Таня Гайтанджиева: “Събудете се СПЯЩИ котленци”

“Дълбок сън спите Вие котленците,ще забравите,че сте били потомци на истински, стари българи. Спомнете си ,че конете Ви откриха тази чудна красота, че избягахте от търново и се спасихте от поробията и направихте Новачка.Заживейте, събудете се, какво сте тръгнали по чужбина,ще си затриете красотата и ще живеете в пустиня.Сами се приспахте,мен защо не ме приспаха?Станете и се събудете и тръгнете, защото имате крака а в главите си имате разум”. В допълнение краеведа Михаил Колибаров удари шамар по другата буза на нас заспалите котленци със следното заклинание: “Нека продължават още своя летаргичен сън за да им дойде акъла.По случай моята 90 годишнина им пожелавам да спят, защото сънят е сладко нещо”

По случай предстоящия 90 годишен юбилей на котленката Таня Гайтанджиева, в салона на градското читалище в присъствието на скромна публика, се осъществи творческо представяне на именитата наша съгражданка.KOTELNEWS Ви представя документален запис от това културно мероприятие.

Ето какво казва и котленския поет Руси Русев: “Тежък и трънлив е пътят на Таня Гайтанджиева. И може би заради това перото й е толкова искрено, внушаващо страстен зов към съвестта и човещината. Книгите й са пропити с огромна любов към хората, към родния Котел, за който тя е отредила специално място в сърцето си – най-чувствителното, най-болезненото и най-щастливото.Журналистка, писателка и поетеса, общественичка,  изследователка на котленския фолклор, това е Таня Гайтанджиева. Нейните страници са местожителство на нейния жизнен път, местожителство на човечност и доброта. Тя е родолюбец, българка, човек на честта и съвестта.И затова може би, на творческата вечер посветена на Таня Гайтанджиева, за нейния 90 годишен юбилей на 26.06. 2012 г. в родния Котел, нейните съграждани й отдадоха своята почит и уважение. Заобиколена от своите най-близки хора тя с мъка преглъщаше сълзите си появили се от радост и вълнение. Поздравления от министъра на културата, от община Котел, от Исторически музей, от дамска формация „Димчо Дебелянов” при читалище „Славянска беседа” София, музикалния поздрав на ученици от НУФИ „Филип Кутев” в града на възраждането, изпълнения на нейни стихотворения от актьора Петър Райжеков, великолепното представяне на нейното творчество от литературния критик и Председател на съюза на независимите български писатели Марин Кадиев, всичко това бе като един химн на светлината и доброто, който Таня Гайтанджиева безспорно заслужава”

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.