115 годишен ОРЕХ се стовари върху пикап на паркинг в Котел

kotel padnal oreh varhu kamion 1По първи петли вековно дърво премаза кабината на малък камион паркиран в центъра на Котел. Собствениците на фаталното возило са млади фермери от града на Раковски, развиващи бизнес в околията на с. Жеравна. Пред репортер на KOTELNEWS пристигнал на мястото на инцидента още преди да се е зазорило, Мартин Мартинов с хладнокръвие разказа: „На нощния полицейски патрул му направило впечатление, че стария орех до градските тоалетни нещо странно стои, не както обикновено. Така разбрали, че дървото даже е и затиснало нашия камион.” В около 04.30 часа му почукали на прозореца да излезе и тогава разбрал какво се е случило с малкото му камионче Форд. Тогава стартирали и мъките с тромавите процедури около телефон 112 и последващите според него неадекватни  бездействия. По ирония на съдбата преди около 8 години М. Мартинов е изпълнявал длъжността главен еколог в Община Котел. На въпрос от репортера, по негово време считан ли е бил за опасен този орех, Мартинов връщайки се в спомените си разказа, че освен проблем с един от клоните на дървото, който е опирал в павилиона намиращ се в непосредствена близост, други проблеми или оплаквания от граждани спрямо ореха е нямало. Познавайки материята той обясни, че в последните години дървото не е било в добро здравословно състояние и често това се е забелязвало по множеството засъхващи клони, дребен плод и започналото килване в една посока с последващо надигане на плочките на тротоара в основата на стъблото. Сред ранно събудените на мястото на инцидента беше и майстор-лютиера  Атанас Деков, чиито дом е в непосредствена близост до паркинга. Пред камерата на KOTELNEWS той също изрази недоумение защо се е чакало до сега след като доста време преди това е подавал няколко сигнала до Общината, че ореха е вече опасен. Деков описа и мрачна хипотеза при която сегашният инцидент се случва в момент когато на паркинга е оживено предимно с автобуси с деца, туристи или хора, които често са под дебелата сянка на ореха докато чакат автобус за някое село. Щастлива случайност ни опази от сериозен инцидент с пострадали хора заради ранният час, в който дървото се е предало на гравитацията обобщи познаващият до болка душата на всеки един дървесен вид.

kotel padnal oreh varhu kamion 4На местопроизшествието беше и Владимир Мартинов по професия адвокат и по настоящем общински съветник от БСП. Обосновавайки се правно и с оглед на това, че дървото и паркинга са изключително общинска собственост той беше категоричен, че отговорни за нанесените щети на тяхното превозно средство са Община Котел. Инцидентът се случва при спокойни метеорологични условия, липса на бури и форсмажорни обстоятелства. Задава риторичен въпрос, какво би се случило в ден когато тук често е пълно с деца и туристи и припомня,че само преди дни е бил фестивала на фолклорната носия в Жеравна и на този паркинг е нямало и педя свободно място. Като най- добър начин за овъзмездяване на щетите  вижда извън съдебно споразумение, в което да се разберат с общината. В противен случай той и неговият брат категорично ще заведат съдебен иск. В качеството си на общински съветник провокиран от този сериозен инцидент, смята да внесе предложение, в което да се настоява за спешна комисия, която експертно и експедитивно да обходи и опише множеството проблемни дървета в града и общината. Да се преразгледат всички жалби, молби и сигнали за опасни дървета и в кратки срокове опасните екземпляри да бъдат отрязани. Общината разполага с квалифицирани кадри и механизация и това не трябва да е пречка за скорошни действия. Злощастния лекотоварен камион Форд е предпазил от сериозно материални щети и две леки коли. За това разбираме от собственика на едната Христо Грошев, който с видима емоция разказва как полицията  малко преди 05 часа го събудила за да излезе и веднага премести фолксвагена си от опасното място. Колата му била паркирана на метър от пикапа, който вече бил поел тежестта на грохналото дърво, осигурявайки безопасен заслон за неговото возило. Многократно пред камерата Грошев изрази благодарност на полицаите за оказаното съдействие, междувременно връщайки се в детските си спомени когато преди 60 години е играл около този орех, който вече е решил да замине при собственикът си някой си Бай Николай абаджията. Очаквано в района се появи и експерта по екология към общна Котел – Печо Лозанов, за когото гледката не беше изненадваща. Той категорично потвърди, че има няколко сигнала подадени за това дърво и най-вече, че от много време  има разрешение за неговото отрязване. Запитан защо това до сега не се е случило, той прехвърли отговорността към ръководителите на служба БКС.

