37-то издание на РАЛИ Сливен с етап край Котел

kotel rali sliven 2017 1AСлаб зрителски интерес в района на Котел, където традиционно преминава етап от РАЛИ Сливен. Победител в 37-то издание на ралито е екипажът Пламен Стайков – Давид Кварацкхелия-Давидоне с Mitsubishi Lancer Evo IX. На второ място се класира екипажът на Турция Орхан Авджиолу / Бурчин Коркмаз (Ford Fiesta R5), а трети са румънците Дан Гъртофан / Тудор Марза със Skoda Fabia R5. Пламен Стайков благодари на организаторите на ралито и на всички свои приятели и поддръжници за подкрепата. Победителите от Стайков Рейсинг Грузия – Пламен Стайков и Давид Кварацкхелия имаха аванс още във втория ден на надпреварата пред турските и румънските екипажи. Атаката на Стайков започна още в първия специален етап за деня “Моллова гора” и продължи в следващите “Котел” и “Стара река”. Въпреки етапните победи Авджиолу и Гъртофан не успяха да отговорят на темпото на състезаващия се с грузински лиценз Стайков. Благодарение на силната си езда той успя да натрупа аванс от 24 секунди преди първото посещение в сервизния парк. В следобедните отсечки Стайков контролираше борбата, като успя да прибави още 15,4 секунди към преднината си.

kotel rali sliven 2017 3По изключително интересен начин се разви борбата за лидерските позиции в българския рали шампионат. Лидерът след рали “Твърдица” Тихомир Стратиев започна уверено деня, записвайки няколко най-бързи времена. В специален етап 5 “Българка”, варненецът допусна грешка при скорост от над 160 километра в час, но успя да остави колата на пътя предпазвайки се от тежък инцидент. Заради отказващия да запали двигател на неговото Peugeot 208 R2 обаче, Стратиев и Борисов загубиха близо 2 минути и пропаднаха в класирането до девето място. От това по най-добрия начин се възползваха Мирослав Ангелов и Недялко Сивов (Peugeot 208 R2), които засилиха темпото в следобедните отсечки и завършиха деня като лидери в националното първенство и четвърти в генералното класиране.

kotel rali sliven 2017 30След тях се нареди Даниел Попов (Peugeot 208 R2), който обаче имаше трудности в края на деня заради глъхнещия двигател на неговия автомобил. След Попов завърши друг от претендентите в националното първенство Григор Григоров с Peugeot 208 R2. Изключително впечатление прави екипажът Мартин Коев / Димо Бозуков (Hyundai Racing Trophy, Mitsubishi Lancer Evo IX), които в дебюта си със силната машина, успяват да правят много силни времена и в края на деня приключиха на седма позиция в генералното класиране и на четвърта в клас RC 2. Състезанието е четвърти кръг от националния рали шампионат и пети кръг от Балканския рали трофей на ФИА. Списъкът със заявените за участие екипажи достигна 39, а международното участие е повече от сериозно. Благодарение на отличната си организация и изградения силен авторитет в съседните страни, на старта пред паметника на Хаджи Димитър в центъра на Сливен  застанаха седем турски екипажа – водени от звездите Яъс Авджъ и Орхан Авджъолу. В допълнение са един от лидерите в румънския рали шампионат Дан Гъртофан с чисто новата си Skoda Fabia R5, както и грузинския пилот Александър Ломадзе с Mitsubishi Lancer Evo X. В битката в рали „Сливен“ 2017 се включи и миналогодишния победител Пламен Стайков.

kotel rali sliven 2017 8Сред екипажите имаше и котленци, Станислав Рашев-синът на Слави Рашев, който в годините на миналият век също се състезаваше за рали отбора на фабрика “Възраждане”, какви времена само….

kotel rali sliven 2017 26В състезателния автомобил с номер 15 като като навигатор участва и още един котленец. От 2010 г. Динко Стойчев – син на известен в региона автомонтьор, няма пропуснато участие в Рали СЛИВЕН. В 37-то издание на престижната надпревара заедно с Антон Титов, достойно се представиха с Citroen DS3 R3. Те завършиха първи в класа си, втори при автомобилите с две задвижващи колела, четвърти за Бг шампионата и шести в генералното подреждане. Братът на Динко – Васил Стойчев, години наред участва в ралито извън пистата, в не по-малко отговорната позиция на главен механик на отбор.

kotel rali sliven 2017 10

Две страховити катастрофи се случиха по време на 5-ата отсечка на рали Сливен – Българка 1. В дългия 14.84 км етап екипажът на Булсим Дилян Станков/Станислав Рашев с Рено Клио се обърна по таван. Колата бързо бе изправена от зрителите, а двамата състезатели излязоха от нея без сериозни наранявания. Друг екипаж, който допусна грешка в отсечката, бе този на Скорпион – Марио Попов/Даниел Метчикиан с Форд Фиеста. Двамата удариха 36-годишен зрител, който има две счупени ребра, но е в стабилно състояние. Заради двата инцидента отсечката бе спряна.

kotel rali sliven 2017 12Всички лидери в българския рали шампионат през тази година подадоха заявки, а още няколко приятни изненади гарантират силните емоции в Сливенския Балкан. Тихомир Стратиев, Мирослав Ангелов и Григор Григоров ще трябва да продължат своя спор от предишните кръгове във Варна и Твърдица, а към тях ще се присъединят завръщащия се в националния шампионат Даниел Попов, европейската рали шампионка Екатерина Стратиева, шампионът за млади пилоти от миналата година Станислав Владимиров, както и местните надежди Дилян Станков и Стоян Мечков. Рали „Сливен“ 2017 включва тринадесет скоростни етапа с обща дължина 177.45 километра, а общия километраж е 373.46 километра. Състезанието се завръща по класическите скоростни отсечки „Молова гора“, „Котел“, „Стара река“ и „Българка“, а организаторите от АСК „Скорпион“ са предвидили чисто нов супер-специален етап в района на ж.п. гарата в Сливен. Стартът на 37-то рали „Сливен“ беше даден в петък (1 септември) в 17 часа на площад „Хаджи Димитър“, а деветдесет минути по-късно стартира атрактивната отсечка около ж.п. гарата. Финалът на надпреварата е в неделя (3 септември) в 14:15 ч., когато ще бъдат връчени купите на призьорите в рали „Сливен“ 2017.

 

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.