч. 55 мин. Наблюдателите от България можеха да наблюдават всичките фази на затъмнението без първия контакт с полусянката.

kotel lunno zatamnenie 2017 dСледващото лунно затъмнение, което може да се наблюдава от България е на 27/28 юли 2018 г., като тогава затъмнението ще бъде пълно и пълната му фаза ще трае 1 ч. 43 мин.

kotel lunno zatamnenie 2017 BЛунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка. Те могат да се наблюдават с невъоръжено око или с оптични инструменти – като бинокъл, далекогледна тръба и телескоп без да се използват предпазни средства.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.