Скромно, но с висок патриотичен дух отбелязаха 132 г. от Съединението в родното село на Захари Стоянов

kotel medven 132 saedinenie Zahari Stoyanov 1

Двадесетина родолюбци отделиха време за скромната церемония посветена на  честването на 132 г. от съединението на България в село Медвен. Пред паметника на Захари Стоянов в родното му село, скромното присъствие се беше събрало да изрази своята почит и преклонение пред делото на всички, които допринесоха за паметния ден на съединението. Пред камерата на KOTELNEWS и събралите се народният представител от НФСБ –Обединени патриоти Петър Петров заяви: „Аз съм горд, че започваме едно ежегодно празнуване на съединението на България в едно много важно за българската история селище каквото е село Медвен. Горд съм защото моят род Петрановият е от тук. Кръстен съм на моя прадядо Петран, който е бил съсед през две къщи на Захари Стоянов. Горд съм ,че баба Гайка Дънекова е държала в ръцете си баща ми. Получих добро образование, бях закърмен със същите идеи които семейството ми носи от 200 години живеейки в това село като род. Смятам ,че всеки от нас е задължен да пази традициите , да прави всичко възможно хората които са причина днес всички ние българи да сме заедно, да бъдат тачени и почитани. Считам ,че ролята на Захари Стоянов в освободителното движение и съединението остава малко настрани и в сянка. А той е един от водачите на това обединение. Един от мозъците на това обединение, не случайно той е избран за председател на народното събрание. Той е зет на баба Тонка, там се е учил на идеи от нея и нейните синове. Смятам ,че като държавни институции , малко се неглижира село Медвен. Неглижира се ролята на Захари Стоянов, трябва да се помага на село Медвен, да се помага за съхраняването на историческата памет на това славно селище при новите условия разбира се. Нека всички служим на България както е служил Захари Стоянов и тези хора на идеята. Нека всички да помагаме нашата страна България да пребъде. България да бъде над всичко. Честит празник!

kotel medven 132 saedinenie Zahari Stoyanov 7Зам. областната управителка Димитринка  Петкова също поздрави събралите се на селския мегдан: „Уважаеми Българи, 1885 година е паметна в историята на България. Благодарение на родолюбиви здравомислещи държавни мъже, България е не само свободна, но и обединена.Точно днес това обединение трябва да бъде водещо в нашата работа. Нека да забравим партийни пристрастия и етнически междуособици и да мислим за България. Много ми се иска нашите млади талантливи деца които напускат страната ни да се върнат. Да оставим една България свободна, велика, просперираща и богат на нашите деца и внуци. Нека да имаме една цел и eдин идеал – България . България над всичко!

kotel medven 132 saedinenie Zahari Stoyanov 2Кметът на селото Кънчо Дънеков подчерта заслугите  на своя именит съселянин Захари Стоянов като творец на Съединението, като подчерта, че той пренася своя революционен  опит отпреди Освобождението в нови исторически реалности. „Като помощник апостол в Априлското въстание и като ръководител на създадения през февруари 1885 година Български таен централен революционен комитет, Стоянов организира своите бивши съратници за съединяването на Източна Румелия към Княжество България. Той впряга собственото си остро талантливо перо и пловдивския вестник „Борба”. Без съмнение, 6 септември е една от най-бележитите дати в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в народната историческа памет. Това е един от малкото моменти в нашата история, когато българският народ се явява единен пред предизвикателствата на съдбата, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чужд диктат и да поемем в собствените си ръце съдбата на отечеството си. Това е първата категорична заявка за самостоятелно равноправно участие на българите в модерната история на Европа. В живота на всеки народ има мигове, в които се сбъдват завети и мечти, в които нациите съзряват, на исторически опит и риск, решителност и жертвоготовност. За България такъв миг бе 6 септември 1885 година. От дистанцията на тези 132 години, ние, признателните потомци, може да кажем, че съдът на историята отсъжда, че Съединението е велико дело.”

kotel medven 132 saedinenie Zahari Stoyanov 4Венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов поднесоха депутата Петър Петров, зам. обл. управителка Димитринка Петкова, кметът на Медвен-Кънчо Дънеков,  Захари Стоянов и Живко Нягулов от НФСБ-Котел, Доброслав Иванов от ТВ СКАТ, от името на Община Котел общинския съветник от ГЕРБ-Тошко Врачев, Мария Петрова –ИМ-Котел и няколко жители на село Медвен.

kotel medven 132 saedinenie Zahari Stoyanov 5Пред репортер на KOTELNEWS , кметът на село Медвен Кънчо Дънеков, който преди няколко месеца заедно с областното ръководство на ВМРО, шумно и демонстративно напуснаха партията несъгласни с коалиционната политика на централното ръководство на воеводите отговори на няколко въпроса.

kotel medven 132 saedinenie Zahari Stoyanov 18-Г-н Дънеков , как се чувствате днес, патриотично ли Ви е, воеводско ли Ви е?

В днешния ден по принцип да.

– Утре?

Утре вече не, след датата НЕ.

-Защо така кмете, воеводо?

Много се промениха нещата, убедих се в много други аспекти на политиката във времето за краткият ми престой в нея. Въпреки, че пак като кмет на населено място се налага да се занимавам с политика, неизбежно е. Но вече малко по-встрани и по-кротко.

-Безпартиен ли сте в момента?

Да и така мисля да остана.Човек има нужда от един два три урока в живота и след време да взима правилното решение. По средата на мандата съм и с Божията Милост и Воля смятам успешно да го изкарам. За следващ мандат ще си помисля зависи от много неща.

-Какво се случва с клуба на ВМРО в Котел, един голям катинар виси на протката от доста време.

Клуба е затворен и съм издал ключовете…

-Какво се случи, какво не можахте да разделите в партийната организация, че я напуснахте?

Нищо нямаше за разделяне. Аз лично  въпреки ,че никой не ме е питал бях против това обединение, което в момента го има с другите партии в парламента и управлението. Много сме различни за да сме еднакви.

-Не можете да се съедините ли?

-Аз не искам по този начин. Не,че не може, нали точно този ден  показва,че е възможно, самата дума го казва.

-В химията възможно ли съединяването на принципно несъединими вещества?

-Доколкото си спомням от часовете в училище е възможно, но задължително ще има реакция, която едва ли ще бъде положителна.

-Могат и при какви условия примерно да се съединят в хомогенна консистенция олио и оцет?

-Аз съм ловец и за по лесно пренасяне често съм ги събирал заедно на едно място. Пробвал съм и винаги си личи че не са заедно.

-А ако бъдат солидно раздрусани няма ли да се съединят?

Трудна работа винаги се получават едни облачета, които се борят въпреки всичко да не влязат в общо съединение.

-Не звучите въобще СЪЕДИНЕНО в деня на съединението.

Така ми беше зададен въпроса, така отговорих.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.