26-ти Събор на каракачаните в България Карандила ‘2017. Традиции с поглед в бъдещето

kotel karandila karakachanski sabor 2017 AXXVI-ят Национален събор на каракачаните в България се проведе на 26 август в местността Карандила над Сливен. Традиционното събитие се организира от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Съборът беше открит в 11.00 часа с водосвет от свещеник Йоан, след което започнаха и приветствията от официалните гости. „Националният събор на каракачаните се е превърнал в символ на приятелство, разбирателство и толерантност между различните в нашето общество и държава. Подобни мероприятия напомнят, че сме тук, че не могат да се затрият памет, история и религия на една общност дошла тук през вековете и успяла да се съхрани въпреки изпитанията“, каза в словото си председателят на ФКПДК Коста Балездров.

kotel karandila karakachanski sabor 2017 17Приветствия към събралите се на Карандила отправиха и народният представител Кольо Милев,Никола Петков член на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет и Стергиос Макрис, член на Общоградската федерация на каракачаните в Гърция. „Общата ни култура, бит и православна религия създават мост между двете европейски държави – Гърция и България“, заяви госта от Гърция.

kotel karandila karakachanski sabor 2017 5„Сливен е особено и притегателно място. Нашият регион събира в себе си многообразието от етноси и дава пример на останалите за толерантност и уважение към традициите на другите народи. Можем да живеем единни, в разбирателство и заедно да създаваме условия за по-добър живот на хората.  Днес на Карандила се представят обичаите, бита, културата на каракачаните, съхранени от признателните потомства на един трудолюбив народ“, каза кметът Стефан Радев.

kotel karandila karakachanski sabor 2017 3Във фолклорната програма участваха на танцовите състави при КПДК Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат и Ксанти, Гърция. Специално участие  взе хорът при Българо-гръцко дружество „Одесос” – Варна и АНПТ – Сливен и фолклорен ансамбъл Сливен. Настроението на танцуващите поддържаше оркестърът за каракачанска музика е с певец Янис Локовитис и Никос Макрис – кларинет. В 20.00 часа започна „Каракачанско гленди – Secret garden” – Сливен, с участието на Аристос Констандину и бенд и голямата звезда на гръцката музика – Стелиос Дионисиу. За поредна година за съжаление, представителна група с танцов състав от Котел не участва на събора. KOTELNEWS Ви представя разширен ВИДЕО репортаж.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.