kotel padnal oreh varhu kamion 14Собственика на Бистро „Оазис” Васил Пенев привнесе към случая малко дух и история. Според негови данни падналото дърво е посято в далечната 1902 година когато се е родил дядото на стопанката на къщата където сега се намира адвокатската колегия и неговото заведение. Той сподели притеснение свързано с подобен орех до бащината си къща където нещата излизат извън контрол. На късмет отдава това, че е нямало хора когато дървото е тръгнало да пада и припомня, че мястото около паркинга и градската тоалетна е изключително оживено. Като буден и обществено активен гражданин В. Пенев направи препоръка по този повод да се обърне особено внимание с оглед на предстоящата зима на не малкото проблемни дървета в самия град и парк „Изворите”. За собствениците на увредения камион си остана загадка липсата на всякакви  реални действия от страна на пристигналите служители от ПБЗН-Котел, отказващи да изтеглят с въже пикапа от все по затягащата се преса на умореното дърво. Необяснимо за всички остана и  непредприемането на каквито и действия за своевременно намаляване на щетите върху превозното им средство. В около 07 часа специализирания автомобил напусна мястото на случая и започна дългото чакане на екипа от БКС. В отбиване на време и задълбочени размисли около ситуацията сред вече събралите се граждани, възникна и дискусия по време на която беше обсъдена и конспиративна теория обясняваща преждевременното загниване на ореха. Често явление било мъже да уринират около дървото, за да не плащат такса в градската тоалетна. Друг се усъмни в американска намеса, чу се налудничава версия при която беше захваната и иманярската тема. Ако в основите на ореха сега се покаже гърне пълно с жълтици, забравяме за всякакви претенции и щети, шеговито обобщи потърпевшия собственик.

kotel padnal oreh varhu kamion 17В около 09 часа от към старата градска баня, триумфално в бойна колона пристигна техниката на БКС. С рутина и експертна точност само за 30 минути дървото беше разфасовано и приведено във форма и маса удобна за издърпване с фадрома. В момента когато дървения труп се отдели от премазаната кабина камиончето запали и на собствен ход, но вече с разкикерена предница се освободи от тежката снага на вековното дърво, за който 24 август на лето 2017 –то беше последния ден. Пред репортера на KOTELNEWS, координиращият акцията старши специалист чистота в БКС Атанас Батанов, с загриженост обясни как по неясни за него причини, сигнала от тел. 112 и дежурния в общината е предаден чак след 8 часа. Във всяка една подобна ситуация бихме реагирали буквално на момента, без значение колко е часа, виждате колко професионално се справят служителите обясни Батанов и обеща да разбере как и защо се е стигнало до забавената на комуникацията.  За капак и финал на тази история се появи и скандално известния Борис- алфа мъжкия на клана „Борисовите” със своята възлюбена Алтънка и някой от вече възмъжалите им синове. Борис с изненада, вайкащ се започна драматично да пита какво е сторено с бащиният му орех. Кой е посегнал на  дървото и си е позволил без негово знание да го отреже. А до като печалната фамилия се забавляваше с възможността отново да влезе в новините, предприемчиви роми експедитивно прибраха зеления плод в чували.  KOTELNEWS  Ви представя и разширен ВИДЕО репортаж.

kotel padnal oreh varhu kamion 3

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.