Oбластно състезание по пожароприложен спорт Котел ‘2016

Пожароприложният спорт е фундамент в дейността на пожарникарите за работа при гасене на пожари и ликвидиране на аварии. Той възпитава в спортуващите смелост, сила и мъжество – качества, които са крайно необходими в екстремални ситуации. Тази година домакин на спортното събитие беше град Котел,  където сили и майсторски умения премериха отборите на  РСПБЗН – Сливен, РСПБЗН – Нова Загора, РСПБЗН – Котел и РСПБЗН – Твърдица. KOTELNEWS Ви представя разширен ВИДЕО и ФОТО репортаж

kotel-pojaren-sport-1Състезанието се проведе в традиционните четири дисциплини: „Изкачване с щурмова стълба”, „Сто метрова пътека с препятствия”, „Пожарна щафета” и „Бойно разгръщане от мотопомпа„

kotel-pojaren-sport-2Ротационен домакин на областното състезание беше РСПБЗН – Котел

kotel-pojaren-sport-3Изкачването на щурмова стълба се проведе на учебната кула в РСПБЗН – Котел. Всяка от службите беше представена с отбор от осем служителя. На първите три места в дисциплината се класираха Марин Бакалов от Котел – 20,62 сек., Николай Николов от Сливен – 21,60 сек. и Стоян Георгиев от Котел – 21,70 сек.

kotel-pojaren-sport-5

kotel-pojaren-sport-10Отборното класиране в тази дисциплина :

I – во място РСПБЗН – Сливен

II – ро място РСПБЗН – Нова Загора

III – то място РСПБЗН – Котел

IV – то място РСПБЗН – Твърдица

kotel-pojaren-sport-11Следващите три дисциплини се проведоха на стадиона „Раковски” гр. Котел.

kotel-pojaren-sport-7В дисциплината 100 м. пътека с препятствия най добри резултати показаха Николай Николов от Сливен – 21,00 сек. , Димитър Цончев от Сливен – 21,50 сек. , Христо Дюлгеров от отбора на гр. Сливен – 21,65 сек.

kotel-pojaren-sport-9Отборното класиране в тази дисциплина :

I – во място РСПБЗН – Сливен

II – ро място РСПБЗН – Котел

III – то място РСПБЗН – Нова Загора

IV – то място РСПБЗН – Твърдица

kotel-pojaren-sport-8От първите две индивидуални дисциплини се оформи класирането в двубоя което е както следва : Николай Николов от Сливен – 42,60 сек., Марин Бакалов от Котел – 42,78 сек., Стоян Георгиев от Котел – 43,86 сек.

kotel-pojaren-sport-6Третата дисциплина която се проведе в рамките на състезанието е „Пожарна щафета 4X100 м . с препятствия”. Всяка служба беше представена от отбори с по четирима състезатели. Първото място в дисциплината взе РСПБЗН – Сливен – 77,06 сек., второ място РСПБЗН – Котел – 81,40 сек., трето място РСПБЗН – Твърдица – 85,40 сек. и четвърто място РСПБЗН – Нова Загора – 85,42 сек.

Отборът на РСПБЗН – Котел  взел много доброто второ място беше в състав: Стоян Георгиев, Атанас Стоянов, Марин Бакалов и Димитър Димитров.

kotel-pojaren-sport-19

kotel-pojaren-sport-18В четвъртата и последна дисциплина „Бойно разгръщане от мотопомпа„ отборите се класираха както следва:

I – РСПБЗН – Твърдица – 82,75 сек.

II – РСПБЗН – Котел – 84,28 сек.

III – РСПБЗН – Нова Загора – 101,35 сек

IV – РСПБЗН – Сливен – без зачетен опит

kotel-pojaren-sport-17

kotel-pojaren-sport-15

kotel-pojaren-sport-24

kotel-pojaren-sport-14

kotel-pojaren-sport-13В резултат на добре подготвеното и проведено състезание се оформи и крайното класиране:

на първо място РСПБЗН – Сливен, на второ място РСПБЗН – Котел, на трето място РСПБЗН – Нова Загора и четвърто място РСПБЗН – Твърдица.

kotel-pojaren-sport-2В дългогодишната история на състезанията по Пожароприложен спорт районната служба в Котел се е  класирала на челни места както следва: един път на първо място, два пъти на второ място и през останалите години е заемала съответно трето или четвърто място.

Пожароприложният спорт започва развитието си в Европа през 20-те години на ХХ в., когато се провеждат първите състезания. Правилата за състезанията са заимствани от ежедневните ситуации, в които попадат огнеборците, в съответствие с пожаростроевите устави. В България практикуването и развитието на пожароприложния спорт също започва в началото на миналия век, като първите състезания са проведени през 1928 г. в гр. Русе.

kotel-pojaren-sport-16

За първи път Федерация по пожароприложен спорт у нас се основава през 1961 г., която през 1991 г. е регистрирана по Закона за лицата и семейството. Тя е лицензирана от Държавната агенция за младежта и спорта заедно със спортните клубове по пожароприложен спорт на териториален принцип и има следния устав.

kotel-pojaren-sport-12

Първите международни състезания по пожароприложен спорт са проведени през 1968 г. с участието и на нашата страна. До момента Република България пет пъти е била домакин на международни състезания по пожароприложен спорт – през 1973 г., 1984 г. 2003 г. – в Пловдив се провеждат Вторите балкански състезания по пожароприложен спорт, 2008 г. – в София се провежда Четвъртият световен шампионат  по пожароприложен спорт и 2010 г. – в Пловдив се провеждат Петите балкански състезания.

Целите, които си поставя Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите (МСФПС) – основана през 2001 г., са по-нататъшно развитие и популяризация на професията на пожарникарите и спасителите, усъвършенстване на професионалното и спортното майсторство на работещите в пожарно спасителните служби и укрепване на връзките и сътрудничеството между пожароспасителните служби.

От 13 до 16 септември 2002 г. в Москва, Русия, се провежда Първият световен шампионат по пожароприложен спорт за пожарникари и спасители с участието на 20 страни (Състезателните дисциплини са четири – “Бойно разгръщане от мотопомпа”, “Пожарна щафета 4 х 100 м”, “Изкачване на кула с щурмова стълба” и “100-метрова пътека с препятствия”.).

Правилник за организиране и провеждане на състезания по пожароприложен спорт

Със своята атрактивност през последните няколко десетилетия пожароприложният спорт печели изключителна популярност в световен мащаб. Това може да бъде подкрепено с факта, че на Летните олимпийски игри в Пекин за първи път са направени представителни за този вид спортни демонстрации.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.