32 години от насилствената смяна на имената на българските турци. Възпоменателен митинг в с. Ябланово /репортаж/

miting yablanovo 2Кметът на Община Котел: „За мен демокрацията в България започва от Ябланово”. Организиран от кметство Ябланово и Община Котел, възпоменателен митинг за жертвите на насилственото преименуване на българските турци се проведе в  котленското село Ябланово. Официални гости на събитието бяха кмета на община Котел Коста Каранашев, Ниязи Еврен Акйол – генерален  консул на Република Турция в Бургас, председателят на Конфедерацията на Балкански Румелийски Турци  Зюрфеттин Хаджъоглу и председателят на Федерация на Балкански Турци  Недим Дьонмез. Сред  гостите бяха и  Ерол Атеш, Ерхан  Бейтан, Мюмюн Генчолу, Мурад Джом и областния председател на ПП ДОСТ Садуллах  Таш.

kotel yablanovo miting vazroditelen proces 3След едноминутния вой на сирената, в залата на кметството срещата беше открита от домакина Велин Георгиев, който заяви: „След 32 години изводът и поуката от принудителната смяна на арабско-турските имена с български е една и съща. Възродителния процес е срамен акт, защото посяга на святото право на човек да се казва както той иска. Споменът от възродителния процес ще остане не само за яблановци  но и за цяла България и целия свят. Всички ние знаем, че никога повече не трябва да се допускат подобни грешки в историята ни. Скъпи приятели, винаги трябва да припомняме на подрастващите поколения, че на днешната дата преди 32 години яблановци са се бунтували за отстояването на човешкото право да имаш собствено име. Сега в обединена Европа сме спокойни, че такива събития не могат да се случат, но сме длъжни историческият спомен да го съхраняваме и да го ценим за поколенията, поклон пред паметта на всички пострадали.”

kotel yablanovo miting vazroditelen proces 15В препълнената зала на трибуната застана и кметът на Община Котел Коста Каранашев. „Събитията от 1985 година оставиха траен отпечатък в нашата община. Най-пострадалото село от нашия край  в така наречения възродителен процес беше село Ябланово, но Ябланово доказа, че в него живеят хора, които са готови да отстояват собствените си виждания и собствените си желания за да живеят независимо и демократично. Преди една година като новоизбран общински кмет, аз бях при вас и Ви казах, че за мен демокрацията в България започва от Ябланово. Искам да изразя почитта си и преклонението си пред хората, които пострадаха от този нечовешки акт на една комунистическа партия в една тоталитарна държава, която се намеси пряко и много грубо в живота на всички вас. Тези времена за радост отдавна минаха, България вече е член на ЕС и НАТО, това е държава, в която човешките права и свободи са гарантирани. Преди една година аз ви казах, че Община Котел е етнически модел, който трябва да бъде за пример на цяла България и всички балкански народи защото в община Котел заедно живеят 1/3 българи, 1/3 турци и 1/3 роми. Всички те живеят заедно като братя. Учат заедно, работя заедно,  веселят се заедно, а на сватби и погребения пак са заедно. Такъв е нашият път. Трябва да бъдем всички заедно за да бъдем по силни и да постигаме целите които си поставяме. И аз ви гарантирам, че като кмет на общината и от името на политическата партия която представлявам, Ви гарантирам, че моята задача ще бъде вие да живеете по добре и да бъдете свободни и спокойни, че се намирате в една правова и демократична държава. А вашите искания, вашите мечти и стремежи ще бъдат мои задачи. Мисля, че за тази изминала година и период вече сте разбрали, че това е така. Споменът от тези събития трябва да ни научи на това, че човек е свободно същество, който има право на собствена вяра собствено самоопределение. Всяка една намеса в тези негови свободи естествено ще срещне нашият отпор. Бъдете живи и здрави и поклон пред всички които пострадаха в тези черни дни за цяла България.

kotel yablanovo miting vazroditelen proces 22Емоционални изказвания пред своите съселяни направиха и пострадалите от режима Хасан Берберов и Мустафа Келоглан.

kotel yablanovo miting vazroditelen proces 6Впечатление направи отсъствието на политически представители на ПП ДПС.

kotel yablanovo miting vazroditelen proces 29Цветя и венци бяха поднесени пред мемориалната чешма в памет на 42-мата пострадали в събитията на мракобесната 1985 г. и възродителния процес, в с.Ябланово.

KOTELNEWS Ви представя разширен репортаж.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.